Kada smo kod zabavne hrane ima li boljeg odabira od jela poput tacosa, tortilja, nachosa...Iskombiniramo meso, povrće, umak. Dobre izvore proteina i vlakana pa sve to redamo po vlastitom guštu i redoslijedu u neki oblik pšenične "palačinke".
Govedinu obožavam, a kada ju marinirate i sporo pečete postane sočna, mirisna i mekana kao maslac. Upravo tako sam pripremila juneći but ( ubuduće bih uzela malo masniji komad mesa ) a kada je bio gotov ukomponirali smo ga sa super osvježavajućom salsom od povrća i svježim umakom od avokada u kojem je glavna zvijezda svježa menta.
Mentu obožavam, a savršeno ide s govedinom, povrćem i avokadom. Daje taj poseban kick kada se svi okusi sjedine.
SASTOJCI:
- but (lopatica) od govedine cca 2 kg,
- marinirati u hladnjaku minimalno 1 dan
- aceto balsamico, Worcester umak, soja sos, maslinovo ulje, sok limuna, krupno mljeveni šareni papar, krupna sol, talijansko bilje, češnjak, senf ( po želji chilli u prahu, začin za grill, malo meda )
SASTOJCI ZA SALSU:
svježa rajčica, svježa paprika, ljubičasti luk, mladi luk (može i mladi češnjak), zelena salata po izboru (može i mladi kupus), feta sir, svježa menta, svježi bosiljak, maslinovo ulje, sok limuna i limete, korijander, sol, papar, sitno sjeckani svježi chilli po ukusu
SASTOJCI ZA KREMU OD AVOKADA:
1 zreli avokado, 1 grčki tip jogurta, svježa menta, sol krupna, svježe mljeveni šareni papar, malo jabučnog octa i soka limuna
POSTUPAK:
Meso marinirati pa zapeći sa svih strana na vreloj posudi. Zaliti temeljcem i malo vina ili piva. Kuhati/peći na laganoj vatri oko 2 sata. Meso ocijediti od umaka i natrgati. Možete ga vratiti u umak natrganog pa još krčkati pola sata za maksimalnu sočnost ili umak procijediti i sačuvati za neko iduće jelo, okusi u umaku su fantastični.
Salsu napravimo tako da svo povrće sjeckamo na kockice, mentu na trakice kao i zelenu salatu. Feta sir natrgamo, začinimo solju, paprom, uljem te kiselinom, tj octom i limunom. Izmiješamo.
Kremu od avokada radimo tako da u blender dodamo sve sastojke i blendamo do glatke kreme. Isprobamo okus pa začinimo kako nam odgovara pojačavajući sol, papar ili kiselinu.
Kada imamo sve tri komponente gotove slijedi zabava. Tortilju možemo na kratko zagrijati pa punimo mesom, salsom, kremom od avokada i uživamo. Imajte na umu da su začini u ovom jelu prava bomba i ako još nemate nabavite svježe začinsko bilje poput mente, bosiljka, origana, korijandra. I najobičnijem jelu daju novu dimenziju.
Postupak pogledajte u videu!
Potražite me na Facebooku i Instagramu!