Ova američka slastica prava je okusna (i kalorijska) bomba ali i comfort food bez premca. Odlučila sam si tako, tmurne i kišne jesenske dane podići s kombinacijom karamela, orašastih plodova i jabuka. Uz karamelu, orahe, lješnjake, bademe i jabuke dodala sam još neke jesenske arome poput korice naranče, cimeta i ostalih začina. Monkey bread se na tanjur servira vruć iz pećnice, prije nego što se karamel stisne a komadići se jednostavno otkidaju iz kruga. Ako ga se odlučite isprobati sigurno će vam ispuniti dan finim mirisima i slatkim užitkom.
Sastojci:
Za tijesto:
- 400 g mekog brašna
- 7 g instant kvasca
- 2 žumanjka
- 80 g maslaca
- 60 g šećera
- 2 dl mlijeka
- sol
- limunova i narančina korica
vanilijin ekstrakt
Za karamel:
- 170 g maslaca
- 300 g smeđeg šećera
- 90 g vrhnja za kuhanje
Za posipanje:
- 2-3 žlice šećera
- 2-3 žličice cimeta
- mljeveni đumbir
- kajenski papar
- muškatni oraščić
- orašasti plodovi
- polovica jabuke
Priprema:
- U brašno dodamo kvasac, žumanjke, šećer, rastopljeni maslac, malo soli, žličicu vanilijinog ekstrakta, malo soli, limunovu i narančinu koricu te uz pomoć mlakog mlijeka zamijesimo tijesto. Tijesto mijesimo sve dok ne postane potpuno glatko te kada da ga dotaknemo ne ostaju tragovi tijesta na prstima.
- Tako pripremljeno tijesto pokrijemo i ostavimo da se diže jedan do dva sata.
- U posudu stavimo maslac, smeđi šećer i vrhnje za kuhanje te zagrijavamo dok se na površini ne pojave mjehurići, tada kuhamo jednu minutu i odložimo da se rashladi na sobnu temperaturu.
- U zdjeli izmiješamo šećer, cimet i po želji ostale začine (količine na vrh noža).
- Kada se tijesto diglo premijesimo ga i oblikujemo loptice veličine oraha u ljusci. Komade tijesta uvaljamo u mješavinu šećera i začina.
- Vrijeme je da složimo monkey bread. Na dno kalupa za kuglof stavimo par žlica karamela i šaku orašastih plodova te slažemo kuglice tijesta uvaljane u šećer. Nakon sloja kuglica tijesta stavimo po želji još orašastih plodova, komadiće jabuke i prelijemo s par žlica karamela. Slažemo naizmjenično dok ne potrošimo tijesto te završimo sa slojem karamela i ostavimo da se diže 20-ak minuta. Tijesto bi trebalo ostati unutar ruba kalupa za kuglof, da nam karamel i kuglice ne pokipe.
- Monkey bread stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C stupnjeva, 40-ak minuta. Ako primijetimo da je vrh kolača dobio previše boje, pokrijemo ga aluminijskom folijom da spriječimo zagaranje.
- Nakon što ga izvadimo iz pećnice ostavimo ga 5 minuta da se malo rashladi i pažljivo iskrenemo sadržaj na tanjur. Slasne kuglice tijesta biti će prekrivene bogatim umakom i prošarane jabukama i ušećerenim orašastim plodovima.
Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat.