Kolumne 24. studenoga 2015.

Najslađa čoko torta

čoko torta
foto: Anastazija Makjanić
gastro postao gastro.24sata.hr
Puno čokolade i malo šumskog voća čine kombinaciju za deset

Sastojci za biskvit:

  • 8 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 10 žlica šećera
  • 10 žlica oštrog brašna
  • 5 žlica gorkog kakaa
  • 1 žličica cimeta
  • 1 vanilija šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • 200 ml ulja

 

Sastojci za kremu od čokolade:

  • 200 g tamne čokolade
  • 250 g Mascarpone sira
  • 200 ml slatkog vrhnja

Sastojci za kremu od šumskog voća:

  • 450 g smrznutog šumskog voća
  • 40 g šećera
  • 1 vanilija šećer
  • 1 žličica limunovog soka
  • 2 žlice gustina (sa malo tople vode)

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 160°C, a kalup Ø19cm premažite maslacem. Bjelanjke zajedno sa prstohvatom soli miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Postepeno dodavajte šećer i vanilija šećer.
  2. Nakon što smjesa bjelanjaka i šecera postane glatka pod prstima, dodajte joj ulje i tekući jogurt. Na kraju pjenjačom umiješajte prosijano oštro brašno, prašak za pecivo, kakao i cimet. Ja sam pekla svaki biskvit posebno. Smjesu sam podjelila na 3 dijela i svaki dio pekla 20ak minuta.
  3. Biskvite pustite da se ohlade, a za to vrijeme napravite kreme.
  4. Za kremu od tamne čokolade slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag. U njega umiješajte Mascarpone sir, a tamnu čokoladu sa malo slatkog vrhnja otopite na pari. Nakon što se čokolada ohladila, umiješajte je lagano u smjesu sira i šlaga te ostavite u hladnjaku dok se biskviti hlade.
  5. Šumsko voće zajedno sa šecerom i žlicom limunovog soka lagano kuhajte dok ne omekša. Potom ga sa štapnim mikserom usitnite, dodajte mu gustin koji ste prethodno razmutili sa malo tople vode i kuhajte na laganoj vatri dok se na zgusne. Kremu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Nakon što su se biskviti ohladili, slijedi slaganje. Kreme podijelite na 3 dijela. Ja sam na biskvit prvo mazala kremu od šumskog voca pa kremu od čokolade. Postupak ponovite 3 puta. Ukrasite šlagom i pustite da se ohladi preko noći. Dobar tek!

Anastaziju možete pratiti na njenom blogu i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.