Danas vam donosimo najdražu kombinaciju naše blogerice, cheesecake sparen s još jednom slatkom zvijezdom – Nutellom. Za pripremu ovog dekadentnog kolača ne treba vam pećnica, a prikladan je i za blagdanski stol.
Sastojci (za kalup promjera 16 cm):
Za bazu:
- 150 g Oreo keksa
- 40 g Nutelle
- 40 g rastopljenog maslaca
- 30 g tostiranih lješnjaka
Za punjenje:
- 2 jaja
- 50 g šećera
- 250 g mascarponea
- 60 g krem sira
- 5 g želatine
- 80 g Nutelle
- 40 g tamne čokolade
- 2 dl šlaga
Čokoladna jaja za dekoraciju.
1. Prvo je potrebno napraviti bazu. U multipraktiku usitnimo kekse i tostirane lješnjake. Nutellu i maslac otopimo i izmiješamo s keksima i lješnjacima. Dobro utisnemo u dno kalupa te uzdignemo i prema stranicama. Ostavimo u hladnjaku.
2. U vatrostalnu posudu stavimo 2 jaja i 30 g šećera. Želatinu u granulama prelijemo s dvije i pol žlice vode i ostavimo da bubri. Jaja postavimo iznad posude s kipućom vodom i miješamo mikserom iznad pare 10 min kuhajući ih na taj način. Skinemo s pare i dodamo mascarpone na sobnoj temperaturi te želatinu koju smo rastopili.
3. U jednoj posudi izmiješamo mikserom 60 g krem sira i 20 g šećera. Umiješamo polovicu smjese s jajima. Izradimo šlag i laganim pokretima, pazeći da sačuvamo što više zraka umiješamo i polovicu šlaga.
4. Rastopimo Nutellu i čokoladu te im dodamo drugu polovicu smjese s jajima. Dodamo i drugu polovicu šlaga pazeći također da sačuvamo laganu teksturu.
5. U ranije pripremljen kalup ulijemo prvo smjesu s Nutellom te stavimo 5 min u zamrzivač da se malo stisne da bi nam slojevi ostali razdvojeni. Potom ulijemo bijelu smjesu te stavimo u hladnjak, najmanje par sati ili preko noći.
6. Ukrasimo po želji.
Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat.