Kolumne 30. siječnja 2015.

Klementine u sirupu

Kompot od klementina
Tamara Gužvinec
gastro postao gastro.24sata.hr
Iskoristite još kratko sezonu klementina i sačuvajte ih u teglicama za cjelogodišnje uživanje.

Klementine su posebna voćka, križanac su između mandarine i naranče. No posebne su i po svom slatkom i mirisnom okusu. Pošto su sada u sezoni, treba ih iskoristiti u kolačima, smoothiima ili samo kao međuobrok. No ako ih želite sačuvati za npr. ljeto kada ovaj kompot možete poslužiti sa kuglicom sladoleda, onda svakako zapišite recept. 

Sastojci:

8 do 12 klementina

250 g šećera

300 ml vode

150 ml ruma, konjaka ili brendija

anis, štapić cimeta, klinčić

Priprema: 

1. Ogulite klementine te ih cijele ili kriške slažite u staklenke (ova količina bit će vam dovoljna za dvije manje staklenke).

2. Dodajte klinčića, anisa i štapić cimeta po želji.

3. Za sirup, kuhajte vodu i šećer dok se šećer potpuno ne otopi i zakipi. Maknite s vatre te dodajte alkohol koji ste odabrali.

4. Prelijte dobivenu tekućinu preko klementina i dobro zatvorite staklenke. Ovako sačuvane klementine možete i pokloniti. Ukrasite stakleneke ukrasnim vrpcama i porukama.

Tamaru možete pratiti na njenom blogu Cake by Design i Facebook stranici. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.