Danas je treći rođendan Porcije i pol!
Što može biti bolji rođendanski post nego superjednostavna tehnika kako upotrijebiti tartufatu za fantastičan brz i luksuzan obrok koji uz čašu lijepo ohlađenog vina može bez problema konkurirati bilo kojem restoranskom obroku.
Tartufata, smjesa usitnjenih gljiva, sa ili bez dodataka drugih vrsta, a koja služi kao sastojak umaka ili dodatak omletima ili sitnim zalogajima sada se može naći u mnogim dućanima, često i na sniženjima koje je čine osobito pristupačnom. Ja obožavam okus i aromu tartufa, a u ovom jednostavnom umaku prekrasan je dodatak riznici recepata za specijalne prigode ili za prigode koje želimo učiniti specijalnima.
Potrebno (1 porcija):
- 70g tjestenine po izboru
- slana voda za kuhanje tjestenine (sačuvajte malo kad budete cijedili)
- žličica ulja
- mali crveni luk, usitnjen
- 50g manjih šampinjona (bijelih ili smeđih)
- 50g vrhnja za kuhanje (mliječnog ili veganskog)
- 15g (1 žlica) tartufate
- sol, papar
Za posluživanje:
- naribani parmezan, ohlađeno vino (ja volim sivi pinot)
Postupak:
- Prikupite sve sastojke jer je priprema vrlo brza
- Zakuhajte vodu. Posolite i dodajte tjesteninu da se kuha.Kad do kraja kuhanja ostane 5 minuta započnite s pripremom umaka.
- U dubljoj tavi s poklopcem ugrijte ulje i dodajte usitnjeni luk pa ga na srednjoj vatri grijte pola minute da zastakli. Dodajte šampinjone narezane na listiće i posolite pa pokrijte i pustite da se pokriveno dinsta 3 minute.
- Do sad bi tjestenina već trebala biti kuhana pa je ocijedite i sačuvajte pola šalice škrobne vode od kuhanja.
- U dinstane šampinjone, na najnižoj vatri, dodajte 50 g vrhnja za kuhanje (mliječnog, sojinog, zobenog ili čak glatko izmiksane cashew orahe) pa promiješajte i dodajte tjesteninu. Ugasite vatru, posolite i popaprite pa dodajte, po potrebi, još malo vode od kuhanja da postignete gustoću koju želite.
Poklopite tavu i ostavite je sa strane 3 minute da se okusi prožmu, a vi ugrijete tanjur prelivši ga vrućom vodom ili stavivši na minutu u zagrijanu pećnicu, a zatim…
poslužite!
Ovo je jelo apsolutno fantastično, nježni okusi svih ostalih sastojaka pružaju tartufati mjesto da zablista u punom sjaju. Ujedno je bogato, ali i lagano, baš sjajno za neku slavljeničku večeru koja je uvod u personalizirano opuštanje.
Nadam se da ćete i vi proslaviti s nama. Tri godine, ajme, teško je povjerovati da već ima toliko, ali također jako je lijepo ovako, s vama obilježavati vrijeme zalogajima. Isprobajte i ovaj, i javite se slobodno, sa slikama ili komentarima.
Neka vam je u slast i živjeli!