Kolumne 18. rujna 2017.

Instajesen: Pita od jabuka s karamelom

foto: E- si gladan?
gastro postao gastro.24sata.hr
Tko ne voli kad se usporedno s promjenom godišnjeg doba, mijenjanju trendovi i boje na instaču i fejsu? Ne lažite, svi volimo.

Kao odani ovisnici o scrollanju, u tom smo điru odlučili napraviti pitu. (Ok, Kiki je radio.) Odluka je pala - pita s jabukama i karamelom. Nema tikve, ali kao da je(sen).

Napomena, pita nije samo instajesen, nego je i jako fina. Uvjerite se! 

Sastojci: 

Karamela:

  • 2 dcl vrhnja za kuhanje
  • 25 g maslaca
  • 150 g šećera

Tijesto:

  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g maslaca
  • 300 g glatkog brašna
  • 2 žlice mlijeka

Jabuke:

  • 4 zelene jabuke
  • 25 g maslaca

Postupak: 

Tri su osnovne komponente za ovaj recept: jabuke, prhko tijesto i karamela

1. S obzirom da mora odstajati barem sat vremena, prvo krećemo s tijestom. U posudu dodajte brašno i šećer u prahu, promiješajte, a zatim dodajte maslac narezan na kockice (maslac izvadite barem pola sata prije iz hladnjaka da bude na sobnoj temperaturi). Rukama polako dodajte maslac u brašno i šećer, mrveći ga kako bi maslac ukomponirali u smjesu. (Mala pomoć: ako imate blender, izblendajte sve sastojke i dobit ćete savršene mrvice.) Nakon toga, potrebno je dodati samo 2 žlice mlijeka i polako umijesiti tijesto koje će se jednostavno dodavanjem tekućine odmah spojiti. Najbitnija stvar je da ne premijesite tijesto, već ga samo lagano umijesite – tek toliko da je spojeno. Zatim ga zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

2. Za to vrijeme se bacamo na pripremu karamele i jabuka. Jabuke jednostavno ogulite, nasjeckajte na kockice otprilike 1x1 cm i bacite na tavu zajedno s 25 g maslaca te pirjajte 2-3 minute da ih ugrijete i da malo omekšaju. Stavite ih u posudu i ostavite sa strane.

How to karamela like a boss

1. Karamela je zapravo – jako jednostavna. Šećer stavite na teflonsku tavu, neka se topi na najmanjoj vatri. Dok se šećer rastapa, pripremite nasjeckani maslac, a u čaši imajte pripremljeno vrhnje za kuhanje. Uzmite pjenjaču i dodajte kockicu po kockicu maslaca u otopljeni šećer. Između svake kockice brzo miješajte da se maslac spoji sa šećerom. Ugasite vatru i brzo dodajte vrhnje za kuhanje – kap po kap, još uvijek brzo miješajući da vam se karamela ne raspadne. Znamo, zna biti malo stres kad se to počne događati, ali bez brige – ako ne budete brzopleti, dobit ćete sjajnu karamelu.

2. Udahnite, odmorite malo. Kad je karamela gotova, ostavite je sa strane jer imate gotovo sve potrebne stavke za ovu super pitu, idealnu za ufuravanje u atmosferu jeseni. Mirisi, kiša, dekice, filmovi – znate već i sami. ;) 

3. E sad, pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva i pripremite posudu za pečenje (mi smo koristili ovalnu dimenzija 27x19 cm). Uzmite tijesto iz frižidera pa polovicu jednostavno izmrvite u posudu za pečenje i utisnite. 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

Preko tijesta stavite papir za pečenje i usipajte rižu koja će djelovati kao uteg kako vam se tijesto prilikom pečenja ne bi diglo. 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

Stavite u pećnicu na 15-20 minuta tako da se tijesto ispeče na pola i kasnije ne bude gnjecavo. Izvadite tijesto iz pećnice pa maknite papir i rižu. 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

Jabuke i karamelu, koje strpljivo čekaju sa strane, pomiješajte zajedno i ulijte u kalup. 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

Preostalu polovicu tijesta izmrvite po vrhu da se svi neravni dijelovi mogu lijepo zarumeniti u pećnici. 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

Pitu vratite u pećnicu i pecite još otprilike 30 minuta, odnosno dok se sve ne zarumeni. Izvadite van iz pećnice, kratko ohladite i pita je spremna za serviranje. 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

Savjeti i trikovi

  • Kad se pita peče, karamela ključa i zna izbijati na vrh pite. Stoga je poželjno ispod kalupa u kojem je pita, staviti neku veću posudu za pečenje kako karamela ne bi završila po dnu pećnice.
  • Mi smo koristili keramičku posudu, a ako koristite metalne posude ili kalupe za torte, obavezno ih prije premažite uljem ili maslacem.
  • U ovom receptu dosta toga ovisi o pećnici koju imate, ponekad je potrebno duže ili kraće da se tijesto ispeče pa se uvijek oslonite upravo na svoje oči. Kad tijesto dobije zlatno-žutu boju, pita je gotova

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

Javite nam na Facebook ili Instagram kako vam se svidjela jesenska pita!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.