Kolumne 20. siječnja 2019.

Granola - sjajna ideja za doručak ili slatki snack

foto: Spoons and Scales
gastro postao gastro.24sata.hr
Domaća granola sa zobenim pahuljicama, pekan orasima, lješnjacima, listićima badema i kokosa, brusnicama i kokosovim uljem.

Za pripremu i pečenje će vam trebati 30 min i od ove smjese će vam ispasti otprilike 8 - 9 šalica granole (800 - 900 grama).

Blagdani su iza nas, kolače smo pojeli i mislim da je vrijeme da malo pripazimo s unosom šećera u organizam. Barem je tako kod mene, zato sam odlučila napraviti ovu domaću granolu koja se jede za doručak, ali i kao međuobrok.

Janjine kulinarske kreacije možete pratiti na blogu Spoons and Scales, Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 | Author: Spoons and Scales foto: Spoons and Scales

Sastojci:

  • 4 šalice velikih zobenih pahuljica
  • 1.5 šalica grubo sjeckanih i zajedno pomiješanih lješnjaka i pekan oraha (umjesto pekana možete koristiti obične orahe)
  • 0.5 žličice mljevenog cimeta
  • malo manje od 1 žličice soli
  • 0.5 šalice rastopljenog kokosovog ulja
  • 0.5 šalice zajedno pomiješanog rižinog slada, meda i sirupa od datulje (možete koristiti samo med ili bilo koji zaslađivač koji volite, npr. javorov sirup se isto može koristiti)
  • 0.5 žličice paste od vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • Naknadno dodajete:
  • 0.5 šalice listića badema
  • 0.5 šalice listića kokosa
  • 0.5 šalice sušenih brusnica

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C i na lim za pečenje stavite papir za pečenje.
  2. U većoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, grubo sjeckane lješnjake, pekan orahe, sol i cimet
  3. Rastopite kokosovo ulje i s njim zalijte smjesu sa zobenima, potom stavite u to vaniliju i zaslađivače (rižin slad, med i sirup od datulja).
  4. Sve dobro izmiješajte kako bi se ulje i zaslađivači dobro rasporedili po cijeloj smjesi.
  5. Smjesu stavite na pripremljeni lim s papirom za pečenje, malo ju potiskajte s kuhačom i stavite peći.
  6. Nakon nekih 12-ak minuta pečenja izvadite granolu iz pećnice, stavite listiće badema i kokosa i malo promiješajte - njih stavljamo naknadno da nam se ne prepeku.
  7. Pecite još 10 minuta, izvadite kad vam granola poprimi zlatno-žutu boju i kad su vam listići badema i kokosa tek malo poprimili boju.
  8. Izvadite lim iz pećnice i ostavite granolu da se ohladi 30-40 minuta.
  9. Nakon što se ohladila pobacajte brusnice po granoli.
  10. Pohranite ju u staklenke.

 | Author: Spoons and Scales foto: Spoons and Scales

Savjet!

Granolu možete jesti samu, s jogurtom i voćem ili s mlijekom. Ako se nekud žurim onda samo malo podgrijem bademovo ili zobeno mlijeko i ubacim šaku, dvije granole.

Kada imam malo više vremena onda složim ovo:

Grčki jogurt s granolom

Sastojci za 1 porciju:

  • 1 grčki jogurt (posudica od 150 g)
  • 1 žličica chia sjemenki
  • 3 žlice granole (ili po želji)
  • pola banane
  •  javorovog sirupa po želji

Priprema:

  1. U posudicu grčkog jogurta stavite chia sjemenke i pustite barem 10 minuta da nabubre
  2. Narežite bananu na tanke ploške
  3. U čašicu ili manju staklenku stavite prvo granolu (1 žlica), sloj narezane banane pa pola količine grčkog jogurta sa chia sjemenkama
  4. Isto tako ponovite još jedan sloj: granola, banane, jogurt sa chia sjemenkama
  5. Na kraju stavite još malo granole na vrh i nekoliko ploškica banane.
  6. Povrh toga malo zalijte javorovim sirupom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.