Kolumne 11. veljače 2016.

Riža na mlijeku s posebnim dodacima!

Riža na mlijeku
foto: Danijel Živković
gastro postao gastro.24sata.hr
Riža je namirnica stara više od 6500 godina. Prirodno raste u tropskim i suptropskim područjima Afrike i Azije, ali može se naći i u Italiji, Makedoniji i Americi. Volimo je na milijun načina, ali samo je jedna - riža na mlijeku...

Riža je bogata ugljikohidratima, a siromašna mastima i kolesterolom.

Godišnje se proizvede oko 600 milijuna tona, a većina ode za rižota. No, ne zaboravimo na desert naših baka - riža na mlijeku.

Donosim moju verziju s dodatkom lješnjaka i karamela.

Sastojci:

150 ml riže

450 ml mlijeka

2 žlice smeđeg šećera

2 žlice kokosova ulja

100 g lješnjaka

 

100 g šećera

100 ml mlijeka

Riža na mlijeku | Author: Danijel Živković foto: Danijel Živković

Priprema:

1. rižu kratko popržimo bez masnoće

2. podlijevajući mlijekom kuhamo dok ne bude mekana

3. dok se riža kuha lješnjake kratko tostiramo i usitnimo u blenderu šećer otopimo, zalijemo hladnim mlijekom i lagano kuhamo dok se šećer opet ne otopi i ne dobijemo gusti karamel

4. riži pred kraj dodamo šećer i lješnjake, te dobro izmiješamo

5. na samom kraju dodamo i kokosovo ulje serviramo na tanjur, prelijemo karamelom i posipamo lješnjakom

Uživajte!

Danijela možete pratiti na facebook stranici i blogu Kuhanje je lako.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.