gastro postao
Eto, postoji i to! Monkey Bread iliti Majmunski kruh/kolač je zapravo slatka verzija pull apart kruha u obliku kuglofa, od cimeta i meda.
Ovaj je kolač zuzetno sladak, ljepljiv, mirišljav, mekan. Super je kod njega što ga ne režete, nego trgate.
Najslađe od svega je da me komadi koji se trgaju - podsjećaju na mini buhtlice.
Recept:
550 g glatkog brašna
50 g šećera
1 žličica soli
1 vrećica suhog kvasca
250 g rastopljenog maslaca
250 ml mlakog mlijeka
Preljev:
50 g otopljenog maslaca
50 g meda
Posip:
200 g šećera
2 žličice cimeta
Postupak:
- Kvasac otopiti u malo mlijeka, sa žličicom šećera i žličicom brašna
- Brašno pomiješati sa šećerom, solju, rastopljenim maslacem, dignutim kvascem, te sve zajedno razraditi mikserom, spiralnim nastavcima za tijesto
- Dodavati postepeno mlijeko, možda vam neće trebati svih 250 ml (gledajte teksturu tijesta, treba biti mekano i lagano ljepljivo, gotovo je kada se počne odvajati od zdjele)
- Pokriti krpom, te ostaviti na toplom da se diže sat vremena
- Lagano premijesiti, te izvaljati na debljinu cca 5 mm
- Razrezati tijesto na manje kvadratiće, napraviti od svakog manju kuglicu (promjera cca 2-3 cm)
- Maslac zajedno s medom otopiti na laganoj vatri, a šećer pomiješati s cimetom
- Svaku kuglicu uroniti u maslac s medom, te uvaljati bogato u mješavinu šećera s cimetom
- Slagati kuglice jednu do druge, i jednu na drugu, dok vam ih ne ponestane
- Ostaviti još 15-tak minuta da se dižu u kalupu
- Peći 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 C
- Ostaviti da se ohladi i izvaditi iz kalupa.
Dobar tek!
Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u Zemlji Slatkiša i Facebook stranici.