Kolumne 07. prosinca 2018.

Pazite ovo: Idealni božićni darovi za pivoljupce!

Pivo
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Približava nam se Božić i vrijeme darivanja. Oblije li i vas hladan znoj kada počnete razmišljati o idealnim darovima za svakog prijatelja i člana šire i uže obitelji? Ako među njima imate kakvog pivoljupca, onda bih vam sljedećim prijedlozima mogla malo olakšati predblagdansku kupovinu.

Uvijek je lakše kupiti darove onima koji imaju neki hobi kojem posvećuju gotovo svo svoje slobodno vrijeme. No, lako je i pri tome izgubiti kreativnost. Mislim, svaka poklonjena boca piva mi je i više nego dobrodošla, ali lijepo je koji put dobiti nešto novo, nešto divlje… Zato sam posegnula u svoju kolekciju dosadašnjih pivskih darova kako bih vam se pohvalila kreativnošću svojih bližnjih, ali i pomogla vam da ovog Božića srca svojih najmilijih pivoljubaca ugrijete ne samo promilima iz piva.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Kreativni otvarači za boce

Možda ih kod kuće imate sto, a možda uvijek tražite onaj jedan jedini koji se uvijek negdje zagubi. Možda uvijek uz sebe imate spreman jedan mali, džepni, a možda boce uvijek otvarate zubima. Kakvim god otvaračem za boce trenutačno raspolažete, nemojte ga podcijeniti kao potencijalni božićni dar. Njime možete izraziti i ljubav prema kućnim ljubimcima (Kitty Paw Bottle Opener), probuditi svoju nezrelu stranu (Beer Bottle Opener Cap Shooter) ili nekoga zaručiti (Ring Bottle Opener). A moj osobni favorit je otvarač za boce s mehanizmom koji vam olakšava otvaranje boca i s ugrađenim magnetom koji hvata čep (Automatic Bottle Opener). Zaista, lijepi dodatak u paketu s kojom bocom božićnog piva.

 

Pivske čaše

Ako je osoba koju darujete pravi pivski connoisseur, tada zna da se za potpuni doživljaj svake molekule arome i okusa pivo treba poslužiti u odgovarajućoj čaši. Gotovo za svaki stil piva postoji odgovarajuća čaša koja vam omogućava da to pivo iskusite u svom njegovom sjaju. Neke imaju suženi vrh kod kojeg se koncentriraju gusta pjena i bogata aroma piva. Neke su dugačke i sužene u sredini kako biste uživali u pogledu na slatke, male mjehuriće koji putuju s dna čaše prema njezinom pjenastom vrhu. Neke imaju dugačku nogicu kako ne biste rukama ugrijali pivo. A neke su jednostavno napravljene iz čiste zezancije. Dakle, u paket omiljenih piva ubacite ovaj put i pripadajuću čašu.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Majice s porukom

Niti jedan pivoljubac ne krije svoju ljubav prema pivu. A vjerojatno posjećuje i mnogobrojne pivske festivale unutar i izvan Hrvatske. Kako biste mu olakšali odabir odjeće za takve manifestacije i omogućili mu da javno obznani svoje prioritete u životu, poklonite mu jednu od mnogih pivskih majica iz Giftnauta. Osim visoke kvalitete materijala, ove majice se ističu i domišljatim igrama riječi: Hoptimist, Zombeers, CjePivo, Žaba Craftača… Umjesto u ukrasni papir, par boca piva umotajte u jednu od ovih genijalnih majica.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Pivski adventski kalendar

Znate li što je bolje od boce, dvije piva za Božić? Dvadeset i četiri boce piva do Božića! Ostavite adventske kalendare s čokoladicama za dječicu i počnite odbrojavati dane do omiljenog nam blagdana uz novo pivo svaki dan. Ovaj predbožićni hedonizam vam mogu posložiti u pivskom pojilištu Pivoteka u Zagrebu. Budite originalni i darujte vašeg pivoljubnog bližnjeg nešto ranije, a za Božić mu samo uvalite pusu. Bit će i više nego oduševljen.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Pivska literatura

Ako je vaš dragi pivoljubac osim piva žedan i znanja, stručna literatura o pivu je idealni dar za njega. Neopisivo veliki fond knjiga posvećenima pivu djela su uglavnom američkih autora i za sada, nažalost, bez prijevoda na naški. No, uz pretpostavku da nam je engleski već drugi materinji jezik, preporučila bih sljedeće dvije knjige koje po mnogim mišljenjima stručnjaka i amatera svaki zaljubljenik u pivo mora pročitati: The Beer Bible, američkog pivskog blogera i pivskog poznavatelja Jeffa Alwortha, i Tasting Beer, višestruko nagrađivanog američkog pivara Randya Moshera kojeg neki nazivaju i guruom craft pivarstva. The Beer Bible u detalje ulazi u povijest pivarstva i proizvodnju piva s čak detaljnom listom sorti hmelja na kraju, a Tastig Beer je više posvećena razumijevanju stilova piva, načinu posluživanja i sparivanja s hranom. Ako vam je ipak engleski prestrani jezik, od prošle godine na hrvatskom tržištu postoji i jednako napeta i zanimljiva pivska knjiga na hrvatskom jeziku:

Pivo – piće doživljaja,  slovenskih autora Andreja Colariča i Davora Mišmaša. Svaka od ovih knjiga se obavezno čita uz čašu dobrog piva, pa pridodajte i vi koju bocu uz ove literarne darove.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.