Kolumne 29. listopada 2021.

Obiteljski gušti: S klincima pripremi slasne mini pizze

Mini pizze sa Zvijezda Ketchupom Kids te povrćem foto: ANDREA CUKROV

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Tijesto za ove slasne mini pizze možeš pripremiti čak tri dana unaprijed

U svom roditeljskom stažu prošla sam mnoge borbe oko dječje prehrane, a sve one mogu se svesti pod zajednički nazivnik - izbirljivost. Ono što sam na tom putu naučila je da će djeca sve radije pojesti ako ih uključimo u pripremu jela. Može to biti svašta, od ražnjića do sendviča, glavno da je šarano i zabavno. A što je zabavnije od pizze?

Upravo je pizza omiljena tema za naša zajednička kuhanja i igru oblicima, bojama i okusima. Nakon ovakve igre u kuhinji moja izbirljivica s ponosom pojede svoju pizzu, a usput i povrće koje je sama odabrala i složila. 

Iako pizzu rijetko doživljavamo kao zdravu hranu, ona zapravo to može vrlo lako postati. Posebno kada je pripremamo sami i pažljivo biramo sastojke. Upravo zbog toga smo ovom tijestu dodale integralno pirovo brašno. Za nadjev samo odabrale gomile šarenih rajčica, paprike, kukuruz, luk i crne masline, a naravno ni sir nismo preskočile. Ipak, ono što joj daje prepoznatljiv šmek domaće pizze je novi Zvijezdin Ketchup Kids s 30% manje šećera. On je savršena podloga za svaku pizzu, ali isto je tako odličan par krumpirićima, sendvičima i svim ostalim jelima koja djeca obožavaju.

Kako bi priprema pizze bila što praktičnija, ovo tijesto možeš pripremiti i dan ranije (što preporučujem), ostaviti ga u hladnjaku pa pizzu peći sutradan. Tijesto može ostati u hladnjaku do tri dana, a možeš ga i odmah koristiti. Upravo zbog toga ovom receptu često se vraćam, posebno kad su dani ispunjeni obvezama. 

 | Author: Andrea Cukrov Mini pizze s povrćem; foto: foto: Andrea Cukrov

Sastojci za tijesto:

  • 350 g glatkog brašna 
  • 150 g integralnog pirovog brašna 
  • 8 g soli 
  • 4 g suhog kvasca 
  • 2 žlice maslinovog ulja 
  • 250 ml vode sobne temperature 

Sastojci za nadjev: 

  • 200 ml Zvijezda Ketchupa Kids 
  • 1 žličica origana 
  • 100 g cheddar sira, naribanog
  • 200 g šarenih cherry rajčica, prepolovljenih 
  • 1 zelena paprika, narezana na trakice 
  • 1 mala glavica ljubičastog luka, narezana na trakice 
  • 100 g kukuruza 
  • crne masline 
  • malo maslinovog ulja 
  • svježi bosiljak 

Priprema: 

  1. U zdjeli pomiješaj obje vrste brašna i sol. Dodaj suhi kvasac pa još jednom dobro promiješaj. 
  2. Napravi udubinu u sredini tijesta pa u nju dodaj maslinovo ulje i vodu. Sve miješaj žlicom kako bi se sastojci povezali, a kada više ne možeš miješati žilicom kreni rukama mijesiti tijesto. Tijesto mijesi dugo i energično kako bi postalo glatko i podatno. 
  3. Zamiješeno tijesto sada prebaci u čistu posudu, premaži ga s malo ulja i prekrij ga prozirnom folijom. Ostavi ga na toplom mjestu da se udvostruči, oko dva sata. 
  4. Podignuto tijesto prebaci na radnu plohu, kratko ga premijesi pa ga podijeli na šest jednakih dijelova za male pizze. 
  5. Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva, a veliki lim za pečenje obloži papirom za pečenje. 
  6. Svaki dio tijesta razvaljaj valjkom u tanki disk ili mini pizze, pa ih prebaci na pripremljeni lim za pečenje. 
  7. Premaži svaku pizzu žlicom ketchupa, posipaj ih origanom i ribanim sirom. Na kraju na svaku složi narezano povrće.
  8. Poškropi sve s malo maslinovog ulja i peci ih u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva, 10 - 15 minuta, ili dok se lijepo ne zarumene. 
  9. Pečene pizze izvadi iz pećnice i odmah posluži. 

Ako ćeš pizze pripremati sutradan, onda zamiješeno tijesto pospremi u hladnjak preko noći ili najduže tri dana. Sutra dan ga izvadi na sobnu temperaturu, razdijeli na manje komade i nastavi raditi prema uputama u receptu. Dobar tek!

 | Author: Andrea Cukrov Mini pizze s povrćem; foto: foto: Andrea Cukrov

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.