gastro postao
Nježan i kremasti francuski specijalitet za sve slatkoljupce
Tijesto:
- 150g oštrog brašna
- 100g mljevenih badema
- 125g maslaca
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- na vrh žličice burbon vanilije
- 2 žumanjka
- malo hladne vode
Priprema:
- U posudu stavite brašno, mljevene bademe, sol i šećer, dodajte maslac narezan na kockice. Prstima trljajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte žumanjke i po potrebi malo hladne vode.
- Tijesto nije potrebno puno mijesiti, kada se poveže oblikujte ga u kuglu, spljoštite u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Kalup za tart (28cm) premažite maslacem i pobrašnite. Kada je tijesto odmorilo, razvaljajte ga dobro pobrašnjeloj podlozi i pomoću valjka porebacite u kalup. Utisnite ga, izbockajte vilicom i vratite u hladnjak na 15 minuta ( ili na kratko u zamrzivač ).
- Pećnicu zagrijte na 180C.
- Kada se pećnica ugrijala, preko tijesta stavite papir za pečenje i rasporedite keramičke kuglice za pečenje ( ili rižu, slanutak, grah ).
- Pecite tijesto na slijepo 15 minuta. Izvadite, ostavite da se hladi dok pripremate nadjev.
Krema:
15 - 20 marelica ( ovisno o veličini )
250ml milerama (1 šalica)
100ml slatkog vrhnja
2 žlice meda
malo cimeta
1 jaje
Priprema:
- Miksajte jaje i mileram, dodajte med i cimet, miksajte dok se ne sjedini. Na kraju umiješajte slatko vrhnje.
- Marelice prepolovite i poslažite preko tijesta u krug. Ulijte kremu preko marelica tako da popuni sve praznine.
- Po želji posipajte sa malo smeđeg šećera, možete dodati i sjeckanih badema.
- Pecite 50 - 60 minuta.