Kolumne 05. listopada 2019.

Izvrsna pizza od cikle s pestom od rikule

foto: Laura Roman
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas vam donosim recept za ružičastu pizzu čija je podloga napravljena od cikle. Rozu podlogu spojila sam s pestom od rikule, karameliziranom crvenom kapulom, paškom kravljom skutom i sjemenkama šipka. Možda zvuči kao neobična kombinacija, ali je jako fina a okusi su u balansu.

Ono što želim reći je da se ne morate brinuti kako će ova pizza biti preslatka zbog cikle, jer brašna i začini koje koristim izbalansiraju njenu prirodnu slatkoću. Ako nemate ova brašna, možete koristiti i svoje omiljeno bezglutensko brašno. U svakom slučaju, brašno dodajte polako kako biste umijesili tijesto idealne teksture koje će se vrlo lako moći razvaljati i ispeći. 

 

Možda vas zanima... Jesenska salata od kvinoje i butternut tikve Kolumne

 

Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.
 

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Sastojci za pizzu:

  • 300 gr cikle
  • 1 jaje
  • 100 gr heljdinog brašna
  • 100 gr brašna od prosa
  • 50 gr zobenog brašna
  • 20 gr lanenog brašna
  • 30 gr krumpirovog škroba
  • Sol, suhi bosiljak
  • 1 žličica maslinovog ulja

Pesto:

  • 20 gr suncokretovih sjemenki
  • 3 šake rikule
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1-2 češnja češnjaka

 

Možda vas zanima... Kremaste tagliatelle s umakom od pečene butternut tikve Kolumne

 

Ostali sastojci:

  • 1 crvena kapula
  • 1 žličica šećera
  • Maslinovo ulje
  • Sušeni bosiljak i origano
  • Kravlja skuta
  • Sjemenke šipka 

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Postupak:

  1. Ciklu (ja sam koristila dvije manje cikle) skuhajte u kori, te ih nakon što se malo prohlade ogulite.
  2. Narežite ciklu na manje komadiće, te stavite u blender ili sjeckalicu. Blendajte dok ne dobijete potpuno glatku smjesu.
  3. Pire od cikle stavite u čistu posudu, te dodajte jedno jaje. Sve dobro promiješajte. 
  4. Sada ćemo dodati brašna – dodajte ih polako, te dobro promiješajte svaki puta kako biste bili sigurni da vam se brašno dobro rasporedilo u smjesu. Dodajte i sol, suhi bosiljak i žličicu maslinovog ulja, te na kraju sve rukama umijesite u kompaktnu smjesu.
  5. Tijesto prepolovite. Ako nećete odmah napraviti dvije pizze, dio tijesta koje nećete koristiti zamotajte u foliju te stavite u hladnjak. 
  6. Na papiru za pečenje razvaljajte tijesto u tanku podlogu za pizzu (pobrašnite valjak kako vam se tijesto ne bi zalijepilo), te prebacite na pleh za pečenje (zajedno s papirom). Pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta, dok pripremite ostale sastojke.
  7. Za pesto, dodajte 20 grama suncokretovih sjemenki u sjeckalicu, te sjeckajte dok se sjemenke ne pretvore u strukturu grubljeg brašna. Dodajte rikulu, maslinovo ulje, češnjak i sol, te opet blendajte dok se sve ne sjedini u pesto.
  8. U manjoj tavi, dodajte maslinovo ulje, tanko narezanu crvenu kapulu i žličicu šećera. Termički obradite na srednje jakom plamenu dok se kapula ne karamelizira.
  9. Izvadite pizzu iz pećnice, te ju premažite s pestom. Dodajte karameliziranu kapulu, sušeni bosiljak i origano. Vratite u pećnicu još 5-10 minuta. 
  10. Kada je pizza pečena, na vrh stavite svježu rikulu, skutu i sjemenke šipka. Lagano poškropite s maslinovim uljem i servirajte.

Dobar tek!

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.