Kolumne Gastrolovci 05. rujna 2020.

Najbolji recept za mirisne i mekane klipiće

foto: Gracia Petek
gastro postao gastro.24sata.hr
Svježim vrućim klipićima malotko može odoljeti. Kod nas u obitelji je pečenje klipića nedjeljom postala prava tradicija.

Obično sa klipićima ne volim eksperimentirati i držim se tradicionalnih recepata. Jedino što je podložno promjenama je eventualno posip kojim ukrašavam klipiće. Kod svoje sam tete jednom prilikom probala odlične klipiće s bundevom, odlučila sam se poigrati i isprobati ih. Ostala sam oduševljena.

Tijesto je mekano, spužvasto, mirišljavo i, ono najvažnije, svježe je još nekoliko dana nakon pečenja. Za izradu ovog tijesta ne moraš biti preveliki majstor od kuhinje niti moraš imati neke previše razvijene kulinarske vještine. Pečenje ovih klipića je zabavno i toliko jednostavno da čak i klinci mogu sudjelovati u njihovoj pripremi, a kasnije i u jelu istih. Kod nas ovi klipići nestanu brzinom munje.

Za izradu, uz uobičajene sastojke poput brašna, kvasca, mlijeka (u mom slučaju biljne alterative), ulja i soli, bit će ti potrebna bundeva. Možeš odabrati bundevu koju imaš pri ruci ili onu koju jako voliš. Moji favoriti za izradu tijesta su hokaido bundeva ili muškatna bundeva. Hokaido bundevi bi u ovom receptu dala možda i malu prednost jer je intenzivnije narančaste boje. Ali kao što sam i ranije rekla svaka bundeva će poslužiti u ove svrhe. Prije same izrade tijesta potrebno je pripremiti pire od bundeve. Već sam nekoliko puta pisala koliko je jednostavno napraviti isti i već ima niz recepata za koji se pire može iskoristiti.

 

Možda vas zanima... Za njoke od bundeve trebat će ti samo tri sastojka! Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Kiwi go crazy i pratećem Instagram profilu!

 | Author: Gracia Petek foto: Gracia Petek

Priprema pirea od bundeve

  1. Zagrij pećnicu na 220°C.
  2. Bundevu prepolovi na pola i izvadi joj koštice
  3. Obloži lim za pečenje papirom za pečenje, stavi bundevu na papir i u pećnicu.
  4. Peci dok bundeva nije mekana, isprobaj sa žlicom.
  5. Kad je bundeva pečena izdubi žlicom meso.
  6. Kako bi pire bio gladak možeš ga izraditi sa štapnim mikserom.
  7. Pospremi ga u frižider ili odmah koristi za neki recept.

Sastojci za klipiće:

  • 700 grama brašna
  • 400 grama pirea od bundeve
  • 200 ml toplog mlijeka – za vegane biljno mlijeko
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 male žlice soli
  • 1 mala žlica šećera
  • Malo ulja
  • Malo maslaca ili margarina

 | Author: Gracia Petek foto: Gracia Petek

Postupak:

  1. Zagrij mlijeko ja sam koristila zobeno, ali ti možeš i bilo koju drugu biljnu varijantu ili pak obično kravlje mlijeko
  2. Mlijeku dodaj šećer, te razmrvi kvasac, ostavi da se digne (cca. 5 min.)
  3. U većoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol.
  4. Napravi rupu u sredini brašna dodaj pire od bundeve te mlijeko sa kvascem i malo ulja.
  5. Zamijesi glatko tijesto te ostavi da se diže cca 30 min na toplome.
  6. Oblikuj tijesto u kuglice približno iste veličine te ih na lagano nauljenoj površini razvaljaj sa valjkom za tijesto.
  7. U svaki komad tijesta utisni malo maslaca ili margarina po želji.
  8. Zarolaj klipiće, te ih stavi na papirom obloženi lim za pečenje.
  9. Ostavi da se klipići dižu još 15- 30 min na limu.
  10. Pećnicu upali na cca 180°C.
  11. Klipće prije pečenja premaži smjesom ulja i biljnog mlijeka ako si vegan, odnosno jajem ako jedeš životinjske proizvode. Po klipićima možeš posipati razne dodatke poput kumina, sezama, soli, crnog kima…
  12. Peci klipiće cca 30 min, odnosno dok ne poprime lijepu boju.
  13. Izvadi ih i probaj ne pojest sve odjednom.

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.