Kolumne 18. prosinca 2017.

Sjajni noviteti u Manufaktura baru

foto: Mario Jukić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako vas zanima zašto su Vinkovci svjetska metropola, barem kada su kokteli u pitanju, svakako pročitajte tekst kolumnista Marija Jukića.

Nikad mi se do sada nije dogodilo da u vremenskom intervalu od dva mjeseca dva puta pišem o istoj temi. Međutim u recentnom razdoblju dogodile su se neke sjajne nove stvari u vinkovačkom Manufaktura baru koje zaslužuju novinski članak i pripadajuću medijsku pozornost. 

Istovremeno je i divno i čudno da u provinciji postoji jedan takav bar kao što je Manufaktura bar koji suvereno prati sve moderne trendove u ugostiteljstvu. Do sada, kada sam pisao o svome matičnome području, Slavoniji, Baranji, Srijemu (skraćeno Panonija) gotovo uvijek sam pisao o rustikalnim restoranima, obiteljskim vinarijama u kojima se su se vještine i znanja akumulirale naraštajima, manifestacijama kojima je cilj otrgnuti od zaborava vremena recepte iz starih škrinja naših baka…

Što se tiče gourmet tema u mene ne postoji opreka između tradicionalnoga i modernoga, lokalnog i globalnog, izvornog i uvezenog. Jedini kriterij kojim se vodim kada važem hoću li ili neću o nečemu pisati članak je zanimljivost i aktualnost. Gotovo uvijek sam pisao o tradicionalnome, a ne o modernom iz jednostavnog razloga jer živim u provinciji, a prvi ozbiljniji grad mi je udaljen dvjestotinjak kilometara. Ako bih se pak zaželio nečega modernog ne bi mi preostajalo ništa drugo nego da sjednem u automobil i zaputim se put Zagreba, Budimpešte, Beograda. Međutim, s Manufaktura barom to se promijenilo. U obližnjim Vinkovcima postoji cocktail bar na mondenog karaktera, bar kakvog se ni jedna metropola ne bi postidjela. S jedne strane je to super, a s druge i pomalo čudno… poput kozmodroma Bajkonur smještenog usred kazahstanske stepe.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

No, ako se ne vodimo isključivo brojem stanovnika, već i kriterijima kao što su povijest i baština, onda moramo priznati da su i Vinkovci velik grad. Vinkovci su kolijevka europske civilizacije. Grad je to koji ima najduži kontinuitet naseljavanja u Europi, duži od osam tisuća godina. U Vinkovcima je krenula prva serijska proizvodnja metala u svijetu. U Vinkovcima je pronađen prvi europski kalendar, a kako kaže arheolog Aleksandar Durman kada jedna civilizacija ima kalendar tada prisiljava društvo da bude organizirano po njemu – to je vrhunac civilizacije. Vinkovci su bili metropola dok London i Pariz, o New Yorku da i ne pričam, nisu ni postojali. Neke natruhe toga duha i statusa preživjele su i do danas! No, vratimo se mi, nakon ove historicističke eskapade u sadašnjicu i pogledajmo kakve radosti za nepce Vas očekuju u modernim Vinkovcima.

Ovoga puta sam u posjetu Manufaktura baru išao s bloggerom Igorom Munchiesom koji uređuje blog Moderna kuhinja, koji je za razliku od mene koji sam totalni amater, po struci kuhar. Inače Igor osim što je vrsni kuhar i dugogodišnji food blogger je i član inicijativnog odbora za osnivanje Osijek cook cluba. Zanimalo me kako će on opisati Manufaktura bar iz svoje vizure, koje detalje ćemo uočiti oboje, a koje ne! Njegov tekst nisam ni pogledao dok nisam završio svoj!

Na ulasku u bar zatekao sam vlasnika Ivana Mlivića i njegovu suprugu Lyubov (ili kroatizirano Ljuba) kako dekoriraju bar u blagdansko ruho. Svi adventski ukrasi su Ljubine rukotvorine, još jedan razlog što ovaj bar s opravdanjem nosi ime Manufaktura. Za one koji u srednjoj školi nisu učili latinski jezik manufaktura doslovno znači „rukom raditi“ (manu – ruka, facere – raditi).
Degustacijski slijed smo započeli s kavom. U ponudi imaju kave iz svih dijelova svijeta, počevši od Etiopije, Perua, do Malawija. Kava im je uistinu profinjena, a pjena od mlijeka je postojana. Ta kava se ispija polako, ulagano, svaki gutljaj je kao novi lagani val euforije. Uz kavu smo kušali i domaći sirup od lavande kojeg Lyubov sama spravlja.

Uz lagano uživanje uz kavu polako smo radili rekapitulaciju onoga što se zbivalo u Manufakturi od mojega zadnjega posjeta. Ivan nastavlja i s tradicijom kreacije prigodnih, tematskih cocktaila. Tako je za Halloween svojim gostima ponudio walking dead poison, wampire blood, zombie big box i bloody scream orgasm. U Manufaktura baru možete zajedno sa ekipom odigrati društvene igre. Za zabavu i ubijanje dugih, dosadnih zimskih noći tu su monopoly, čovječe ne ljuti se, party alias, shout roulet i naravno ono što priliči svakom ugostiteljskom objektu – Drinkopoly.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Nakon kave kušali smo jednu kombinaciju koja objedinjuje botanist gin, Schweppes aromatic, listiće ruže, sušene cvjetove anisa, te već spomenuti sirup od lavande – sve u svemu jedna sasvim nova dimenzija gin tonica.

Osim s bloggerima, Ivan stalno surađuje i s drugim barmenima. Tako je koncem studenoga u Manufaktura baru ugostio Maju Cindrić koja je gostima pripremala cocktaile koje je prezentirala na svjetskome prvenstvu u Parizu. Kontinuirana edukacija nužna je ako se želi biti u vrhu. Početkom studenoga Ivan je posjetio radionicu u Zagrebu gdje je sudjelovao na edukaciji o vrhunskim kavama u sklopu koje je bilo i testiranje i kušanje namirnica, te prepoznavanje okusa kave. Koncem studenoga Ivan je sudjelovao na masterclassu posvećenom novitetima u svijetu miksologije najpoznatijeg svjetskog barmena i miksologa Alexa Kratena koji je održan u Trstu. Alex Kraten ima titulu najboljeg svjetskog barmena, a njegov Artesian bar, smješten u Langham hotelu u Londonu, četiri godine zaredom dobivao je titulu najboljeg bara na svijetu, te za najbolji svjetski cockatail menu od strane IBAe (International bartenders association).

Ivan se na masterclassu u Trstu imao priliku družiti s ponajboljim barmenima iz Italije, Slovenije, Hrvatske i okolnih zemalja. Iz Hrvatske su na ovome eventu sudjelovali samo on i Roman Rabik. „Taj lik je totalno lud, u pozitivnom smislu… Da skupiš na jednome mjestu trideset najboljih europskih barmena oni Romanu nisu ni do gležnja!“, govori Ivan euforično o svojem kolegi koji je svojedobno pobijedio na HCICGPu (Havana club international cocktail grand prix) na Kubi sa svojom infuzijom od pršuta!
Sa masterclassa se Ivan vratio za šank Manufaktura bara pun novih ideja, začina, likera i kreacija. „To i je misija Manufaktura bara, pružiti posjetiteljima novitete i mogućnost u uživanja u originalnim kreacijama cocktaila i napitaka“, kaže.

Topla čokolada koja nam je poslužena nakon cocktaila za divno čudo sadrži – toplu čokoladu! A ne kakao kao što je već postao standard. Naravno topla čokolada u Manufaktura baru nije samo topla čokolada nego uz to još ide kokosov sirup, talijanski liker od badema i marshmallowsi u dvije verzije: slatkoj i gorkoj…Fantazija!

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

I za kraj moram Vam baciti bubicu u uho i reći da Ivan u bliskoj budućnosti priprema tri velika iznenađenja. Da, dobro ste pročitali, ne jedno, nego čak tri! Po svemu sudeći do moga novoga članka posvećenog Manufaktura baru proći će znatno manje od dva mjeseca!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.