A džem od šljiva vjerojatno ima svaki drugi hladnjak. Ne i vaš? Kupovni Dona pekmez od šljiva bez dodanog šećera je izvrstan. Ili jednostavno uzmite zrelije svježe šljive i neko vrijeme ih dinstajte. Moj džem je bez šećera a odabrala sam takav zbog vrlo slatke meringe koja dolazi na vrh pite. Bilo me strah da će kolač biti presladak ako ima šećera i u šljivama i u meringi. U bilo kojem slučaju, kod džema ili kod dinstanja zrelih šljiva, savjetujem vam da probate je li vam dovoljno slatko i dodate malo šećera ako je potrebno.
Sastojci:
200 g brašna
75 g šećera u prahu
100 g maslaca
1 jaje
150 g svježih borovnica
200 g džema od šljiva bez dodanog šećera
1 žličica ekstrakta od vanilije
2 bjelanjka
1 žlica soka od limuna
120 g šećera
Priprema:
- Umijesite prhko tijesto tako da hladni maslac narežete na kockice i ubacite u brašno, rukama ga razmrvite unutar brašna, pa mu dodajte šećer u prahu i jaja.
- Zamijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na minimalno pola sata.
- Za to vrijeme zagrijte džem od šljiva. Ukoliko je pregust dodajte malo vode. Ugasite vatru i umiješajte svježe borovnice, malo promiješajte žlicom i ostavite da se smjesa hladi. Kada postane mlaka, umiješajte ekstrakt od vanilije.(Ako dodajete šećer jer vam nije dovoljno slatko, to radite za vrijeme zagrijavanja i ugasite vatru tek kada se šećer rastopi a smjesa zgusne.)
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga valjkom, te položite u namašćeni kalup za pitu promjera do 26 cm. Probodite vilicom na nekoliko mjesta i stavite peći dok ne dobije zlatnu boju, negdje oko 20 minuta.
- Izvadite pečeno tijesto van pećnice, te program pećnice stavite na grill (ili na grijanje gornjim grijačem). Smjesu od šljiva i borovnica ulijte na pečeno tijesto.
- Mikserom tucite bjelanjke. Kada se počinje formirati bijela kompaktnija smjesa, polako dodavajte šećer, a onda i limunov sok. Miksajte dok ne dobijete mekane vrhove na smjesi. Dobili ste meringu koju onda nježno rasporedite preko sloja sa šljivama i borovnicama. Metalnom žlicom napravite valovitu površinu tako da postignete različite nijanse kada se meringa ispeče. Šminka.
- Pitu stavite u pećnicu na 5-7 minuta ili dok meringa ne poprimi lijepu boju; ali nemojte se previše udaljivati od pećnice. Obzirom da radi samo gornji grijač pećnice, meringa bi mogla brzo izgoriti ako ju pečete predugo.
- Hladite pitu u hladnjaku minimalno 2 sata prije posluživanja. Kao većina pita, mogla bi se jesti i mlaka, no meringa je puno finija kad je skroz hladna.
Kombinacija tankog tvrdog tijesta, snažnog voćnog kiselog okusa i slatke, svilenkaste meringe fina je poslastica, zanimljiva upravo zbog kontrasta kojeg ta tri sloja pite donose. Uživajte!