Udruženje Vino Dalmacije, kao glavni organizator, pokazalo je da im je glavna ideja kreirati poslovno događanje po mjeri tamošnjih vinara. Tako je festival održan u ožujku, kada se dalmatinski ugostitelji pripremaju za sezonu i odabiru vina za svoje vinske liste. Održane su i zanimljive vinske radionice na kojima su se, uz stručne predavače, promatrala vina autohtonih dalmatinska sorti u kontekstu svjetskih vinskih trendova.
Vinske radionice
Dica sunca zlatnoga – Kompleksna bijela vina Dalmacije: pošip, maraština, vugava, grk, malvasija dubrovačka
Crnooki južnjak – Plavac mali
Superdalmacija – Internacionalne sorte u Dalmaciji: Vina francuskih sorti te kupaže autohtonih i francuskih sorti
The Rebirth Of Amber Wines – predavač: Joanne Ahearne
Male bile ćakule – Svježa lagana bijela vina Dalmacije: debit, kujundžuša, bogdanuša
Ruže ispod odrine – Roza Dalmacija: opol, plavac mali, plavina, babić, lasina
U kantunu konobe – Kompleksna crna vina Dalmacije: babić, tribidrag (crljenak kaštelanski)
Dugoročno, kako su najavili organizatori, najvažniji cilj je udruživanje dalmatinskih vinara kako bi zajedničkim snagama ostvarili bolje rezultate promidžbe dalmatinskih vina. S obzirom na rast broja izlagača u odnosu na prvo izdanje, festival Vino Dalmacije na dobrom je putu da stvori sinergiju dalmatinskih vinara i potakne ih na zajednički nastup na tržištu.
Posjetitelji su uživali i u specijalitetima poznatih dalmatinskih kuhara, Brace Sanjina i Hrvoja Zirojevića koji su kuhali za humanitarne svrhe tako što su se njihova jela mogla kušati za simboličnih 20 kn.
Festival treba pohvaliti i zbog toga što su organizatori shvatili kako je bitno dobiti što veću pozornost medija, pa su osim lokalnih, na Vino Dalmacije pozvali i novinare iz Zagreba. Smještaj je osiguran u nedavno otvorenom hotelu Ora ****, kojeg odlikuju komforne sobe i ljubazno osoblje te blizina mjestu održavanja festivala.
Na kraju prvog festivalskog dana, bio je organiziran mali novinarski izlet izvan Splita, do Vinarije Krolo u Strmendolcu iznad Trilja. Tamo su nas dobri domaćini kraljevski ugostili. Vlasnik vinarije Dražan Krolo i članovi njegove obitelji ponudili su nas s cijelom paletom domaćih zalogajčića nakon čega je stigla pašticada s njokima i teletina ispod peke.
Naravno, sve su to pratila njihova izvrsna vina: Chardonnay 2017, ‘najsjeverniji’ Pošip 2017 i Crljenak 2017 te sjajna crna barikirana kupaža Cabernet sauvignona i Merlota iz 2013. kakve se ne bi postidjele ni najbolje francuske vinarije. Uz to smo, u podrumu, kušali i mlada vina iz zadnje berbe ( 2018) – Pošip 2018 i Chardonnay 2018!
Više fotografija potražite na Facebook stranici Julija Frangena!