Kolumne 08. prosinca 2016.

Jedite masno, održavajte savršenu kilažu!

foto: Kao Kakao
gastro postao gastro.24sata.hr
Masno, slasno, zdravo: epizoda kokos - ''Oprosti, ali previše sam pojela'', pročitat će moj urednik u tekstu zbog čijeg sam sadržaja u nemogućnosti ponoviti fotografiranje moje zdravije, rustikalnije i ukusnije verzije Lin*lade kokos...

''Eat fat, lose fat''

Krilatica je s kojom se neminovno susreće svatko tko voli jesti fino, biti sit, a ostati vitak. To da masnoće debljaju možda je ponajveća prehrambena miskoncepcija, još uvijek ukorijenjena čak i među mnogim liječnicima. No istina je, čini se, sasvim suprotna, govorimo li o kvalitetnim, raznolikim masnoćama, bez hidrogeniranih, preprženih, neidentificiranih i ostalih ACME smjesa sumnjivog podrijetla.

kokos | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Masnoće daju energiju, pružaju osjećaj sitosti, ''dugo drže'', a uz oprezan odabir ugljikohidrata i ostalih nutrijenata sprečavaju napadaje gladi, poglavito tzv. carb craving, čemu će posvjedočiti vojske poklonika LCHF, paleo i srodnih režima.

Pomalo režim na svaki režim, smatrajući kako sam predznak režima sa sobom nosi dugoročnu neodrživost, no s gore spomenutima imam dosta dodirnih točaka te sam uvjerena kako mogu pomoći resetirati metabolizam na neke bolje, tvorničke postavke. Jedem masnije no ikad, a nikada nisam lakše održavala tjelesnu težinu. Moji su favoriti orašasti plodovi, maslinovo ulje, sjemenke, maslac i punomasni mliječni proizvodi. No u ovom bih se upisu dotaknula kokosa, nažalost sve ugroženijeg, čije ulje odlikuju lako probavljive srednjelančane masne kiseline. Kokosu nije mogao odoljeti ni vječni Keith Richards kada je radi penjanja na kokosovu palmu završio u bolnici. Pa odajmo mu počast.

Kokosova mana

Kokosov je orah možda odgovoran za poneku ozljedu glave, no podario nam je i meni najdražu varijantu: kokosov maslac ili kokosovu kremu, poznatu još kao ''coconut manna''. Za razliku od nekima odbojnog ulja ili brašnastog ribanog kokosa, maslac donosi najbolje od svega. Riječ je o pireu iz čistog sušenog kokosovog mesa, s visokim udjelom masnoća: gotovo 70%! Sadrži i prijeko potrebna vlakna, a prirodno je slatkast. Pri sobnoj je temperaturi pomalo marcipanaste i fudgy teksture. Dobavljiv je u blokovima i teglicama, od ''putnih'' minijaturnih do magnuma od kile, no možete ga pripremiti i sami, i to bez mlaćenja kokosovim orahom po tvrdoj podlozi.

Kokosov ćete maslac jednostavno dobiti kao i maslac od kikirikija: upornim blendanjem ribanog kokosa, odnosno chipsa od kokosa. Meni je nešto draža i praktičnija kupovna varijanta. Tekstura zbog nepostojanja trovremenskog tafta varira - od nepristojno tekuće po paklenim vrućinama ili friško iz blendera, do kamene u hladnjaku - pa je uputno recepture prilagoditi uvjetima. No svakako dobivate svestranog prijatelja u kuhinji:

 | Author: Kao Kakao foto: Kao Kakao

Dodajte par žlica u smoothie (recimo, uz bananu, kakao, lješnjake, mekinje ili u kombinaciji s bobičastim voćem). Osim što ga nutritivno obogaćuje, daje mu bogatu kremastu teksturu pa je za savršen smoothie dovoljno koristiti vodu ili čaj, bez mlijeka ili skupih brendiranih vege napitaka. Vole ga i jogurti i vruće kaše.

Kokosov je maslac odličan i u slanim jelima: obogatite svoj omiljeni curry.

Za izradu trufflesa: spojen s ganacheom, uvaljajte u kakao. Ili čisti kokos, formiran u kuglice i ohlađen, umočite u tamnu čokoladu. Manje slatkim zubićima i LCHF-ovcima neće biti potrebno dodatno zaslađivanje, dok nešto slađima bez pobune na brodu možete nadomjestiti Bounty. A za dozu dekadencije uvaljajte kokos u prah maline.

Kao preljev za sladoled. Lagano ga zagrijte pa prelijte po sladoledu za lijepu tanku koricu.

 | Author: Kao Kakao foto: Kao Kakao

Popodne, ako vas na putu uhvati glad, možete imati spremne jednostavne masne bombice ili ga kao snack čvaknite na meni omiljen način: žličicom.

Što nas neminovno dovodi do zabludjelih ljubitelja Lino*ade kokos kojima ću pristupiti s dozom čovjekoljublja. Ukoliko ste fan kreme sa svega 3% kokosa, a dajete je, nedajbože, i djeci, sprijateljite se s kokosovim maslacem. Zasladite po želji, dodajte vaniliju i vrhnje, a poigrati se možete i s bijelom čokoladom, kakao maslacem, makadamijom, kokosovim uljem, slanim karamelom, rumom… Spravite svoju, jedinstvenu, deliciju u teglici koja sadrži one masnoće i one šećere koje ste sami odabrali, u količinama koje ste sami odredili! Zasladiti možete eritritolom, stevijom, medom, sladom, kokosovim šećerom... Kakvu god -ladu napravili, svoju novu nasladu brzo potrošite: znam da možete! Na cca 200 g kokosa dodala sam malo sirupa kokosovog cvijeta, dosta vanilije i 4 žlice zagrijanog slatkog vrhnja, kojeg možete dodati u izdašnijim količinama, pogotovo ako skladištite na hladnome.

 | Author: Kao Kakao foto: Kao Kakao

Mislite da je kokos rezerviran samo za kakao i egzote? Poigrati se možete i s aromama dima, korištenjem dimljene soli, tekućeg dima ili dimljene paprike koja jelima daje notu svinjice: tako od bljedunjavog kokosovog chipsa možete dobiti ''coconut bacon'', odnosno kokosovu slaninicu za zanimljiv vege snack ili dodatak juhama. Ja sam se srozala stepenicu niže pa dimljenu papriku i sol dodala kokosovom maslacu za mazohističku verziju zaseke: idejno zabavno, izvedbeno jezivo.

Ako ste pak od nekih drugih masnoća ili predani locavore, zagrlite nekoga za špekić i ugrijte jedno drugo, a o nešto ćemo drugo brke mastiti u nekom budućem izdanju. Nadam se da barem dijelite moje simpatije prema:

Doris, you can take my Shrimp Fried Rice

Doris, you can take my Italian Ice

Doris, you can take my Chocolate Mousse

Doris, you can take my Cous-Cous

 

But don't don't don't

Don't take my coconuts.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.