Kolumne 1110 prikaza 30. studenoga 2018.

Nešto novo: Čokoladni savarin s jagodama

Stjepan Hornung
Čokoladni savarin s jagodama je kolač vrlo sličan rum babi, a ime je dobio po slavnom gastronomskom kritičaru Jeanu Anthelmeu Brillat-Savarinu (1755-1826).

Recept za rum babu potražite ovdje, a sama receptura za savarin ovisi o regiji, a glavna mu je karakteristika prstenasti oblik te natapanje alkoholnom tekućinom ili raznim sirupima.

Savarin se uglavnom aprikotira ili pocakljuje te se ukrašava sa svježim voćem i šlagom.


Za biskvit:

  • Jaja 4 kom
  • Šećer 80 g
  • Čokolada 80 g
  • Brašno 100 g
  • Lješnjaci prženi mljeveni 10 g
  • Limun kora 3 g
  • Maslac 10 g


Za Mascarpone kremu:

  • Mascarpone 150 g
  • Vanilija mahuna 1 kom
  • Šećer prah 150 g
  • Slatko vrhnje 300 ml
  • Džem brusnice 100 g
  • Svježe jagode 400 g
  • Šećerni sirup (lajter) 100 ml

 | Author: Stjepan Hornung Stjepan Hornung

Priprema:
Za biskvit:

  1. Okrugli kalup za savarin Φ(fi) 24 cm premažem s maslacem i lagano posipam oštrim brašnom.
  2. U kotlić (rostfraj posudu) dodam jaja i šećer te stavim u toplu kupku.
  3. Slastičarskom šibom miješam dok smjesa ne dosegne 70°C. Smjesu izvadim iz tople kupke dodam joj naribanu limunovu koru, mljevene lješnjake, rastopljeni maslac, rastopljenu čokoladu te slastičarskom šibom rahlo umiješam brašno.
  4. Gotovu smjesu ulijem u kalup i slastičarskom karticom poravnam.
  5. Pečem u ugrijanoj pećnici na 170°C 15-20 minuta.
  6. Pečeni savarin okrenem i ohladim.


Za Mascarpone kremu:

  1. U kotlić (rostfraj posudu) dodam slatko vrhnje i istučem ga u šlag.
  2. U prikladnu posudu dodam mascarpone, izmiješam sa šećerom u prahu, jezgrom vanili mahune** i rahlo umiješam već istučeni šlag.
  3. Pečeni ohlađeni savarin stavim na podložak te pomoću slastičarskog kista natopim sa šećernim sirupom (lajterom), a sredinu kolača aprikotiram s izrađenim džemom od brusnica.
  4. Slastičarskom karticom premažem gotovi savarin kremom od mascarponea i na njega složim oprane narezane jagode te posipam srebrnim kuglicama za dekoraciju.


* Receptura za šećerni sirup (lajter) o kojem sam već pisao pa pročitajte.
** Vanili mahunu zarežem vodoravno nožem po sredini, preokrenem van i nožem istružem sadržaj jezgre.

Kako je nedavno počelo glasovanje za prestižne nagrade #UKBA19 (UK blog awards) bilo bi sjajno kada biste kliknuli na link: Master Chef – Master Baker na vrhu gdje piše ''VOTE NOW!'' te tako glasate za Stjepanov food blog u kategoriji "Culinary"!

Ostale sjajne recepte našeg novog blogera i kuhara potražite na blogu Majstor kuhar – Majstor slastičar, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.