Kolumne 16. siječnja 2014.

Naranča upletena u čokoladu

Naslovna Slika Kolac sa cokoladom i narancom 1.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon što sam saznala da je u ovom blogerskom izazovu tema naranča – odmah sam znala da ću pripremati nešto gdje će ona biti spojena s čokoladom. Kad razmišljam o naranči, na pamet, ali i nepce, dolazi mi jedino taj spoj okusa.

U zadnje vrijeme mi se sviđa raditi kruhove raznih vrsta i oblika, a kako je jedna od mojih novogodišnjih odluka bila ta da budem malo hrabrija, općenito u životu, ali i u kuhinji, odlučila sam pripremiti ovaj čokoladni pleteni kolač - kruh u kojeg sam se odmah zaljubila čim sam ga vidjela na internetu.

Kod njega su mogućnosti bezbrojne. Daje vam da se s njim igrate i da ga nadograđujete. Kod mene je izrada ovog kolača izazvala veliku dozu adrenalina. Pritom sam se skroz čudno i ludo smijala od uzbuđenja. Vjerujem da će i kod vas biti tako, naravno, ukoliko se odlučite napraviti ga. Inače nisam jedna od domaćica koja ovakve stvari ima u malom prstu, a ako niste ni vi, vjerujte mi da priprema ovog kolača ide lako, iako možda izgleda teško. Samo treba krenuti.

Jedna izreka o hrabrosti kaže: “Nije da se ne usuđujemo zato što su stvari teške; već su stvari teške zato što se ne usuđujemo.” Zato prvom prilikom, prvim naletom pozitivne energije mogli biste i vi pokušati napraviti ovo rolano, pa zapleteno čudo od kojeg će vam cijela kuća mirišati na čokoladu i naranče.

Sastojci za tijesto:
1 pakiranje (7 g) suhog kvasca
118 ml tople vode
28 g maslaca (ako nemate digitalnu vagu to je otprilike 2 žlice)
118 ml mlijeka sobne temperature
56 g šećera + pola žličice za dizanje kvasca
1 veliko jaje
Pola žličice soli
24 g tamnog kakaa
375 g mekog brašna + dodatno za posipavanje

Sastojci za punjenje:
56 g maslaca (otprilike 4 žlice)
130 g šećera
Korica od 2 naranče
60 g čokolade

Priprema tijesta:
 1. Pripremite i izvažite sve sastojke da ih imate spremne.
 2. U manju posudicu ulijte 118 ml tople vode, dodajte kvasac i pola žličice šećera. Ne miješajte. Ostavite na toplom oko 5-10 minuta dok ne nabubri. Ako ne nabubri, bacite kvasac i pokušajte ponovno s novim.
 3. Na laganoj vatri otopite 28 g maslaca, skinite ga sa vatre i prebacite u veliku plastičnu posudu. U maslac umiješajte mlijeko sobne temperature. Zatim dodajte šećer, jaje i sol i dobro izmješajte pjenjačom dok se sve ne spoji. Dodajte kakao i uzdigli kvasac, opet sve dobro izmješajte. Zatim dodajte brašno i zamijesite tijesto rukama ili mikserom. Dodajte si još brašna ukoliko treba dok ne dobijete lijepo glatko, ali pomalo ljepljivo tijesto - to tako treba.
 4. Tijesto premjestite u drugu posudu, koju ste malo nauljili. Prekrijte ga krpom i poklopcem i ostavite da se diže oko 2 sata ili dok se ne udvostruči.

Priprema za pečenje:
1. Prvo napravite sve za punjenje. Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite sa strane. U jednu manju posudicu stavite šećer i koricu naranče. Dobro izmješajte kako bi korica pustila arome. Čokoladu nožem nasjeckajte na sitno i ostavite sa strane.
2. Nakon što se je tijesto diglo prebacite ga na pobrašnjenu površinu i malo ga pospite brašnom. Razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika na otprilike 30 * 40 cm.
3. Razvaljano tijesto premažite sa svim otopljenim maslacem, pospite po njemu šećer sa narančinom koricom i posipajte isjeckanu čokoladu.
4. Zarolajte tijesto.
5. Škare uvaljajte u brašno i počnite rezati tijesto po pola. Režite ga malo po malo i svaki put škare uvaljajte u brašno.
6. Kada ste tijesto izrezali sada mu spojite krajeve i počnite presavijati jednu stranu s drugom na način da vam unutarnja strana ide prema van. Slikama sam vam pokušala dočarati postupak. Punjenje će pokušati ispadati van, nedajte mu, samo ga svakim presavijanjem lijepo vraćajte na mjesto. Samo mirno i sve polako. Malo po malo. Dodatno si pobrašnite površinu na kojoj radite. Tijesto je jako mekano. Ali to je dobro da je takvo, kada se ispeče neće biti suho.
7. Okrugli kalup promjera 20 cm (ako nemate, slobodno može i malo veći kalup) nauljite ili jednostavno samo položite na njega masni papir. Stranice kalupa također namastite i stavite ih tek kada kolač posložite na mjesto. Kolač ćete na kalup staviti tako da jedan vrh upletenog tijesta stavite na sredinu i krenete rolati tijesto u krug samo oko sebe, smireno i polako. Drugi vrh kada završite jednostavno gurnite ispod tijesta.
8. Prekrijte ga sa krpom ili plastičnim poklopcem i ostavite na toplom da se diže još oko 30-45 minuta. Trebao bi doći taman do rubova kalupa.
9. Dok se tijesto diže vi pećnicu ugrijte na 180C.
10. Kolač pecite u ugrijanoj pećnici 40-45 minuta.Zanimljivost koja se veže uz ovu voćku je ta što je stablo naranče u mnogim kulturama simbol braka i ljubavi pa se u nekim zemljama koristi za ukrašavanje buketa na vjenčanjima.  Mladenke često stavljaju narančin cvijet u kosu kao poseban ukras. Kako nam se bliži mjesec ljubavi možda je to idealan trenutak da i pripremimo nešto s narančom ili makar nekome tko nam je drag i koga volimo odnesemo ovakav kolač. U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.