gastro postao
Ukusan ručak ne mora nužno biti jelo koje oduzima puno vašeg vremena za pripremu. Baš naprotiv, brža i jednostavnija jela budu obično najukusnija.
Manji broj lako dostupnih namirnica, bazični začini i malo volje je sve što vam treba za brzi domaći topli obrok koji si možete pripremiti svaki dan, čak i onda kada nemate energije i volje za kuhanjem. Ako vam ponestane ideja što kuhati - predlažem recept u nastavku za sočnu piletinu koja se savršeno slaže s tikvicama u bijelom umaku od vrhnja.
Sastojci
- Pileća prsa (500 g)
- Tikvica (200 g)
- Brzo i Fino vrhnje za kuhanje (300-500 ml)
- Luk (70 g)
- Maslinovo ulje
- Sol, papar (po želji)
Priprema
- Zagrijte malo maslinovog ulja u dubokoj tavi, a uz nju zagrijte i grill tavu za piletinu. Pileća prsa prije stavljanja na grill tavu narežite na željenu veličinu, posolite i prelijte s malo ulja. Meso ne morate tući s batom za meso da vam odresci piletine ne budu previše tanki i da se prilikom pečenja piletina ne presuši.
- Na vruću tavu stavite piletinu i pecite ju s jedne strane bez diranje nekoliko minuta. Kada vidite da su odresci dobili bijelu boju skoro do polovice njihove visine, okrenite ih i pecite još barem toliko s druge strane. Kada je piletina gotova odložite je sa strane na tanjur.
- Na vruće ulje u dubokoj tavi dodajte sitno nasjeckani luk. Ako volite češnjak možete slobodno i njega koristiti.
- Kada luk postane proziran dodajte u tavu tikvicu naribanu na ribež za sir. Dinstajte tikvice s lukom još nekoliko minuta sve dok tikvice ne pomekane.
- Ako želite, možete tikvice podliti s malo temeljca za bogatiji okus umaka, ali ja to nisam ovaj put napravio.
- Kada su tikvice mekane dobro ih popaprite i posolite, a zatim prelijte s vrhnjem za kuhanje.
- Uz povremeno miješanje pustite da vrhnje zakipi, a nakon toga smanjite plamen i pustite umak da se zgusne na željenu gustoću.
- Ako volite gušće umake koristite manje vrhnja za kuhanje ili ga pustite duže da se kuha i zgusne, a ako volite rjeđe umake manje kuhajte umak i po želji dodajte još vrhnja ili temeljca.
- Umak poslužite s piletinom kada je još topao, a uz ovo jelo dobro će se složiti i koja kriška limuna. Dobar tek!
Darka možete pratiti i na njegovom blogu Darkova Web Kuharica te na Facebook stranici.