Kolumne 18. lipnja 2016.

Čisto oduševljenje: Kremasti tart s marelicama

tart
foto: Mateja Krvarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Nježan i kremasti francuski specijalitet za sve slatkoljupce

Tijesto:

  • 150g oštrog brašna
  • 100g mljevenih badema
  • 125g maslaca
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • na vrh žličice burbon vanilije
  • 2 žumanjka
  • malo hladne vode
tart s marelicama | Author: Mateja Krvarić foto: Mateja Krvarić

Priprema:

  1. U posudu stavite brašno, mljevene bademe, sol i šećer, dodajte maslac narezan na kockice. Prstima trljajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte žumanjke i po potrebi malo hladne vode.
  2. Tijesto nije potrebno puno mijesiti, kada se poveže oblikujte ga u kuglu, spljoštite u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
  3. Kalup za tart (28cm) premažite maslacem i pobrašnite. Kada je tijesto odmorilo, razvaljajte ga dobro pobrašnjeloj podlozi i pomoću valjka porebacite u kalup. Utisnite ga, izbockajte vilicom i vratite u hladnjak na 15 minuta ( ili na kratko u zamrzivač ).
  4. Pećnicu zagrijte na 180C.
  5. Kada se pećnica ugrijala, preko tijesta stavite papir za pečenje i rasporedite keramičke kuglice za pečenje ( ili rižu, slanutak, grah ).
  6. Pecite tijesto na slijepo 15 minuta. Izvadite, ostavite da se hladi dok pripremate nadjev.

Krema:

15 - 20 marelica ( ovisno o veličini )

250ml milerama (1 šalica)

100ml slatkog vrhnja

2 žlice meda

malo cimeta

1 jaje

Priprema:

  1. Miksajte jaje i mileram, dodajte med i cimet, miksajte dok se ne sjedini. Na kraju umiješajte slatko vrhnje.
  2. Marelice prepolovite i poslažite preko tijesta u krug. Ulijte kremu preko marelica tako da popuni sve praznine.
  3. Po želji posipajte sa malo smeđeg šećera, možete dodati i sjeckanih badema.
  4. Pecite 50 - 60 minuta.

Mateju možete pratiti na njenom blogu i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.