U svom roditeljskom stažu prošla sam mnoge borbe oko dječje prehrane, a sve one mogu se svesti pod zajednički nazivnik - izbirljivost. Ono što sam na tom putu naučila je da će djeca sve radije pojesti ako ih uključimo u pripremu jela. Može to biti svašta, od ražnjića do sendviča, glavno da je šarano i zabavno. A što je zabavnije od pizze?
Upravo je pizza omiljena tema za naša zajednička kuhanja i igru oblicima, bojama i okusima. Nakon ovakve igre u kuhinji moja izbirljivica s ponosom pojede svoju pizzu, a usput i povrće koje je sama odabrala i složila.
Iako pizzu rijetko doživljavamo kao zdravu hranu, ona zapravo to može vrlo lako postati. Posebno kada je pripremamo sami i pažljivo biramo sastojke. Upravo zbog toga smo ovom tijestu dodale integralno pirovo brašno. Za nadjev samo odabrale gomile šarenih rajčica, paprike, kukuruz, luk i crne masline, a naravno ni sir nismo preskočile. Ipak, ono što joj daje prepoznatljiv šmek domaće pizze je novi Zvijezdin Ketchup Kids s 30% manje šećera. On je savršena podloga za svaku pizzu, ali isto je tako odličan par krumpirićima, sendvičima i svim ostalim jelima koja djeca obožavaju.
Kako bi priprema pizze bila što praktičnija, ovo tijesto možeš pripremiti i dan ranije (što preporučujem), ostaviti ga u hladnjaku pa pizzu peći sutradan. Tijesto može ostati u hladnjaku do tri dana, a možeš ga i odmah koristiti. Upravo zbog toga ovom receptu često se vraćam, posebno kad su dani ispunjeni obvezama.
Sastojci za tijesto:
- 350 g glatkog brašna
- 150 g integralnog pirovog brašna
- 8 g soli
- 4 g suhog kvasca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 250 ml vode sobne temperature
Sastojci za nadjev:
- 200 ml Zvijezda Ketchupa Kids
- 1 žličica origana
- 100 g cheddar sira, naribanog
- 200 g šarenih cherry rajčica, prepolovljenih
- 1 zelena paprika, narezana na trakice
- 1 mala glavica ljubičastog luka, narezana na trakice
- 100 g kukuruza
- crne masline
- malo maslinovog ulja
- svježi bosiljak
Priprema:
- U zdjeli pomiješaj obje vrste brašna i sol. Dodaj suhi kvasac pa još jednom dobro promiješaj.
- Napravi udubinu u sredini tijesta pa u nju dodaj maslinovo ulje i vodu. Sve miješaj žlicom kako bi se sastojci povezali, a kada više ne možeš miješati žilicom kreni rukama mijesiti tijesto. Tijesto mijesi dugo i energično kako bi postalo glatko i podatno.
- Zamiješeno tijesto sada prebaci u čistu posudu, premaži ga s malo ulja i prekrij ga prozirnom folijom. Ostavi ga na toplom mjestu da se udvostruči, oko dva sata.
- Podignuto tijesto prebaci na radnu plohu, kratko ga premijesi pa ga podijeli na šest jednakih dijelova za male pizze.
- Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva, a veliki lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
- Svaki dio tijesta razvaljaj valjkom u tanki disk ili mini pizze, pa ih prebaci na pripremljeni lim za pečenje.
- Premaži svaku pizzu žlicom ketchupa, posipaj ih origanom i ribanim sirom. Na kraju na svaku složi narezano povrće.
- Poškropi sve s malo maslinovog ulja i peci ih u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva, 10 - 15 minuta, ili dok se lijepo ne zarumene.
- Pečene pizze izvadi iz pećnice i odmah posluži.
Ako ćeš pizze pripremati sutradan, onda zamiješeno tijesto pospremi u hladnjak preko noći ili najduže tri dana. Sutra dan ga izvadi na sobnu temperaturu, razdijeli na manje komade i nastavi raditi prema uputama u receptu. Dobar tek!