Kolumne 913 prikaza 06. studenoga 2018.

Lagani desert sa skutom i borovnicama

Stjepan Hornung
Danas vam ponosno predstavljamo našeg novog blogera, poznatog majstora kuhara i slastičara Stjepana Hornunga!

Lagani desert sa skutom i borovnicama jednostavan je recept u osnovi s laganom kremom od skute ili albuminskog sira koji je delikatesni proizvod od sirutke koja nastaje kao nusproizvod proizvodnje sira (ovčjeg ili kravljeg). Skuta ili puina dijetalni je proizvod koji jača imunološki sustav čovjeka pošto sadrži čiste tzv. sirutkine proteine, ne sadrži ugljikohidrate, a ima manje od 1% mliječne masti.

Plodovi borovnice bogati su željezom i vitaminima te imaju svoju namjenu kako u medicini tako i u kulinarstvu. Također preporučeno je borovnicu koristiti u što svježijem stanju jer termičkom obradom borovnice nemaju nikakav pozitivan utjecaj na zdravlje.

Za kremu od skute:

  • Želatina 15 g
  • Mlijeko 200 ml
  • Šećer 150 g
  • Vanilin šećer 1
  • Limun sok 50 ml
  • Skuta, Puina ovčja 100 g
  • Slatko vrhnje 500 ml


Za kremu od borovnica:

  • Borovnice 60 g
  • Limun sok 30 ml
  • Šećer 60 g
  • Voda 50 ml
  • Slatko vrhnje 10 ml


Za dekoraciju:


 | Author: Stjepan Hornung Stjepan Hornung

Priprema:
Za lagani desert sa skutom i borovnicama potrebno mi je 6 plitkih čaša zapremine 150 ml.

Za kremu od skute:

  1. U kotlić (rostfraj posudu) dodam šećer, želatinu i vanilin te dobro promiješam slastičarskom šibom da se ne stvore grudice želatine u kremi.
  2. U prikladnu posudu skutu pomoću slastičarske kartice protisnem kroz fino cjedilo.
  3. U kotlić(rostfraj posudu) sa sastojcima dodam mlijeko, slatko vrhnje i protisnutu skutu te stavim u toplu kupku.
  4. Pomoću slastičarske šibe lagano miješam dok se ne zagrije na 75°C potom malo ohladim te gotovu kremu rasporedim u već pripremljene plitke čaše.


Za kremu od borovnica:

  1. U prikladan lonac dodam svježe borovnice, sok od limuna, šećer, vodu i slatko vrhnje te pomoću slastičarske šibe sve dobro izmiješam.
  2. Kremu pustim da lagano prokuha, štapnim mikserom izmiksam te procijedim kroz fino cjedilo.
  3. Gotovu kremu rasporedim u već pripremljene plitke čaše, dekoriram sa svježim borovnicama i Crunchy Müslima (classic).

     

Ostale sjajne recepte našeg novog blogera potražite na blogu Majstor kuhar – Majstor slastičar, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu!

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.