Recept za rum babu potražite ovdje, a sama receptura za savarin ovisi o regiji, a glavna mu je karakteristika prstenasti oblik te natapanje alkoholnom tekućinom ili raznim sirupima.
Savarin se uglavnom aprikotira ili pocakljuje te se ukrašava sa svježim voćem i šlagom.
Za biskvit:
- Jaja 4 kom
- Šećer 80 g
- Čokolada 80 g
- Brašno 100 g
- Lješnjaci prženi mljeveni 10 g
- Limun kora 3 g
- Maslac 10 g
Za Mascarpone kremu:
- Mascarpone 150 g
- Vanilija mahuna 1 kom
- Šećer prah 150 g
- Slatko vrhnje 300 ml
- Džem brusnice 100 g
- Svježe jagode 400 g
- Šećerni sirup (lajter) 100 ml
Priprema:
Za biskvit:
- Okrugli kalup za savarin Φ(fi) 24 cm premažem s maslacem i lagano posipam oštrim brašnom.
- U kotlić (rostfraj posudu) dodam jaja i šećer te stavim u toplu kupku.
- Slastičarskom šibom miješam dok smjesa ne dosegne 70°C. Smjesu izvadim iz tople kupke dodam joj naribanu limunovu koru, mljevene lješnjake, rastopljeni maslac, rastopljenu čokoladu te slastičarskom šibom rahlo umiješam brašno.
- Gotovu smjesu ulijem u kalup i slastičarskom karticom poravnam.
- Pečem u ugrijanoj pećnici na 170°C 15-20 minuta.
- Pečeni savarin okrenem i ohladim.
Za Mascarpone kremu:
- U kotlić (rostfraj posudu) dodam slatko vrhnje i istučem ga u šlag.
- U prikladnu posudu dodam mascarpone, izmiješam sa šećerom u prahu, jezgrom vanili mahune** i rahlo umiješam već istučeni šlag.
- Pečeni ohlađeni savarin stavim na podložak te pomoću slastičarskog kista natopim sa šećernim sirupom (lajterom), a sredinu kolača aprikotiram s izrađenim džemom od brusnica.
- Slastičarskom karticom premažem gotovi savarin kremom od mascarponea i na njega složim oprane narezane jagode te posipam srebrnim kuglicama za dekoraciju.
* Receptura za šećerni sirup (lajter) o kojem sam već pisao pa pročitajte.
** Vanili mahunu zarežem vodoravno nožem po sredini, preokrenem van i nožem istružem sadržaj jezgre.
Kako je nedavno počelo glasovanje za prestižne nagrade #UKBA19 (UK blog awards) bilo bi sjajno kada biste kliknuli na link: Master Chef – Master Baker na vrhu gdje piše ''VOTE NOW!'' te tako glasate za Stjepanov food blog u kategoriji "Culinary"!
Ostale sjajne recepte našeg novog blogera i kuhara potražite na blogu Majstor kuhar – Majstor slastičar, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu!