Kolumne 06. svibnja 2016.

Zeleno i bijelo: Juha od graška i domaće griz noklice

Juha od graška i domaće griz noklice
1/2
foto: Sanja Mijac
gastro postao gastro.24sata.hr
"Prošla je cijela zima i ne sjećam se da su mi juhe toliko prijale kao ovih dana. Cijeli tjedan, svaki dan, jedem juhe. Nekako kao da mi se tijelo budi iz zimskog sna i treba mu domaće okrijepe i snage za sve ono što slijedi u ovim sunčanijim danima pred nama." riječi su naše blogerice...

Grašak možda nije sezonski, ali je naš domaći, ubran je u vrtu i spremljen u zamrzivač da ga imamo kada nam se jede, ovo je bio jedan od takvih dana kada se je zamrznuti grašak vadio van i kuhao. Kako nisam jedna od onih koja voli rezance u juhi, do sada bih prije odabrala opciju da jedem 'golu' juhu, nego onu s rezancima.

Neki dan mi je palo na pamet da napravim griz noklice, onako mekane i nježne, pomislila sam da je to skroz teško i gotovo nemoguće. Iznenadila sam samu sebe, ove griz noklice su upravo ono što sam htjela, a juha je ono što sam trebala. Dobar tek!

Sastojci za juhu (sastojci su koliko čega želite i volite):

  • Ulje ili maslac
  • Crveni luk
  • Oko 3­- 4 šake graška
  • 1 mrkva
  • Po želji korijen celer i peršina
  • Po želji 1 manji krumpir
  • Voda
  • Sol, papar, crvena paprika, vegeta, peršin
Juha od graška i domaće griz noklice | Author: Sanja Mijac foto: Sanja Mijac

​Sastojci za griz noklice:

1 cijelo jaje

Dva prstohvata soli

4 ravne žlice ulja

8 ravnih žlica griza

Priprema:

1. Crveni luk nasjeckajte i popržite na masnoći. Kada luk omekša dodajte mu grašak i nasjeckanu mrkvu. Ovdje po želji dodajte i nasjeckani korijen celera, peršina i nasjeckani krumpir. Zalijte vodom i kuhajte dok povrće ne omekani. Na kraju dodajte začine: sol, papar, malo vegete, crvene paprike i listove peršina. Probajte, dosolite ako treba.

2. Za noklice izmutite jaje i sol pomoću pjenjače ili vilice. Dodajte ulje, pa griz. Žlice neka budu ravne, a ne onako pune. Smjesa za noklice će vam biti tekuća, ostavite ju par minuta da odstoji, zgusnut će se. Pred kraj kuhanja juhe, malom žličicom vadite noklice i stavljajte ih u juhu (računajte da noklice nabubre, pa pazite na njihovu veličinu).

3. Kuhajte ih još 5 minuta u juhi. Gotovo, fino i mekano!

 

Sanju možete pratiti na njenom blogu Domaćica ili na Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.