Ono što želim reći je da se ne morate brinuti kako će ova pizza biti preslatka zbog cikle, jer brašna i začini koje koristim izbalansiraju njenu prirodnu slatkoću. Ako nemate ova brašna, možete koristiti i svoje omiljeno bezglutensko brašno. U svakom slučaju, brašno dodajte polako kako biste umijesili tijesto idealne teksture koje će se vrlo lako moći razvaljati i ispeći.
Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.
Sastojci za pizzu:
- 300 gr cikle
- 1 jaje
- 100 gr heljdinog brašna
- 100 gr brašna od prosa
- 50 gr zobenog brašna
- 20 gr lanenog brašna
- 30 gr krumpirovog škroba
- Sol, suhi bosiljak
- 1 žličica maslinovog ulja
Pesto:
- 20 gr suncokretovih sjemenki
- 3 šake rikule
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1-2 češnja češnjaka
Ostali sastojci:
- 1 crvena kapula
- 1 žličica šećera
- Maslinovo ulje
- Sušeni bosiljak i origano
- Kravlja skuta
- Sjemenke šipka
Postupak:
- Ciklu (ja sam koristila dvije manje cikle) skuhajte u kori, te ih nakon što se malo prohlade ogulite.
- Narežite ciklu na manje komadiće, te stavite u blender ili sjeckalicu. Blendajte dok ne dobijete potpuno glatku smjesu.
- Pire od cikle stavite u čistu posudu, te dodajte jedno jaje. Sve dobro promiješajte.
- Sada ćemo dodati brašna – dodajte ih polako, te dobro promiješajte svaki puta kako biste bili sigurni da vam se brašno dobro rasporedilo u smjesu. Dodajte i sol, suhi bosiljak i žličicu maslinovog ulja, te na kraju sve rukama umijesite u kompaktnu smjesu.
- Tijesto prepolovite. Ako nećete odmah napraviti dvije pizze, dio tijesta koje nećete koristiti zamotajte u foliju te stavite u hladnjak.
- Na papiru za pečenje razvaljajte tijesto u tanku podlogu za pizzu (pobrašnite valjak kako vam se tijesto ne bi zalijepilo), te prebacite na pleh za pečenje (zajedno s papirom). Pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta, dok pripremite ostale sastojke.
- Za pesto, dodajte 20 grama suncokretovih sjemenki u sjeckalicu, te sjeckajte dok se sjemenke ne pretvore u strukturu grubljeg brašna. Dodajte rikulu, maslinovo ulje, češnjak i sol, te opet blendajte dok se sve ne sjedini u pesto.
- U manjoj tavi, dodajte maslinovo ulje, tanko narezanu crvenu kapulu i žličicu šećera. Termički obradite na srednje jakom plamenu dok se kapula ne karamelizira.
- Izvadite pizzu iz pećnice, te ju premažite s pestom. Dodajte karameliziranu kapulu, sušeni bosiljak i origano. Vratite u pećnicu još 5-10 minuta.
- Kada je pizza pečena, na vrh stavite svježu rikulu, skutu i sjemenke šipka. Lagano poškropite s maslinovim uljem i servirajte.
Dobar tek!