Kolumne 11. travnja 2018.

Proljetni lisnati jastučići sa sirom

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Brzo i jednostavno proljetno toplo predjelo na temu sira pripremala sam na prvom gastro meetup-u koji je okupio kolege blogere i zaljubljenike u gastronomiju u jednoj divnoj zagrebačkoj kuhinji.

Uz divne ljude vrijeme mi je letjelo pa mi je drago da sam si za kuhanje odabrala nešto jednostavno za pripremu i imala vremena za druženje. Recept je odličan za nenadane goste, zato savjetujem uvijek u hladnjaku imati gotovo lisnato tijesto i par vrsta sira. :)

Radila sam dvije vrste jastučića, a u obje vrste zvijezda je sir. U prvima to je mozzarella, u drugima svježi sir. Uz to obavezno nabavite parmezan ili ribanac za posipanje. Poigrajte se začinima i pripazite da vam se lisnato lijepo razlista prilikom pečenja, a za to je bitno da vam ni jedan nadjev nije prevlažan.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

LISNATI JASTUČIĆI s mozzarellom, dimljenom ribom i talijanskim začinima

NAMIRNICE:

lisnato tijesto , mozzarella sir, sol, parmezan, dimljena riba – losos, orada ili brancin, po mogućnosti losos, može i kombinacija, svježi origano i/ili timijan, suho talijansko začinsko bilje, bijeli sezam, 1 jaje za premazivanje

POSTUPAK:

  1. Izrezati mozzarellu na tanke ploške, posoliti, posuti s talijanskim začinima i paprom.
  2. Lisnato tijesto razvaljati i rezati na kvadrate/pravokutnike. Na tijesto staviti mozzarellu, feticu dimljene ribe i naribati malo parmezana. Ako imate položite i listić svježeg bosiljka. Prekriti drugim kvadratom tijesta.
  3. Rubove zatvoriti utiskujući vilicu cijelom dužinom ruba. Premazati razmućenim žumanjkom koji smo malo posolili, naribati malo parmezana i posuti sezamom te krupnom morskom soli.
  4. Peći u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na 200 stupnjeva dok se tijesto ne digne i površina porumeni.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 LISNATI JASTUČIĆI sa svježim sirom, špinatom i češnjakom

NAMIRNICE:
lisnato tijesto, svježi kravlji sir 300 g, 1/2 kiselog vrhnja, 1 jaje, parmezan, 500 g svježeg špinata, sol, češnjak u prahu, svježi češnjak, crvena dimljena paprika, šareni papar u mlincu, chia sjemenke, bučine sjemenke, bijeli sezam (šaka za posipanje)

POSTUPAK:

  1. Najprije pripremiti nadjev. Špinat blanširati svega par minuta u posoljenoj vodi. Izvaditi ga u cjedilo i dobro ocijediti od vode. Na dasci ga usitniti nožem, pa još jednom ocijediti rukom.
  2. U svježi sir dodati vrhnje, začine, protisnuti češnjak, špinat i naribati malo parmezana. Sve dobro sjediniti.
  3. Razvaljati lisnato tijesto, izrezati na kvadrate. Nadjev prohladiti zbog špinata pa žlicom stavljati na sredinu jednog kvadrata. Drugim kvadratom od lisnatoga tijesta prekriti smjesu. Rubove zatvoriti utiskujući vilicu cijelom dužinom ruba.
  4. Premazati razmućenim žumanjkom koji smo malo posolili, naribati malo parmezana i posuti sezamom i/ili sjemenkama po izboru.
  5. Peći u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na 200 stupnjeva dok se tijesto ne digne i površina porumeni.

 

Nakon zajedničkog kuhanja s blogerima i ugodnog druženja jedva čekam poziv na idući gastro meetup.

 

 

[GASTRO MEETUP] Danas smo se družili i kuhali u Zagrebu na gastro meetupu s food blogerskom ekipicom 👩🏻‍🍳 @foodgasmgramm 👩🏻‍🍳 @marko_bakes 👩🏻‍🍳 @forkingcroatia 👩🏻‍🍳 @veckyb_seasonedwithlove a u organizaciji najdražeg @gastrohr 🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀 Tema druženja bio je SIR, a ja sam pekla lisnato u 2 verzije: -Lisnati jastučići sa svježim sirom, špinatom i češnjakom -Lisnati jastučići sa mozzarellom, dimljenim lososom i parmezanom Nadam se da nam je ovo prvo u nizu ovakvih druženja, a više o jelima koja su kolege pripremali u članku kada prikupim sve fotke. 😉 #geeketa #andreakrivakfood #gastrohr #gastromeeting #foodblogger #puffpastry #lisnato #lisnatotijesto #dukatiblogeri #salomon #mozzarella #dobrahrana #homemadefood #croatiancuisine #gastromeetup

A post shared by Geeketa (@geeketa) on

Geeketu potražite na blogu, Facebooku i Instagramu!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.