gastro postao
Jednostavna juha od muškatne tikve uz nekoliko dobrih trikova i ideja pretvara se u pravu jesensku deliciju!
Svaka juha biti će punijeg okusa ako povrće prije ispečete, na taj način okusi se neće izgubiti kuhanjem u vodi. Tikvu možete ispeći i par dana prije, odstraniti koru, ohladiti i čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru. Na taj način juhica će biti gotova za nekoliko minuta.
Sastojci:
- 1 muškatna tikva
- 0.5 glavice luka sitno sjeckanoga
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica meda
- 0.5 žličice kurkume
- sol
- papar
- 5-6 tankih šnita pršuta
- ½ manje glavice radiča
- šaka badema
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 C.
- Muškatnu tikvu prepolovite po dužini, očistite od sjemenki i stavite u protvan rezanom stranom prema gore.
- Pomiješajte maslinovo ulje, med i kurkumu, posolite i popaprite te smjesom premažite gornje strane polovica tikve.
- Pecite 30-45 minuta, ovisno o veličini tikve, dok tikva ne postane mekana.
- Izvadite tikvu iz pećnice, sokove od pečenja prebacite u dublji lonac.
- Tikvu očistite od kore, narežite na veće kocke i odložite sa strane.
- Sokove od pečenja zagrijte, dodajte luk i kratko pržite, dodajte komade tikve i pržite sve 1-2 minute na srednje jakoj vatri.
- Dodajte vodu tek toliko da prekrije tikvu, kuhajte kratko.
- Uklonite s vatre i miksajte štapnim mikserom dok juha ne postane glatka.
- Vratite na vatru, prilagodite gustoću svojim željama, posolite i popaprite prema potrebi.
- Pršut izrežite na tanke trakice i ubacite u vruću tavu, pržite dok ne postane hrskav.
- Radič izrežite na tanke trake i na kratko ubacite u tavu s pršutom dok ne uvene.
- Bademe istucite batom na krupne komade.
- Servirajte juhu sa hrskavim pršutom i radičem, pospite bademima i krupno mljevenim crnim paprom.
Adrianu možete pratiti i na njezinim blogovima Luke Food Walker i Wear Eat Love te Facebook stranici.