Kolumne 08. siječnja 2018.

Prvi projekt Cook Cluba Osijek

Lens Queen
gastro postao gastro.24sata.hr
Kao veliki zaljubljenik u gastronomiju i kulinarstvo stalno sam nekako nesretna oko situacije po tome pitanju u našem Osijeku, ali i Slavoniji općenito. Smatram da Slavonija ima tradiciju te vrhunske sirovine pomoću kojih može ponuditi puno kvalitetnije od onoga što nam svakodnevno serviraju lokalni restorani. Cijela gastro priča Osijeka, ali i cijele naše Slavonije nekako mi je dosadna, nemaštovita. Na svakome uglu ćevapi i miješano meso te pizza - zaista već viđena stvar.

Da se razumijemo, nemam ništa protiv dobrih ćevapa ili pizze (a i njih je dobrih jedva na par mjesta), no potrebno je ponuditi nešto drugačije. Drugačije po meni ne znači nužno moderno ili ekstravagantno, može to biti i tradicionalna slavonska hrana, ali pripremljena “sa štihom”, poslužena na pravi način, malo maštovitije i tada je to već nešto.

Tradicionalne, skrivene recepture domaćih slavonskih delicija nešto su što se premalo nudi. Stvari se popravljaju pomalo u Baranji, gdje se nudi domaći fiš, jela od riječne ribe i slično, no još uvijek je sve to nedovoljno promovirano i predstavljeno turistima i strancima pa tako turiste odvode u popularne Burger barove (protiv kojih isto nemam ništa, ali ono - budimo realni)… Nemam ništa niti protiv internacionalnih kuhinja, dapače, no što imamo po tome pitanju?

GASTRO DOGAĐAJI, EDUKACIJA I RADIONICE REZERVIRANI SAMO ZA METROPOLU?

Osim prilično dosadne ponude, jako me žalosti i to što su svi gastronomski događaji vezani isključivo za Zagreb ili južnije za Istru i Dalmaciju. Kada god se održava neka konferencija, radionica, seminar ili samo najobičnije druženje food bloggera mi Osječani i Slavonci, kako bismo bili dio ičega moramo se prilagoditi i putovati. Rijetko kada se u Osijeku kao najvećem gradu Slavonije održava neko kvalitetno gastronomsko druženje gdje bi ljudi mogli izmijeniti iskustva, naučiti nešto novo, skuhati  i degustirati.

Osim ovih problema, NEEDUCIRANOST smatram najvećim. Mnogi ne znaju što jedu kada jedu, a još veći je problem što NE ZNAJU ŠTO ŽELE JESTI. Mnoge namirnice ne poznaju niti žele isprobati, o kvaliteti onoga što jedu ne znaju ništa, a mnoge niti ne zanima. Veličina porcija je glavna stvar. 

U svim tim razmišljanjima i iz nezadovoljstva zbog nedostatka kvalitetne gastro scene u Osijeku te Slavoniji i Baranji nekako spontano dogodilo se nešto što sam jako dugo priželjkivala i započela sam jednu jako lijepu priču okupivši malu, ali jaku i pozitivnu ekipicu blogera i zaljubljenika u gastronomiju.

Spontano se okupili ljudi dobre volje, koji vole kuhati ali bome i jesti, sjeli i bacili nekoliko ideja na papir. Svi skupa smo se složili da i mi kao predstavnici Osijeka imamo što ponuditi te smo se odlučili kao skromna i mala ekipa potruditi da pokrenemo gastro događanja u Osijeku.

Nazvali smo se Cook Club Osijek, a okupljamo zaljubljenike u kulinarstvo, kuhare, food blogere, putopisce i one koji samo dođu pa jedu, haha. 

 | Author: Lens Queen Lens Queen

KAKO SMO ODRADILI VELIKI BOŽIĆNI DOMJENAK – NAŠ PRVI PROJEKT

Cijela priča krenula je lagano jer nismo željeli ništa forsirati, ideja je bila za početak da se družimo, kuhamo i eksperimentiramo te da nam jedan od prvih projekata bude neka radionica/edukacija. Idealan prostor učinio nam se onaj Poduzetničkog inkubatora  – BIOS gdje se često održavaju predavanja i radionice, doduše više vezane za IT sektor.

Obratili smo se tako BIOS-u a oni su nam velikodušno ponudili svoj COWORKING prostor kao bazu za našu COOK CLUB inicijativu i podržali nas. Prijateljstvo s Poduzetničkim inkubatorom nastavilo se i preraslo jako brzo i spontano u prvi projekt našega Cook Cluba. Kako su blagdani bili pred nama, dogovorili smo s BIOS-om da im pripremimo domaći Božićni domjenak za partnere, suradnike i prijatelje.

Na prvu je to bio veliki izazov, i RAZUMNO gledano moja ekipica je bila mala te nikada nismo radili veliki kulinarski projekt za više ljudi (neki su nas napustili kako to biva u startu) ali što sam mogla, naravno da sam pristala, jer realno JA NIKADA NISAM BILA RAZUMNA ŽENA. I osim toga, jako sam željela odraditi tako nešto.

Cook Club Osijek na ovom su projektu činili Nataša s bloga Natašine slastice i njen suprug Saša, Igor s bloga Moderna Kuhinja i moja dugogodišnja prijateljica i vrsna kuharica Irena, a u pripremu je pomogla i blogerica Sonja Nedić. 
 

KUHAJ OD JUTRA DO SUTRA – ALI ISPLATILO SE

Cijela ova ekipa nekako je kliknula i pripremili smo prekrasan Božićni domjenak u prostoru BIOS- poduzetničkog inkubatora za više od 50 uzvanika. Cijeli posao, od nabavke namirnica, kreiranja jelovnika, osmišljavanja prezentacije i serviranja odradili smo uz puno truda i ljubavi.

Koristeći samo lokalne i najkvalitetnije namirnice koje smo sami pomno birali, kreirali smo jelovnik na kojem se našlo ponešto za svakoga a obuhvatio je od hladnog predjela, toplog predjela pa sve do deserta. Trudili smo se birati samo najsvježije i domaće tako da smo npr. sve voće i povrće te domaće prerađevine nabavili u lokalnoj Filakov – voće i povrće trgovini.  Svi smo radili na 200% snage zadnjih 2 dana pripreme, a na samome domjenku naš trud rezultirao je jednim zaista lijepim, ukusnim, domaćim domjenkom.

 | Author: Geeketa Geeketa

Ekipa u Poduzetničkom inkubatoru kaže da se u hrani zaista osjetilo da je drugačija, jer je svako jelo bilo naša ideja, ali i handmade te je definitivno bilo posebno, tradicionalno, blagdansko, a opet s posebnom notom.

 | Author: Lens Queen Lens Queen  | Author: Lens Queen Lens Queen

Nakon 2 neprospavane noći i kuhanja do 2 ujutro, kada smo napokon poslužili hranu, gledala sam uzvanike kako uživaju u njoj, papaju, pa dolaze po još i bila sam toliko sretna i ponosna na svoju Cook Club Osijek ekipicu koja je dala sve od sebe. Natašina torta je bila impozantna jer je napravila mliječnu tortu u obliku zgrade BIOS – poduzetničkog inkubatora, Igorova domaća juha od rajčice se razgrabila do zadnje žlice, a tek domaće mesne okruglice u umaku od rajčice… sve je bilo jako ukusno i ono najbitnije mi smo bili savršeno zadovoljni sa svakim segmentom i svakim jelom koje smo poslužili.

 | Author: Geeketa Geeketa

Osim ovog jelovnika posluženo je hladno predjelo u obliku hladnih narezaka, sireva, deviled eggs, voća, orašida, povrća, dekorirani i ukrašeni by Igor- Moderna kuhinja na ogledalu.

 | Author: Lens Queen Lens Queen

Poslužene su i blagdanske te razne šarene povrtne i vezane salate: francuska salata, zelena salatica s klementinom, narom i klicama cikle, coleslaw salata, vezana fitness grčka salata, vezana salata s tortelinima i povrćem.

 | Author: Lens Queen Lens Queen

Nakon odrađenog prvog projekta svi smo ostali jako zadovoljni, a posebnice zato što se sve odvilo neočekivano, u kratkom vremenu. Ekipa je okupljena i sada se veselimo novim projektima. Vjerujem da će jedan od prvih biti edukativnoga tipa, u vidu radionice/predavanja a veselimo se i suradnji s Osječkom tržnicom ili čak Ugostiteljskom školom Osijek.

Kao što sam i na početku članka rekla, cilj bi nam bio pokrenuti gastro scenu Osijeka, ali i same Slavonije kao predivne i bogate eno-gastro regije.

PRIDRUŽITE SE

Ovim putem pozivam i sve zainteresirane zaljubljenike u kuhanje, slastice, tradicionalno, moderno, one koji se žele zdravo i izbalansirano hraniti, ma sve gurmane i sve one koji vide da bi na bilo koji način mogli doprinijeti našoj inicijativi neka nam se jave, otvoreni smo za druženja, prijedloge i suradnje.

Još jednom velika hvala našem BIOS-u koji nas podržava i koji je postao baza naših sastanaka.

Ovdje su i linkovi na blogove nas troje koji smo i osmislili i osnovali Cook Club Osijek inicijativu:
1. Nataša – Natašine slastice
2. Igor – Moderna kuhinja
3. Andrea – Geeketa

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.