Kolumne 20. kolovoza 2013.

Salata od manga i kozica

dino bebic.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Mango je tropsko voće bogato prirodnim hranjivim sastojcima koji reguliraju i pospješuju rad metabolizma, a čak se koristi kao preparat u prirodnoj kozmetici. Prisutan je u mnogim kuhinjama svijeta, a u našoj kuhinji sve više dolazi do izražaja, posebice kod ljubitelja hrane koji svoja jela žele oplemeniti fantastičnim egzotičnim okusom.

Svoju raskoš osim u specifičnom slatko – kiselkastom okusu, skriva i u različitim varijantama pripreme. Mango jedite samog, ili ga dodajte slatkim i slanim jelima. U slatkim varijantama ga možete pripremiti kao sorbet, sladoled, napitak ili kao dodatak voćnim salatama ili kolačima. Dok se u slanim jelima izvrsno komponira sa salsama, ljutim umacima, piletinom, ribom i plodovima mora. Koliko je cijenjen u indijskoj kulturi i gastronomiji, svjedoči mit o Budi, koji je doživio prosvjetljenje sjedeći pod drvetom manga.

Stoga, probajte koristiti mango u jednom od vaših dnevnih obroka, možda se upravo dogodi prosvjetljenje u otkriću savršenih okusa. Ovom prilikom prezentiram jako ukusno-zdravu kombinaciju manga i kozica, začinjenu medom i sokom od limete, u svojstvu iznimno osvježavajuće salate, a način serviranja i dekoriranja neka vam bude inspiracija.

Salata od manga i kozica
Broj osoba: 4
Vrijeme pripreme: 20 minuta

Sastojci:
200 gr svježih kozica
2 manga
2 limete
1 žlica meda
listići mente
sol, papar

Priprema:

  1. Očistite svježe kozice, posolite, popaprite i poškropite sokom od limete. Mango narežite na kockice i pomiješajte sa kozicama, koje ste ocijedili od soka limete.
  2. Dodajte žlicu meda, listiće mente i začinite sa soli i paprom. Sve dobro izmješajte i poslužite dobro rashlađeno.
  3. Salatu možete obogatiti još sa dimljenim lososom, svježim klicama i rotkvicama.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.