Kolumne 03. srpnja 2020.

Malo drugačija pita od jogurta i maline

foto: 50 shades of hunger
gastro postao gastro.24sata.hr
Jogurt pitu smo svi više manje isprobali i volimo je, a ovo je malo drugačija verzija u obliku torte i s dodatkom finih malina.

Naravno, možete staviti i neko drugo voće pa dajte mašti na volju. Ja sam radila i varijantu s borovnicama, koja je bila jednako ukusna. Uživajte!

 

Možda vas zanima... Osvježavajuća mojito-torta sa sirupom od mente Kolumne

 

 | Author: 50 shades of hunger foto: 50 shades of hunger

 

Druge recepte naše nove blogerice potražite na Facebook stranici 50 shades of hunger i istoimenom Instagram profilu!  

 

 

Tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • naribana korica 1/2 limuna
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 170 g maslaca 
  • 4 žutanjka

Nadjev:

  • 4 bjelanjka
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 600 g čvrstog jogurta
  • 400 g kiselog vrhnja
  • 5 žlica oštrog brašna
  • 400-500 g malina

 

 | Author: 50 shades of hunger foto: 50 shades of hunger

 

Priprema:

  1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće pa rukama dobro sve izmrvite. Dodajte šećer, vanilin šećer, limunovu koricu, žutanjke i 1 žlicu kiselog vrhnja (oduzmite od vrhnja pripremljenog za nadjev).
  2. Umijesite glatko tijesto i podijelite na dva dijela. Jedan veći dio za dno kalupa te jedan manji dio za mrvičasti posip. Oba tijesta omotajte prozirnom folijom. Veći dio tijesta spremite u hladnjak, a manji u zamrzivač.
  3. Za pripremu nadjeva bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U zasebnoj zdjeli pomiješajte sve ostale sastojke osim malina pa lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  4. Okrugli kalup za pečenje (28-30 cm) namastite i pobrašnite ili još bolje obložite masnim papirom. Veći dio tijesta razvaljajte i položite na dno kalupa (malo tijesta neka slobodno bude i uz rub kalupa) pa stavite kratko u pećnicu zagrijanu na 180°C.
  5. Nakon 10 minuta izvadite kalup iz pećnice pa preko polupečenog tijesta izlijte pripremljeni nadjev. Po vrhu rasporedite maline (ako koristite zamrznute svakako ih odledite i ocijedite) i krupno naribajte onaj manji dio tijesta kojeg ste spremili u zamrzivač.
  6. Kolač pecite još 40-45 minuta na temperaturi od 160°C. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku. Prije posluživanja kolač posipajte šećerom u prahu.

 

Možda vas zanima... Tropski cheesecake od manga i limete Kolumne

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.