Ovoga puta išli smo u goste i odlučila sam pokloniti nešto homemade, nešto iz moje škrinjice recepata. Ideja je pala na proljetni kolač s malinama kojeg sam dodatno ukrasila čokoladom i satenskom vrpcom.
Za proljetni kolač s malinama potrebno je:
• 2 jaja
• 100 g smeđeg šećera
• Prstohvat soli
• 2 vanilin šećera
• 200 ml ulja
• 200 ml mlijeka
• 300 g griza od pira
• 80 g glatkog brašna
• ½ praška za pecivo
• 250 g svježih malina
Priprema:
- Odvojite jaja i bjelanjke pjenasto umutite uz dodatak prstohvata soli.
- Žutanjke izmiksajte sa šećerom i uljem te mu dodajte mlijeko. Kada ste dobro sve promiješali, smjesi dodajte griz, brašno i prašak za pecivo koje prvotno promiješajte u zasebnoj posudi.
- Kada ste dobili lijepu jednoličnu smjesu, ručnim pokretima lagano umiještajte bjelanjke kako bi kolač bio što prozračniji.
- Maline operite, osušite te uvaljajte u brašno te dodajte smjesi. Nemojte ih previše miješati kako se ne bi raspale, no ako nemate svježe maline, možete iskoristiti i one smrznute.
- Kolač pecite 35 - 40 min. na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom probajte ako je pečen.
- Nakon što je kolač pečen, izvadite ga i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Poslužite uz svježe maline i džem od malina, a ako se odlučite za poklon varijantu predlažem da napravite malu čokoladnu glazuru.
- Glazuru napravite tako da na pari otopite 100 g mliječne čokolade, prelijte preko kolača tako da se čokolada prelijeva preko rubova te stavite u hladnjak kako bi se čokolada stisnula. Ukrasite listićima mente, svježim malinama i satenskom trakom te je vaš originalni poklon spreman.
Više Petrinih recepata možete pronaći na blogu To Live a Life te Instagram profilu.