Tako smo uz vina i pjenušce iz podruma kušali domaća jela s bogate trpeze – patku na ražnju s mlincima, krvavice i češnjovke uz domaću šunku s hrenom.
Kurtalj je znan po mnogim sortama i vrsnim vinima spravljenih od njih, a hvaljeni su mu i pjenušci Rose i DRI. Sad je svoju paletu obogatio dvama novim vinima, predstavljenim baš na toj imendanskoj svečanosti. To su pjenušac Kurtalj Cuvée Prestige, i macerirani Rajnski rizling iz 2017.
Prestige je posebna priča: složen je od chardonnaya i crnog pinota i proveo je 4 godine u podrumu na talogu. A Dragec nam je ispričao kako je bio na stručnom putu u Champagnei, te je tamo upoznao način proizvodnje šampanjaca te je vidio da se takva vina mogu napraviti i na Plešivici!
Od onda se već deset godina bavi pjenušcima -„šampekima“ pa su njegovi pjenušci stekli ime na hrvatskoj vinskoj sceni. Tako je odlučio posaditi poseban vinograd za svoje „šampeke“ sa sortama crni pinot i chardonnay. A iz berbe 2013.god., odnjegovao je Cuvée Prestige, pjenušac koji sada, nakon 52 mjeseca kreće u pohod na hrvatsko tržište!
Brut je, nastao dakako klasičnom metodom, sa 12,8 % alkohola i bio je četiri godine na kvascima. Ima ga oko 2500 boca. Sljedeća je berba bila 2015., zatim ništa, jer nije bila zadovoljavajuća, a od ove očekuju veću količinu. Kurtalji imaju oko 17.000 loza, na četiri važne plešivičke lokacije, kao što je npr. Veselnica, a ostalo uzimaju od kooperanata.
Prezentirali su nam Kurtalji i veliku novost – Rajnski rizling iz 2017. koji je 42 dana bio na maceraciji, na vlastitim kvascima, u velikim drvenim bačvama i inoksu. Ima 12,8 % alkohola, suh je, ima ga oko 18.000 boca, a radit će ga samo iz dobrih, zdravih berbi.
A za kraj morali smo probati ponos podruma – Crni pinot iz 2015. godine
.. i Rajnski rizling 2011 -ledena berba!
Imanje Kurtaljevih već je više od 300 godina u mjestu Plešivica, na istoimenoj planini. Kuća je povijesne i arhitektonske vrijednosti. U starom podrumu zidanom od kamena s boltama drvene su bačve, a Kurtalji su uredili i nov, suvremeno opremljen podrum s atraktivnom kušaonicom.