Kolumne 29. lipnja 2018.

Jam Session IPA: A sada nešto sasvim drugačije

foto: Beer Groupie
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon što smo umirovili staru, imamo novu pivsku blogericu koja kreće s najsvježijim informacijama iz svijeta piva, dobro nam došla Beer Groupie!

Pivski znalci će po jednoj kapi prepoznati stil, jednim mrkim pogledom izvršiti diskvalifikaciju na natjecanju kućnih pivara, unutar tri mjeseca na Untappdu napraviti listu od 6000 isprobanih piva i svakom zalogaju hrane naći savršeno odgovarajući gutljaj piva. No, ja sam prema takvima potpuna amaterka i još k tome nepopravljiva romantičarka: ja uparujem piva sa životnim trenucima, onako prema osjetilu koje je bliže srcu nego jeziku. U usporedbi sa mnom, Proust bi si svoje madlenice mogao zabiti… znate već kamo.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Tako me jednog, vremenski nestabilnog petka čekao veliki životni trenutak: stand-up show jedinstvenog, legendarnog, neponovljivog Johna Cleesea. On je zajedno s ostalom ekipom iz Montyja Pythona odgojio moj smisao za humor. Da nije bilo njih, mislila bih da je fizički nemoguće smijati se više od onog pozadinskog smijeha emisije „Jel' me netko tražio?“. Beskompromisni, neobuzdani, ne poštujući društvene norme i tabue, uveseljavali su cijelu moju obitelj u vrijeme kada nam je televizija bila jedina zabava u kasne noćne sate lišene blagodatima interneta.

E, takvom velikom i možda nikada sanjanom životnom trenutku trebalo je spariti odgovarajuće pivo. I kao da je majstor Andrej iz Zmajske pivovare znao za moje težnje i želje, na isti dan je odlučio svijetu predstaviti svoje novo pivsko ostvarenje. I još više je to značajno jer je Zmajska pivovara odgojila moj smisao za uživanjem u znalački pripravljenom pivu. Da nije bilo Andreja i njegove ekipe, mislila bih da je (ovdje ubacite ime bilo kojeg komercijalnog piva) vrhunac umijeća pivarstva. A i njihova dosadašnja piva su po mnogočemu slični montipajtonovskom humoru. Kao što su njihovi gegovi domaćinstva ispunjavala smijehom, tako je Pozoj naša osjetila ispunjavao aromama egzotičnog voća. Kako nam je slatko bilo zlurado se smijati tuđoj nesreći, tako nas je Porter zasladio okusima kave i čokolade. A da ne spominjem da je količina alkohola u RIS-u udarala ravno u glavu kao i poanta filma „Brianov život.“

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

„A sada nešto sasvim drugačije.“ Rečenica je kojom bi Pajtonovci ponekad prekidali jedan i započinjali novi skeč, ali u potpuno novom smjeru. Ta bi rečenica savršeno opisivala i novo pivo koje Zmajska pivovara ovih dana izbacuje na tržište. Nazvaše ga Jam Session IPA. To je pivo obuzdane arome, okusa i udjela alkohola (4.2%) kako bi se u njemu uživalo dugo i u više navrata iste večeri.

Ono je blage arome kojom dominiraju citrusi, a što je i očekivano od hmeljeva cascade, chinook i citra korištenih u proizvodnji ovog piva. U okusu međutim dominiraju više biljne note, a iako se 42 jedinice gorčine čine malo, itekako su osjetne na samom kraju gutljaja. Već vidim da će me ovo pivo osvježavati tijekom dugih, ljetnih večeri.

Eto, nisam očekivala ovakvu umjerenost od Zmajske pivovare. Ali, s druge strane, niti itko ne očekuje španjolsku inkviziciju…

 

Beer Groupie pratite na njezinoj stranici!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.