Kolumne 57484 prikaza 16. veljače 2016.

Piletina u bijelom umaku od tikvica

Grill piletina
Darko Kontin
Ukusan ručak ne mora nužno biti jelo koje oduzima puno vašeg vremena za pripremu. Baš naprotiv, brža i jednostavnija jela budu obično najukusnija.

Manji broj lako dostupnih namirnica, bazični začini i malo volje je sve što vam treba za brzi domaći topli obrok koji si možete pripremiti svaki dan, čak i onda kada nemate energije i volje za kuhanjem. Ako vam ponestane ideja što kuhati - predlažem recept u nastavku za sočnu piletinu koja se savršeno slaže s tikvicama u bijelom umaku od vrhnja.

Sastojci

  • Pileća prsa (500 g)
  • Tikvica (200 g)
  • Brzo i Fino vrhnje za kuhanje (300-500 ml)
  • Luk (70 g)
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar (po želji)
Piletina u umaku od vrhnja | Author: Darko Kontin Darko Kontin

Priprema

  1. Zagrijte malo maslinovog ulja u dubokoj tavi, a uz nju zagrijte i grill tavu za piletinu. Pileća prsa prije stavljanja na grill tavu narežite na željenu veličinu, posolite i prelijte s malo ulja. Meso ne morate tući s batom za meso da vam odresci piletine ne budu previše tanki i da se prilikom pečenja piletina ne presuši.
  2. Na vruću tavu stavite piletinu i pecite ju s jedne strane bez diranje nekoliko minuta. Kada vidite da su odresci dobili bijelu boju skoro do polovice njihove visine, okrenite ih i pecite još barem toliko s druge strane. Kada je piletina gotova odložite je sa strane na tanjur.
  3. Na vruće ulje u dubokoj tavi dodajte sitno nasjeckani luk. Ako volite češnjak možete slobodno i njega koristiti.
  4. Kada luk postane proziran dodajte u tavu tikvicu naribanu na ribež za sir. Dinstajte tikvice s lukom još nekoliko minuta sve dok tikvice ne pomekane.
  5. Ako želite, možete tikvice podliti s malo temeljca za bogatiji okus umaka, ali ja to nisam ovaj put napravio.
  6. Kada su tikvice mekane dobro ih popaprite i posolite, a zatim prelijte s vrhnjem za kuhanje.
  7. Uz povremeno miješanje pustite da vrhnje zakipi, a nakon toga smanjite plamen i pustite umak da se zgusne na željenu gustoću.
  8. Ako volite gušće umake koristite manje vrhnja za kuhanje ili ga pustite duže da se kuha i zgusne, a ako volite rjeđe umake manje kuhajte umak i po želji dodajte još vrhnja ili temeljca.
  9. Umak poslužite s piletinom kada je još topao, a uz ovo jelo dobro će se složiti i koja kriška limuna. Dobar tek! 

 Darka možete pratiti i na njegovom blogu Darkova Web Kuharica te na Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.