Za pripremu i pečenje će vam trebati 30 min i od ove smjese će vam ispasti otprilike 8 - 9 šalica granole (800 - 900 grama).
Blagdani su iza nas, kolače smo pojeli i mislim da je vrijeme da malo pripazimo s unosom šećera u organizam. Barem je tako kod mene, zato sam odlučila napraviti ovu domaću granolu koja se jede za doručak, ali i kao međuobrok.
Janjine kulinarske kreacije možete pratiti na blogu Spoons and Scales, Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 4 šalice velikih zobenih pahuljica
- 1.5 šalica grubo sjeckanih i zajedno pomiješanih lješnjaka i pekan oraha (umjesto pekana možete koristiti obične orahe)
- 0.5 žličice mljevenog cimeta
- malo manje od 1 žličice soli
- 0.5 šalice rastopljenog kokosovog ulja
- 0.5 šalice zajedno pomiješanog rižinog slada, meda i sirupa od datulje (možete koristiti samo med ili bilo koji zaslađivač koji volite, npr. javorov sirup se isto može koristiti)
- 0.5 žličice paste od vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
- Naknadno dodajete:
- 0.5 šalice listića badema
- 0.5 šalice listića kokosa
- 0.5 šalice sušenih brusnica
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i na lim za pečenje stavite papir za pečenje.
- U većoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, grubo sjeckane lješnjake, pekan orahe, sol i cimet
- Rastopite kokosovo ulje i s njim zalijte smjesu sa zobenima, potom stavite u to vaniliju i zaslađivače (rižin slad, med i sirup od datulja).
- Sve dobro izmiješajte kako bi se ulje i zaslađivači dobro rasporedili po cijeloj smjesi.
- Smjesu stavite na pripremljeni lim s papirom za pečenje, malo ju potiskajte s kuhačom i stavite peći.
- Nakon nekih 12-ak minuta pečenja izvadite granolu iz pećnice, stavite listiće badema i kokosa i malo promiješajte - njih stavljamo naknadno da nam se ne prepeku.
- Pecite još 10 minuta, izvadite kad vam granola poprimi zlatno-žutu boju i kad su vam listići badema i kokosa tek malo poprimili boju.
- Izvadite lim iz pećnice i ostavite granolu da se ohladi 30-40 minuta.
- Nakon što se ohladila pobacajte brusnice po granoli.
- Pohranite ju u staklenke.
Savjet!
Granolu možete jesti samu, s jogurtom i voćem ili s mlijekom. Ako se nekud žurim onda samo malo podgrijem bademovo ili zobeno mlijeko i ubacim šaku, dvije granole.
Kada imam malo više vremena onda složim ovo:
Grčki jogurt s granolom
Sastojci za 1 porciju:
- 1 grčki jogurt (posudica od 150 g)
- 1 žličica chia sjemenki
- 3 žlice granole (ili po želji)
- pola banane
- javorovog sirupa po želji
Priprema:
- U posudicu grčkog jogurta stavite chia sjemenke i pustite barem 10 minuta da nabubre
- Narežite bananu na tanke ploške
- U čašicu ili manju staklenku stavite prvo granolu (1 žlica), sloj narezane banane pa pola količine grčkog jogurta sa chia sjemenkama
- Isto tako ponovite još jedan sloj: granola, banane, jogurt sa chia sjemenkama
- Na kraju stavite još malo granole na vrh i nekoliko ploškica banane.
- Povrh toga malo zalijte javorovim sirupom.
Dobar tek!