Slijedite temeljite Jadranine upute i krajni rezultat će vas oduševiti. Za bogatu tortu trebate se potruditi, ali mislimo da ćete biti jako zadovoljni kada vam se u ustima spoje nenadmašni okusi limuna i mascarponea u kombinaciji s mekanim i sočnim biskvitom. Dobar tek!
Raskošna torta od limuna i mascarponea
Sastojci za tortu:
150 g brašna
1 žlica rižinog brašna
80 g mljevenog badema
8 žumanjaka
8 bjelanjaka
165 g šećera
300 ml slatkog vrhnja
½ žličice ekstrakta od vanilije
500 g mascarponea
300 g kreme od limuna (lemon curd)
Sastojci za sirup:
400 g šećera
400 ml vode
2 limuna, narezana na tanke ploške, koštice izvađene
Sastojci za kremu od limuna:
4 nešpricana domaća limuna, korica i sok
200 g šećera
100 g maslaca, narezanog na kockice
3 jajeta
1 žumanjak
- Stavite kuhati na pari koricu limuna, sok, šećer i maslac, na laganu vatru. Pritom pazite da dno zdjele ne dodiruje vodu koja kuha ispod. Miješajte smjesu dok se maslac ne otopi.
- Lagano istucite jaja i žutanjak, pa umiješajte u smjesu od limuna. Miješajte dok se smjesa ne poveže, pa kuhajte daljnjih desetak minuta redovno miješajući, dok smjesa ne postane gusta toliko da pokriva poleđinu žlice nakon umakanja.
- Maknite smjesu iz parne kupelji i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, ali povremeno promiješajte. Kada se smjesa ohladila, iskoristite potrebnu količinu za tortu, a ostatak od oko 200 g stavite u steriliziranu staklenu teglicu i spremite u frižider.. ako preživi tu noć, može stajati par i tjedana u frižideru.
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Lim za tortu promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. Bademe tostirajte, ohladite na sobnoj temperaturi i usitnite što sitnije. Pomiješajte brašno, rižino brašno i mljevene bademe. Miksajte žutanjke i 80 g šećera, dok ne dobijete gustu, blijedu smjesu.
- U drugoj posudi miksajte bjelanjke dok se ne formiraju meki vrhovi, pa umiješajte ostatak od 85 g šećera i nastavite miksati do ne dobijete biserno sjajnu smjesu. Lagano umiješajte smjesu od bjelanjaka u smjesu od žutanjaka, ručno, koristeći široku žlicu ili špatulu za kolače. Smjesu dodajte u nekoliko navrata a ne odjednom, jer tako ćete lakše umiješati i dobiti homogenu smjesu, bez da istisnete zrak iz bjelanjaka. Na kraju dodajte mješavinu brašna i badema, pazeći da miješate učinkovito a ne prekomjerno.
- Izlijte smjesu u pripremljeni lim za pečenje i pecite 25 – 30 minuta, dok gornja površina ne dobije zlatnosmeđu boju. Provjerite dodirom je li biskvit pečen; osjetit ćete pod prstom kako je tijesto elastično na dodir. Ohladite kratko u limu, a onda izvadite van s papirom i ohladite na sobnoj temperaturi.
- Sirup pripremite tako da zagrijete šećer i 400 ml vode na laganoj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Tada povećajte vatru na srednji nivo i dodajte ploške limuna. Poklopite i lagano kuhajte 30 minuta, dok se sirup ne stisne a ploške limuna ne postanu prozirne. Ohladite na sobnoj temperaturi.
- Tucite slatko vrhnje i ekstrakt od vanilije mikserom, ali ne do potpune čvrstoće. Dodajte mascarpone i miksajte tek toliko dok ne dobijete ujednačenu smjesu, ne predugo.
Sada imate sve segmente spremne i možete početi slagati tortu. Prepolovite biskvit horizontalno po pola. Donji dio stavite na tanjur na kojem u konačnici želite poslužiti tortu. Dobro ga natopite sirupom, možete upotrijebiti malo manje od pola količine sirupa koji ste pripremili. Namažite biskvit ravnomjerno slojem kreme od limuna, ali slobodno ostavite da vam izlazi po rubovima, želimo postići takav izgled, da se vidi što je u slojevima torte, bez vanjskog zaglađivanja. Nakon kreme od limuna, stavite sloj kreme od mascarponea i šlaga, pa ga poklopite drugom polovicom biskvita. I ovu polovicu premažite sirupom od limuna, potrošite sve osim vrlo male količine, pa onda stavite ostatak kreme od limuna i ostatak mascarpone kreme. Na kraju složite kriške limuna po površini torte, te ih pokapajte malom količinom sirupa od limuna koji vam je ostao. Ohladite tortu 2 sata prije posluživanja, a onda će vam biti teško odrediti što je veći užitak; izrada ili konzumacija.