Svoju raskoš osim u specifičnom slatko – kiselkastom okusu, skriva i u različitim varijantama pripreme. Mango jedite samog, ili ga dodajte slatkim i slanim jelima. U slatkim varijantama ga možete pripremiti kao sorbet, sladoled, napitak ili kao dodatak voćnim salatama ili kolačima. Dok se u slanim jelima izvrsno komponira sa salsama, ljutim umacima, piletinom, ribom i plodovima mora. Koliko je cijenjen u indijskoj kulturi i gastronomiji, svjedoči mit o Budi, koji je doživio prosvjetljenje sjedeći pod drvetom manga.
Stoga, probajte koristiti mango u jednom od vaših dnevnih obroka, možda se upravo dogodi prosvjetljenje u otkriću savršenih okusa. Ovom prilikom prezentiram jako ukusno-zdravu kombinaciju manga i kozica, začinjenu medom i sokom od limete, u svojstvu iznimno osvježavajuće salate, a način serviranja i dekoriranja neka vam bude inspiracija.
Salata od manga i kozica
Broj osoba: 4
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Sastojci:
200 gr svježih kozica
2 manga
2 limete
1 žlica meda
listići mente
sol, papar
Priprema:
- Očistite svježe kozice, posolite, popaprite i poškropite sokom od limete. Mango narežite na kockice i pomiješajte sa kozicama, koje ste ocijedili od soka limete.
- Dodajte žlicu meda, listiće mente i začinite sa soli i paprom. Sve dobro izmješajte i poslužite dobro rashlađeno.
- Salatu možete obogatiti još sa dimljenim lososom, svježim klicama i rotkvicama.