Kolumne 05. travnja 2019.

Rođendanska kremasta tjestenina s tartufatom

foto: Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Od sveg srca čestitamo treći rođendan bloga Porcija i pol naše drage blogerice!

Danas je treći rođendan Porcije i pol!

Što može biti bolji rođendanski post nego superjednostavna tehnika kako upotrijebiti tartufatu za fantastičan brz i luksuzan obrok koji uz čašu lijepo ohlađenog vina može bez problema konkurirati bilo kojem restoranskom obroku.

Tartufata, smjesa usitnjenih gljiva, sa ili bez dodataka drugih vrsta, a koja služi kao sastojak umaka ili dodatak omletima ili sitnim zalogajima sada se može naći u mnogim dućanima, često i na sniženjima koje je čine osobito pristupačnom. Ja obožavam okus i aromu tartufa, a u ovom jednostavnom umaku prekrasan je dodatak riznici recepata za specijalne prigode ili za prigode koje želimo učiniti specijalnima.

Potrebno (1 porcija):

  • 70g tjestenine po izboru
  • slana voda za kuhanje tjestenine (sačuvajte malo kad budete cijedili)
  • žličica ulja
  • mali crveni luk, usitnjen
  • 50g manjih šampinjona (bijelih ili smeđih)
  • 50g vrhnja za kuhanje (mliječnog ili veganskog)
  • 15g (1 žlica) tartufate
  • sol, papar

Za posluživanje:

  • naribani parmezan, ohlađeno vino (ja volim sivi pinot)

Postupak:

  1. Prikupite sve sastojke jer je priprema vrlo brza
  2. Zakuhajte vodu. Posolite i dodajte tjesteninu da se kuha.Kad do kraja kuhanja ostane 5 minuta započnite s pripremom umaka.
  3. U dubljoj tavi s poklopcem ugrijte ulje i dodajte usitnjeni luk pa ga na srednjoj vatri grijte pola minute da zastakli. Dodajte šampinjone narezane na listiće i posolite pa pokrijte i pustite da se pokriveno dinsta 3 minute.
  4. Do sad bi tjestenina već trebala biti kuhana pa je ocijedite i sačuvajte pola šalice škrobne vode od kuhanja.
  5. U dinstane šampinjone, na najnižoj vatri, dodajte 50 g vrhnja za kuhanje (mliječnog, sojinog, zobenog ili čak glatko izmiksane cashew orahe) pa promiješajte i dodajte tjesteninu. Ugasite vatru, posolite i popaprite pa dodajte, po potrebi, još malo vode od kuhanja da postignete gustoću koju želite.

Poklopite tavu i ostavite je sa strane 3 minute da se okusi prožmu, a vi ugrijete tanjur prelivši ga vrućom vodom ili stavivši na minutu u zagrijanu pećnicu, a zatim…

poslužite!

Tjestenina s tartufatom_posluženo

Ovo je jelo apsolutno fantastično, nježni okusi svih ostalih sastojaka pružaju tartufati mjesto da zablista u punom sjaju. Ujedno je bogato, ali i lagano, baš sjajno za neku slavljeničku večeru koja je uvod u personalizirano opuštanje.

Tjestenina s tartufatom_zalogaj

Nadam se da ćete i vi proslaviti s nama. Tri godine, ajme, teško je povjerovati da već ima toliko, ali također jako je lijepo ovako, s vama obilježavati vrijeme zalogajima. Isprobajte i ovaj, i javite se slobodno, sa slikama ili komentarima.

Neka vam je u slast i živjeli!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.