Naravno, možete staviti i neko drugo voće pa dajte mašti na volju. Ja sam radila i varijantu s borovnicama, koja je bila jednako ukusna. Uživajte!
Druge recepte naše nove blogerice potražite na Facebook stranici 50 shades of hunger i istoimenom Instagram profilu!
Tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- naribana korica 1/2 limuna
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 170 g maslaca
- 4 žutanjka
Nadjev:
- 4 bjelanjka
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 600 g čvrstog jogurta
- 400 g kiselog vrhnja
- 5 žlica oštrog brašna
- 400-500 g malina
Priprema:
- Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće pa rukama dobro sve izmrvite. Dodajte šećer, vanilin šećer, limunovu koricu, žutanjke i 1 žlicu kiselog vrhnja (oduzmite od vrhnja pripremljenog za nadjev).
- Umijesite glatko tijesto i podijelite na dva dijela. Jedan veći dio za dno kalupa te jedan manji dio za mrvičasti posip. Oba tijesta omotajte prozirnom folijom. Veći dio tijesta spremite u hladnjak, a manji u zamrzivač.
- Za pripremu nadjeva bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U zasebnoj zdjeli pomiješajte sve ostale sastojke osim malina pa lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Okrugli kalup za pečenje (28-30 cm) namastite i pobrašnite ili još bolje obložite masnim papirom. Veći dio tijesta razvaljajte i položite na dno kalupa (malo tijesta neka slobodno bude i uz rub kalupa) pa stavite kratko u pećnicu zagrijanu na 180°C.
- Nakon 10 minuta izvadite kalup iz pećnice pa preko polupečenog tijesta izlijte pripremljeni nadjev. Po vrhu rasporedite maline (ako koristite zamrznute svakako ih odledite i ocijedite) i krupno naribajte onaj manji dio tijesta kojeg ste spremili u zamrzivač.
- Kolač pecite još 40-45 minuta na temperaturi od 160°C. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku. Prije posluživanja kolač posipajte šećerom u prahu.