gastro postao
Ove keksiće možete praviti u obliku valjka ili čak kuglica, kao što možete primjetiti ja sam se odlučila za obje varijante.
S obzirom da sam se već zaželila pripremiti neke fine keksiće, iskoristila sam priliku da vam predstavim moju novu slasticu.
SASTOJCI:
TIJESTO:
- 500 gr glatkog brašna
- 500 gr oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 300 ml ulja
- 300 ml fanta soka
- 1 korica limuna
NADJEV:
- oko 200 gr sjeckanih oraha
- 100 gr šećera
- 1 cimet (10 gr)
PRELJEV:
- 700 ml vode
- 300 gr šećera
- 1 sok od ocjeđenog limuna
- kokos za valjanje
PRIPREMA:
- Glatko i oštro brašno pomiješajte sa praškom za pecivo.
- Dodajte ulje, sok i limunovu koricu, mijesite dok tijesto ne postane kompaktno.
- Sa strane pomješajte sjeckane orahe, šećer i cimet za nadjev.
- Dalje bi bilo dobro napraviti valjak od tijesta koji podijelite na jednake dijelove, tako ćete dobiti kuglice ili valjčiće iste veličine.
- U sredinu stavite nadjev od oraha, zatvorite i napravite kuglicu, ako želite valjajk onda samo kuglicu dodatno zarolajte.
- Slažite u tepsiju na kojoj je postavljen masni papir.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 25-30 min.
- Nakon pečenja primjetit ćete da su keksići tvrdi, zato pređite na pripremu preljeva.
- Vodu, šećer i sok od limuna stavite kuhati dok ne prokuha i šećer se istopi.
- Čim sklonite sa vatre prelijte preko keksića koji su još u tepsiji.
- Primjetit ćete nakon 45 min kako je doljnja polovina upila preljev, zatim okrenite keksiće da upije i druga strana, tako će omekaniti.
- Svaki keksić uvaljajte u kokos.
Natašu možete pratiti i na blogu Kolaci.biz te na Facebook stranici.