Ljute namirnice se posebno preporučuju za konzumaciju ljeti jer prirodno pomažu organizmu da se ohladi povećavanjem tjelesne temperature u odnosu na temperaturu zraka, čime se osjećaj topline čini manjim. Tijelo se također počne prirodno hladiti lučenjem više tekućine te je zbog toga takvo hlađenje zdravije ali i dugotrajnije rješenje nego hlađenje s hladnim pićima ili ohlađenim voćem koji imaju kontra efekt na organizam.
Ako niste ljubitelj ljute hrane možda vas ove vrućine natjeraju da promijenite mišljenje i počnete trošiti ljute namirnice. A jedno od jela s kojim možete krenuti u predivan svijet ljutog je i ova ukusna pikant juha s graškom i ostalim svježim povrćem.
Sastojci:
- 130 g žuti luk
- 130 g rajčica
- 13 g češnjak
- 1/2 čajne žlice cimeta
- 10 g mladog luka
- 60 g špinata
- 385 g graška
- 30 g Jalapeno Acid Slicers
- 500 ml temeljca
- 200 g kiselog vrhnja
- Sol i papar (po želji)
Priprema:
- Na vruće maslinovo ulje stavite pržiti sitno sjeckani češnjak i pola čajne žlice cimeta. Nakon minute dodajte rajčicu narezanu na veće komade, nasjeckane listove špinata i luk, grašak, malo mladog luka ili poriluka, i na kraju Jalapeno paprike.
- Ja sam koristio ukiseljene verzije, a ako koristite svježe smanjite njihovu količinu i čestim isprobavanjem odredite koliko ih želite staviti u juhu da dobijete željenu ljutinu.
- Nakon par minuta dinstanja povrća u loncu prelijte sve s 500 ml povrtnog temeljca i pustite da zakuha. Ako ne volite jako guste juhe dodajte slobodno još temeljca dok ne postignete željenu gustoću tj. rijetkost.
- Nakon 20 minuta laganog kuhanja možete dodati kiselo vrhnje za kremoznost, a juhu završite dodatnim kuhanjem od 10-15 minuta. Po potrebi juhu začinite sa soli i paprom.
- Juhu poslužite vruću.
Dobar tek!