Kolumne 28. listopada 2015.

Krafnice pečene u karameli

monkeybread
foto: Jelena Markota
gastro postao gastro.24sata.hr
Monkey bread je slatko dizano tijesto koje se oblikuje u malene komadiće i potom slaže u kalup koji je najčešće u formi kuglofa te peče u pećnici.

Ova američka slastica prava je okusna (i kalorijska) bomba ali i comfort food bez premca. Odlučila sam si tako, tmurne i kišne jesenske dane podići s kombinacijom karamela, orašastih plodova i jabuka. Uz karamelu, orahe, lješnjake, bademe i jabuke dodala sam još neke jesenske arome poput korice naranče, cimeta i ostalih začina. Monkey bread se na tanjur servira vruć iz pećnice, prije nego što se karamel stisne a komadići se jednostavno otkidaju iz kruga. Ako ga se odlučite isprobati sigurno će vam ispuniti dan finim mirisima i slatkim užitkom.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 400 g mekog brašna
  • 7 g instant kvasca
  • 2 žumanjka
  • 80 g maslaca
  • 60 g šećera
  • 2 dl mlijeka
  • sol
  • limunova i narančina korica

vanilijin ekstrakt

Za karamel:

  • 170 g maslaca
  • 300 g smeđeg šećera
  • 90 g vrhnja za kuhanje

Za posipanje:

  • 2-3 žlice šećera
  • 2-3 žličice cimeta
  • mljeveni đumbir
  • kajenski papar
  • muškatni oraščić
  • orašasti plodovi
  • polovica jabuke
monkeybread | Author: Jelena Markota foto: Jelena Markota

Priprema:

  1. U brašno dodamo kvasac, žumanjke, šećer, rastopljeni maslac, malo soli, žličicu vanilijinog ekstrakta, malo soli, limunovu i narančinu koricu te uz pomoć mlakog mlijeka zamijesimo tijesto. Tijesto mijesimo sve dok ne postane potpuno glatko te kada da ga dotaknemo ne ostaju tragovi tijesta na prstima.
  2. Tako pripremljeno tijesto pokrijemo i ostavimo da se diže jedan do dva sata.
  3. U posudu stavimo maslac, smeđi šećer i vrhnje za kuhanje te zagrijavamo dok se na površini ne pojave mjehurići, tada kuhamo jednu minutu i odložimo da se rashladi na sobnu temperaturu.
  4. U zdjeli izmiješamo šećer, cimet i po želji ostale začine (količine na vrh noža).
  5. Kada se tijesto diglo premijesimo ga i oblikujemo loptice veličine oraha u ljusci. Komade tijesta uvaljamo u mješavinu šećera i začina.
  6. Vrijeme je da složimo monkey bread. Na dno kalupa za kuglof stavimo par žlica karamela i šaku orašastih plodova te slažemo kuglice tijesta uvaljane u šećer. Nakon sloja kuglica tijesta stavimo po želji još orašastih plodova, komadiće jabuke i prelijemo s par žlica karamela. Slažemo naizmjenično dok ne potrošimo tijesto te završimo sa slojem karamela i ostavimo da se diže 20-ak minuta. Tijesto bi trebalo ostati unutar ruba kalupa za kuglof, da nam karamel i kuglice ne pokipe.
  7. Monkey bread stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C stupnjeva, 40-ak minuta. Ako primijetimo da je vrh kolača dobio previše boje, pokrijemo ga aluminijskom folijom da spriječimo zagaranje.
  8. Nakon što ga izvadimo iz pećnice ostavimo ga 5 minuta da se malo rashladi i pažljivo iskrenemo sadržaj na tanjur. Slasne kuglice tijesta biti će prekrivene bogatim umakom i prošarane jabukama i ušećerenim orašastim plodovima.

Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.