Kolumne 12. listopada 2015.

Keksići s orasima

keksici
foto: Nataša Pralica
gastro postao gastro.24sata.hr
Ove keksiće možete praviti u obliku valjka ili čak kuglica, kao što možete primjetiti ja sam se odlučila za obje varijante.

S obzirom da sam se već zaželila pripremiti neke fine keksiće, iskoristila sam priliku da vam predstavim moju novu slasticu.

SASTOJCI:

TIJESTO:

  • 500 gr glatkog brašna
  • 500 gr oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 ml ulja
  • 300 ml fanta soka
  • 1 korica limuna

NADJEV:

  • oko 200 gr sjeckanih oraha
  • 100 gr šećera
  • 1 cimet (10 gr)

PRELJEV:

  • 700 ml vode
  • 300 gr šećera
  • 1 sok od ocjeđenog limuna
  • kokos za valjanje

PRIPREMA:

  1. Glatko i oštro brašno pomiješajte sa praškom za pecivo.
  2. Dodajte ulje, sok i limunovu koricu, mijesite dok tijesto ne postane kompaktno.
  3. Sa strane pomješajte sjeckane orahe, šećer i cimet za nadjev.
  4. Dalje bi bilo dobro napraviti valjak od tijesta koji podijelite na jednake dijelove, tako ćete dobiti kuglice ili valjčiće iste veličine.
  5. U sredinu stavite nadjev od oraha, zatvorite i napravite kuglicu, ako želite valjajk onda samo kuglicu dodatno zarolajte.
  6. Slažite u tepsiju na kojoj je postavljen masni papir.
  7. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 25-­30 min.
  8. Nakon pečenja primjetit ćete da su keksići tvrdi, zato pređite na pripremu preljeva.
  9. Vodu, šećer i sok od limuna stavite kuhati dok ne prokuha i šećer se istopi.
  10. Čim sklonite sa vatre prelijte preko keksića koji su još u tepsiji.
  11. Primjetit ćete nakon 45 min kako je doljnja polovina upila preljev, zatim okrenite keksiće da upije i druga strana, tako će omekaniti.
  12. Svaki keksić uvaljajte u kokos.

Natašu možete pratiti i na blogu Kolaci.biz te na Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.