Kolumne 12. travnja 2016.

Profiteroli s Nutellom

Heart shaped Paris-Brest.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Napravite danas jednu profinjenu slasticu, i to u obliku srca!

Pripremite voljenoj osobi svoje omiljene princes krafne ili profiterole u sasvim novom ruhu: s nešto drugačijim oblikom, kao i s novim okusom.

Tijesto za profiterole

60 g brašna
3 jaja
60 g maslaca
6 dl vode
Malo soli

1. Stavite vodu sa malo soli u manjem loncu na vatru da proključa. Maknite s vatre i dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi.
2. Dodajte svo brašno odjednom i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (oko 2 min). Miješajte pazeći pritom da vam ne zagori.
3. Ostavite da se malo ohladi te dodajte jedno po jedno jaje dobro miksajući mikserom između svakog dodavanja. Dobiveno tijesto stavite u slastičarsku vrećicu kojoj ste odrezali vrh u širini oko 1 cm.
4. Oblikujte srca na pripremljenom limu obloženom papirom za pečenje. Pospite ih sa listićima badema i nešto šećera.
5. Pecite na 180°C oko 25 min ili do zlatno smeđe boje.
6. Ostavite pečene profiterole da se ohlade te ih prerežite uzdužno na pola.

Slastičarska krema sa Nutellom

500 ml mlijeka
2 jaja
100 g brašna
100 g šećera
1 vaniln šećer
50 g maslaca
3 velike žlice Nutelle

Priprema:

1. Dobro promiješajte jaja s brašnom tako da ne ostanu grudice.
2. Stavite mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom na vatru da zakipi. Maknite s vatre te u smjesu lagano ulijevajte smjesu jaja s brašnom pritom stalno miješajući.
3. Vratite natrag na laganu vatru i kuhajte oko 5 minuta miješajući konstatno da ne zagori. Dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Ostavite kremu da se potpuno ohladi.
4. Dodajte 3 velike žlice Nutelle i dobro izradite.
5. Kremu nanesite na donji dio pečenog tijesta za profiterole, nanesite još i tučeni šlag te poklopite s gornjim dijelom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.