Ako išta volimo i cijenimo, onda je to zalogaj tradicije, a gdje to bolje rade nego u Slavoniji. Na našem putu po Papuku, kako i priliči, najeli smo se kulena, kulenove seke i čvaraka, pa nas je razveselio ovaj restoran u kojem smo omastili brk friškom ribom.
Nije baš lako pronaći svježu slatkovodnu ribu, a još je teže pronaći onu dobro pripremljenu pa su restorani poput ovog vrijedni posjeta, ali i preporuke. Restoran Stari Fenjeri nalazi se oko sedam kilometara van Požege, a romantično skriven u šumi garantira odmor za dušu i tijelo. Ovdje ćete željeti provesti sate i sate pa se spremite na malo duži boravak u ovom restoranu i napravite mjesta za veću količinu hrane.
Ovdje porcije nikako nisu skromne, a riblji specijaliteti su zaista odlično spravljeni. Već na prvi pogled smo znali da ćemo jesti obilno, domaće i svježe. Sam je restoran smješten iznad ribnjaka pa se i izbor glavnog jela nametnuo sam od sebe. Na ulazu nas je dočekao zvuk tamburice, a čim smo sjeli se atmosfera ugrijala domaćom rakijom i višnjom.
Nakon par dana ipak malo teže slavonske hrane, bistra juha s mnogo povrća nam je baš dobro sjela. Taman slana s puno povrća koje se nije raspalo tijekom kuhanja, nakon čak dva tanjura smo bili spremni za ono zbog čega smo došli - svježu pastrvu, ali i šarana.
Iako uz Slavoniju obično vežemo one masnije i mesnije specijalitete, ovaj je kraj bogat ribom pa obitelj Odvorčić s ponosom koristi slogan “ Zlatna riba iz Zlatne doline". Ponose se ovdje svojom dimljenom ribom, a imali smo prilike i vidjeti kako se dimi pastrva uz sam ribnjak. Ovdje se gaji ljubav prema tradiciji, a da su zagrebli dosta duboko bilo je jasno kad su na ručak stigli i arheolozi. Naime, taman su u tijeku bili Halštatski dani, a vlasnici restorana su spremali specijalitet iz željeznog doba - kaša od boba, prosa i koprive sa slaninom pa svakako ne treba propustiti isprobati i ovo neuobičajeno jelo.
Kako obožavamo i slatkovodnu ribu, kad vidimo da je na meniju i šaran, ne možemo mu odoljeti. Ovaj put je došao pripremljen na dva načina - dimljen i s roštilja kao i pastrva. Sočna riba, taman slana, samo je nestajala s pladnja, a bome smo sretni bili i s prilozima. Blitva s krumpirom je bila odlična, iako smo prvo navalili, naravno, na hrskave pržene krumpiriće. Uz ribu je bilo posluženo i povrće sa žara, a kraj ovako ukusne ribe prilog nam je bio sporedan. Uz glavno jelo se pila graševina lokalne vinarije Kaptol koja je odlično pratila svježu ribu.
Već poprilično siti smo se ipak odlučili i za desert - jednostavan kolač s pudingom, keksom i šumskim voćem koji nas je vratio u djetinjstvo i zaokružio cijeli dojam ovog mjesta kao onog gdje idemo po onu domaću atmosferu i toplinu. Baš kako je i ova familija zamislila - da se svi na ovom imanju osjećaju kao doma.
Možemo si zamisliti da ovdje provedemo cijeli dan, što uz ribnjak, što na terasi ovog restorana, a vlasnici su se pobrinuli za veliki parking, ali i dječje igralište. Valja napomenuti da je mjesto i pet friendly pa smo mi u miru ručali dok se naš pas igrao sa psom iz susjedstva.
Bili u prolazu ili na nekom od popularnih avanturističkih izletišta na Papuku, svakako svratite i do Starih fenjera i isprobajte njihove riblje specijalitete.