Sezona je marelica, a ja sam u ovaj božanstveni okus naše Dalmacije odlučila dodati baš ovo voće i to sušeno. No, prije dodavanja u recept bilo ih je potrebno malo napiti rumom, a sve kako bi dobili novu notu ovog tradicionalnog deserta.
Sastojci:
3 jaja
1⁄2 litre mlijeka
1 vanilin šećer
80 g maslaca
125 g brašna
100 g šećera
Malo soli
20 suhih marelica
1 dcl ruma
Priprema:
1. Marelice stavite da stoje natopljene u rum oko sat vremena.
2. Zagrijte mlijeko, polovicu šećera i maslac sve dok se maslac ne otopi. Ostavite da se malo ohladi.
3. Istucite jaja sa ostatkom šećera i vanilin šećerom dok se ne zapjeni. Dodajte mješavinu s mlijekom i na kraju brašno pomiješano sa soli. Lagano miješajte dok se sve ne spoji.
4. Napravite karamel tako da 10 žlica šećera pomiješate sa 1 žlicom vode i polako zagrijavate na vatri dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Ttijekom kuhanja šećer ne miješajte.
5. Ulijte karamel u posudice za rožatu te ih brzo okrećite da obložite karamelom i stijenke posudica. Ulijte kremu gotovo do vrha te u svaku dodajte po 4 marelice i stavite posudice u lim za pečenje u koji ste ulili vodu.
6. Pecite na 180 °C oko 30-35 min ili dok korica na površini ne poprimi zlatnu boju. Ostavite da se potpuno ohlade prije nego ih preokrenete na tanjur.