Kolumne 18. listopada 2018.

Rustikalna torta s narančom za popodnevna druženja

foto: Life with cookie
gastro postao gastro.24sata.hr
Dolazi nam polako vrijeme naranča. Naranče jako volimo, a posebno moj maleni. S obzirom na to, pretpostavila sam da će kolač (torta) s narančom jednako tako dobro proći.

Ovaj put sam se potrudila i oko slika. To mi je nekako dio koji još uvijek šteka kod ovih mojih recepta, a nažalost dosta ljudi se još uvijek odluči isprobati recept tek kada ih slike privuku. Nadam se da će vas ove privući jer je kolač stvarno fin i lagan.

 

 | Author: Life with cookie foto: Life with cookie

 

Biskvit (kalup 16 cm):

  • 3 jaja
  • 125 g šećera
  • 4 žlice soka od naranče
  • 15 g gustina
  • 15 g kakaa
  • 80 g brašna
  • pola paketića praška za pecivo
  • malo naribane korice od naranče ili ekstrakta naranče

Krema:

  • 500 ml soka od naranče
  • 4 žlice gustina
  • 2 listića želatine
  • 10 žlica šećera
  • 350 ml vrhnja za šlag
  • malo naribane korice naranče ili ekstrakta

 

 | Author: Life with cookie foto: Life with cookie

 

Priprema:

  1. Bjelanjke i žutanjke odvojite. Od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg
  2. Žutanjke i šećer pjenasto umutite, to dodajte sok od naranče i naribanu koricu naranče.
  3. Suhe sastojke pomiješajte i prosijajte kroz sito kako bi se riješili svih grudica. Dodajte ih polagano u žutanjke.
  4. Na kraju dodajte žlicu po žlicu snijega od bjelanjaka i miješajte u krug kako ne bi izbili zrak.
  5. Pecite na 180 stupnjeva cca 30-35 minuta.
  6. Za kremu zakuhajte sok od naranče i koricu koju ste naribali. Prethodno s malo soka umutite gustin (škrobno brašno) i šećer.
  7. Kada lagano zakuha sok,dodajte gustin i šećer te miješajte dok ne dobijete smjesu nalik pudingu.
  8. Za to vrijeme namočite želatinu te ju dodajte u sok dok je još topli.
  9. Smjesu dobro ohladite.U hladnu smjesu umiješajte vrhnje za šlag koje ste dobro umutili.

Biskvit za tortu razrežite na tanke kore i dobro ih namočite sa sokom od naranče. Na svaku koru razmažite malo kreme i prekrijte sa sljedećom. Ja sam namjerno ovako radila kao suzice jer sam htjela da mi bude tako zvana “naked” cake. Dodala sam i malo arancina za ukras. Ako ju pripremate standardno, pričekajte da se malo krema stvrdne pa onda razmažite sa strane i složite čokoladni drip.

 

Bacite oko i na druge recepte blogerice Life with cookie na njenom blogu, Facebook i Instagram profilu.   

 

 | Author: Life with cookie foto: Life with cookie

 

I to je to… Savršena torta za popodnevna druženja. Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.