S obzirom na to kako savijača s koprivom i svježim sirom izgleda rekli bi da Pamela i nije bila nešto pretjerano hrabra, jer već prvi pogled na savršenu savijaču želimo otići u prirodu, nabrati koprive i uz njen detaljne upute uživati u ovom slasnom jelu. Dobar tek!
Savijača s koprivama i svježim sirom
Tijesto:
Oko 500 g glatkog brašna
2 dcl mlake vode
Prstohvat soli
Žlica octa
Punjenje:
60 vrhova koprive (ja sam dodala i nešto većih listova)
200 g svježeg sira
2 žlice kiselog vrhnja
1-2 mlada luka (narezana na tanke kolutiće)
Prstohvat soli
Malo papra
Priprema:
Tijesto:
1. U mlaku vodu dodajte sol i ocat, te počnite dodavati brašno, umješavajući ga. Dodajte toliko brašna da vam je tijesto glatko i više se ne lijepi za ruke, no i dalje je sočno.
2. Tijesto podijelite u 3-4 dijela, koja oblikujte u diskove (lopte, no malo spljoštenije).
3. Premažite tijesto s malo ulja, da se ne napravi korica, pokrijte protvanom ili tacnom i ostavite pola sata da odstoji.
4. Nakon stajanja, izvadite jedan disk (ostale ostavite pokrivene do korištenja) i za početak ga razvaljajte, a nakon toga nastavite razvlačiti rukama u svim smjerovima (pogotovo u dužinu), toliko tanko da tijesto postane prozirno.
5. Tijesto punite punjenjem i zarolajte u dugu roladu. Savijajte ga ili u krug ili kao zmiju te stavite u namašćeni protvan na pečenje, na temperaturu 180 C, 20-30 min, dok ne poprimi zlatnu koricu izvana.
6. Prije pečenja, tijesto izvana možete i premazati kiselim vrhnjem u tankom sloju.
Punjenje:
1. Na pari skuhajte koprivu, tj. poparite ju cca 5min, dok ne omekša, ali da ne izgubi potpuno svoju zelenu boju.
2. Odvojite listove od stabljiki, te za punjenje koristite samo listove.
3. Iz koprive iscijedite dio vode koji je moguće, tako da je čvrsto stisnete rukama.
4. Koprivu nasjeckajte na sitne komadiće te ju pomiješajte sa sirom, vrhnjem, kolutićima mladog luka po okusu, soli i paprom.
5. Sve umiješajte žlicom, tako da se sir razlomi na što sitnije komadiće. Razdijelite smjesu na onoliko dijelova koliko ste diskova tijesta napravili.