Kolumne 26. siječnja 2016.

Pivski mjehurić Vol 6%: Nova Runda APA

pivo-kao-potpora-mršavljenj.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedina hrvatska pivska blogerica ne odustaje od nauma da ovo plemenito pića približi i pripadnicama ljepšeg spola, pa pročitajte što Pivski mjehurić ima za reći o daruvarsko-zagrebačko-jastrebarskoj Novoj Rundi!

Ime piva: Nova runda  APA

Pivovara: Nova Runda
Zemlja, grad: Hrvatska, Jastrebarsko
Stil, vrsta: American Pale Ale
Vol% Alc: 5,2%

Uvijek volim naglasiti činjenicu da sam pivopija tek nekoliko godina. U vrijeme kada je običnom potrošaču na raspolaganju bio samo komercijalni lager dvije-tri domaće pivovare, pivo definitivno nije bilo moj izbor. Moja je pivska priča započela s prvim domaćim craft pivom – Nova Runda APA. Obzirom na činjenicu da trenutno imamo poprilično velik izbor hrvatskih craftova, ostala sam malo zatečena kad sam shvatila da je sve počelo - tek 2014. godine.

E sad, ne pamtim točan datum moje prve čaše domaćeg crafta, ali znam da je bila prekrasna sunčana subota, koju sam iskoristila da ulovim malo boje, prošetam špicom novu tetovažu i probam novo pivo o kojem su kuloari već duže vrijeme šuškali.

Pivski Mjehurić Nova Runda | Author: Pivski Mjehurić foto: Pivski Mjehurić

Iskreno, ja tada i nisam baš znala detaljnije prepoznati okuse i mirise, pa sam zato povela stručnjaka i istinskog zaljubljenika u pivo, čisto da mi objasni o čemu se tu točno radi. Ono što sam u tom trenu znala je da u ruci držim savršeno pitko osvježavajuće pivo, drugačijeg okusa i arome od onoga što sam do tada zvala pivom. Naravno, i s taman dovoljno kvalitetne gorčine.

Nakon toga, kada bih htjela uistinu poseban doživljaj piva, tražila sam lokale u Zagrebu koji toče Rundu. Osnivači pivovare su nagrađivani homebreweri Marko Filipin i Miroslav Šuvak koji proizvodnju, igrom slučaja u Jastrebarskom temelje samo na svježem točenom pivu.

Na web stranici pivovare osim osnovnih informacija o pokretačima i pivu,naći ćete i kartu s označenim mjestima gdje se toči Runda.Jedan od lokala je i ALL IN – Coffee And Wine Bar, Draškovićeva 31 koji u iznimno ugodnom ambijentu nudi raznolik izbor kvalitetnih piva (i vina).

Kod craftova uvijek postoji mogućnost da se okus i kvaliteta razlikuju od šarže do šarže, pa iako bih mogla pisati po sjećanju, urednik inzistira da pivo o kojem pišem bude testirano maksimalno sedam dana prije objave, pa se tako moram iznova žrtvovati. I tako dok čekam frenda (a moji frendovi uredno kasne na dogovorene cuge), naručujem 0,5l Nove Runde i sa slatkim isčekivanjem pratim svaki pokret konobara dok narančasta tekućina ispunjava čašu.

Pivski Mjehurić Nova Runda | Author: Pivski Mjehurić foto: Pivski Mjehurić

I evo je! Snježno bijela, gusta kremasta pjena puna je raznih voćnih mirisa. Dugo se zadržava. Zlatno narančasta boja, lagano mutna, puno mjehurića. Miris je skroz hopy. Okus je osvježavajuć. Vraća me u onaj lipanjski dan i moram priznati da jednako godi na +30° i na -6° C. Na početku ugodna lagana gorčina hmelja koju po mom mišljenju svako pivo mora imati. Zadržava se na nepcima, ali se osjeća dosta dugo dok pivo teče grlom. Osjeća se jaka aroma citrusa (grejp) i tropskog voća. Dug, gorkast aftertaste... Neću reći koliko minuta kasnije (ali ne previše) stiže i frend - taman na novu rundu Nove Runde.

Aroma: 4,6

Izgled: 4,6

Okus: 4,6

Aftertaste: 4,7

Ukupno: 4,6

Imala sam za vas i savršen recept za toffee umak u koji ide jako gorko pivo, ali sam ga uspjela zagoriti (što i nije čudno s obzirom na moje kulinarske sposobnosti). Kako imam tjedan dana priprema za novi kulinarski pothvat, vi za to vrijeme zavrtite Novu Rundu!

Do idućeg piva, ljubi vas vaš Pivski Mjehurić. Pivili!!! 

Sve kolumne Pivskog mjehurića pročitajte ovdje!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.