Kolumne 20. ožujka 2015.

Pjenasta čokoladna rolada

Pjenasta čokoladna rolada
foto: Mateja Krvarić
gastro postao gastro.24sata.hr

Rolada je brz i ukusan desert. Možete ju puniti pekmezom i raznim kremama. Posuti kakaom, šećerom u prahu ili preliti čokoladom.

Bezbroj opcija u jednom odličnom desertu. Ja vam danas donosim jednu čokoladnu, s pjenastom kremom obogaćenom koricom naranče i konjakom.

Pjenasta čokoladna rolada

Biskvit :

  • 6 manjih jaja
  • 100 g šećera
  • 25 g kakaa
  • 2 žlice gustina
  • 180 g čokolade (iznad 50% kakaa)
  • 2 žlice vruće vode

1. Zagrijte pećnicu na 180C. Lim (onaj od pećnice) prekrijte papirom za pečenje. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Čokoladu otopite na pari. Bjelanjke istucite u snijeg.

2. Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu gusti i blijedi. Prosijte kakao i gustin, pa dodajte otopljenu čokoladu i miksajte dok se ne sjedini. Dodajte 2 žlice vruče vode.

3. I na kraju snijeg od bjelanjaka nježno umiješajte sa spatulom dok smjesa ne postane jednolična. Razmažite smjesu preko papira za pečenje.

4. Pecite 13 minuta. Pripremite vlažnu krpu dok se biskvit peče. Kada biskvit izvadite iz pećnice posipajte ga kakaom pa prebacite na vlažnu krpu, na krpu stavite onu stranu na kojoj je papir za pečenje, pa zarolajte i omotajte krpom. Ostavite da se ohladi.

Čokoladna krema:

  • 200g tamne čokolade
  • 100 ml punomasnog mlijeka
  • 300ml slatkog vrhnja
  • 3 g želatine
  • 1 žličica korice naranče (nešpricane)
  • 1 žlica konjaka

1. Čokoladu otopite na pari, u mlijeko dodajte koricu naranče i zagrijte a u međuvremenu pripremite želatinu prema uputama na pakiranju. U vruče mlijeko dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi, pa dodajte otopljenoj čokoladi. Dobro izmiješajte dok se ne sjedini. Dodajte žlicu konjaka.

2. Slatko vrhnje istucite u šlag, ali ne skroz čvrsto pa nježno sa spatulom umiješajte u čokoladu. Kremu stavite u hladnjak.

Čokoladni preljev (po želji):

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 ml slatkog vrhnja

1. Čokoladu nasjeckajte, vrhnje zagrijte do vrenja pa prelijte preko čokolade. Dobro promiješajte da smjesa postane jednolična. Ostavite da se malo ohladi.

2. Kada se biskvit ohladio, odrolajte ga, premažite kremom i zarolajte. Roladu po želji prelijte čokoladom ili samo pospite kakaom.

 

Mateju možete pratiti na njenom blogu ili na Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.