Kolumne 25. rujna 2018.

Pivski meni: Pogačice sa sirom i pale aleom

foto: Beer Groupie
gastro postao gastro.24sata.hr
Pale ale? Dobar! Sir? Dobar! Pogačice? Dobre! Sve to troje u jednom? Fantastično! Ako tražite idealnu hranu dok uživate u dominantnim voćnim i popratnim krušnim okusima umjereno gorkastog pale alea, onda ste je napokon pronašl!

Ove pogačice od zrelog cheddar sira i Pale Alea zagrebačke male nezavisne pivovare Houblon za mene su pravo otkriće bez kojih više ne može proći niti jedno pivsko druženje kod mene doma. Najbolje ih je poslužiti još tople kako biste mogli uživati u njihovoj toploj i hrskavoj korici te sredini mekanoj kao duša.

Budući da zreli cheddar ima žestok, orašast, dugotrajan okus, u ovim pogačicama sam mu suprotstavila okusom jednako izražen Houblonov Pale Ale. A izrada je vrlo jednostavna i brza.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie



Potrebno vam je:
• 300 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
• 1 prašak za pecivo
• 2 žličice soli
• ¼ žličice sode bikarbone
• 115 g maslaca, narezanog na kockice
• 250 g naribanog, zrelog cheddar sira
• 240 ml kefira
• 120 ml Houblon Pale Alea

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Postupak:
1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom.
2. U zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
3. Dodajte maslac narezan na kockice i rukama ih izradite dok ne dobijete grudičastu smjesu.
4. Lagano umiješajte ribani cheddar sir.
5. Dodajte kefir i pale ale te sve skupa izmiješajte kuhačom dok se svi sastojci ne sjedine.
6. Na papirom obložen lim od smjese formirajte kuglice uz pomoć žlice za sladoled koju svaki put umočite u oštro brašno kako se smjesa ne bi lijepila za stijenke žlice.
7. Pogačice staviti peći na 20 do 25 minuta, dok ne dobiju lijepu tamnu boju.
8. Nakon što su pogačice gotove, pokušajte se strpjeti barem 10 minuta da se ohlade kako biste izbjegli opekline na prstima, jeziku i nepcima (vjerujte mi, govorim iz iskustva). A onda ih krenite jesti jer hladne nisu tako dobre kao tople. I zalijte ih finim Houblonovim Pale Aleom. Uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.