Kolumne 01. listopada 2021.

"Stari Fenjeri" - mjesto gdje možeš pojesti svježu pastrvu i šarana

KASANDRA DRAGANIĆ Naša suradnica Kasandra posjetila je restoran Stari Fenjeri smješten u srcu Slavonije, gdje je osim u ribljim specijalitetima uživala i u toploj domaćoj atmosferi
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša suradnica Kasandra Draganić strastvena je ljubiteljica hrane, tradicije i putovanja, u stalnoj potrazi za novim skrivenim mjestima koja nude najbolje od Lijepe naše. Za čitatelje missGastra posjetila je slavonski restoran "Stari Fenjeri" gdje je uživala u ribljim specijalitetima i domaćoj atmosferi

Ako išta volimo i cijenimo, onda je to zalogaj tradicije, a gdje to bolje rade nego u Slavoniji. Na našem putu po Papuku, kako i priliči, najeli smo se kulena, kulenove seke i čvaraka, pa nas je razveselio ovaj restoran u kojem smo omastili brk friškom ribom. 

Nije baš lako pronaći svježu slatkovodnu ribu, a još je teže pronaći onu dobro pripremljenu pa su restorani poput ovog vrijedni posjeta, ali i preporuke. Restoran Stari Fenjeri nalazi se oko sedam kilometara van Požege, a romantično skriven u šumi garantira odmor za dušu i tijelo. Ovdje ćete željeti provesti sate i sate pa se spremite na malo duži boravak u ovom restoranu i napravite mjesta za veću količinu hrane.

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Restoran "Stari Fenjeri" nalazi se sedam kilometara van Požege, a obitelj Odvorčić s ponosom koristi slogan "Zlatna riba iz Zlatne doline" kako bi opisali ponudu hrane Foto: KASANDRA DRAGANIĆ

Ovdje porcije nikako nisu skromne, a riblji specijaliteti su zaista odlično spravljeni. Već na prvi pogled smo znali da ćemo jesti obilno, domaće i svježe. Sam je restoran smješten iznad ribnjaka pa se i izbor glavnog jela nametnuo sam od sebe. Na ulazu nas je dočekao zvuk tamburice, a čim smo sjeli se atmosfera ugrijala domaćom rakijom i višnjom. 

Nakon par dana ipak malo teže slavonske hrane, bistra juha s mnogo povrća nam je baš dobro sjela. Taman slana s puno povrća koje se nije raspalo tijekom kuhanja, nakon čak dva tanjura smo bili spremni za ono zbog čega smo došli - svježu pastrvu, ali i šarana

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Bistra juha s mnogo povrća odlična je priprema za glavnu zvijezdu obroka - svježu pastrvu Foto: KASANDRA DRAGANIĆ

Iako uz Slavoniju obično vežemo one masnije i mesnije specijalitete, ovaj je kraj bogat ribom pa obitelj Odvorčić s ponosom koristi slogan “ Zlatna riba iz Zlatne doline". Ponose se ovdje svojom dimljenom ribom, a imali smo prilike i vidjeti kako se dimi pastrva uz sam ribnjak. Ovdje se gaji ljubav prema tradiciji, a da su zagrebli dosta duboko bilo je jasno kad su na ručak stigli i arheolozi. Naime, taman su u tijeku bili Halštatski dani, a vlasnici restorana su spremali specijalitet iz željeznog doba - kaša od boba, prosa i koprive sa slaninom pa svakako ne treba propustiti isprobati i ovo neuobičajeno jelo. 

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Na meniju "Starih Fenjera" se nalaze svježa pastrva i šaran, pripremljeni na roštilju, ali i dimljeni Foto: KASANDRA DRAGANIĆ

Kako obožavamo i slatkovodnu ribu, kad vidimo da je na meniju i šaran, ne možemo mu odoljeti. Ovaj put je došao pripremljen na dva načina - dimljen i s roštilja kao i pastrva. Sočna riba, taman slana, samo je nestajala s pladnja, a bome smo sretni bili i s prilozima. Blitva s krumpirom je bila odlična, iako smo prvo navalili, naravno, na hrskave pržene krumpiriće. Uz ribu je bilo posluženo i povrće sa žara, a kraj ovako ukusne ribe prilog nam je bio sporedan. Uz glavno jelo se pila graševina lokalne vinarije Kaptol koja je odlično pratila svježu ribu.

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Blitva i hrskavi krumpirići odličan su prilog uz slatkovodnu ribu, a uz sve je savršeno sjela kapljica graševine lokalne vinarije Kaptol Foto: KASANDRA DRAGANIĆ

Već poprilično siti smo se ipak odlučili i za desert - jednostavan kolač s pudingom, keksom i šumskim voćem koji nas je vratio u djetinjstvo i zaokružio cijeli dojam ovog mjesta kao onog gdje idemo po onu domaću atmosferu i toplinu. Baš kako je i ova familija zamislila - da se svi na ovom imanju osjećaju kao doma. 

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Jednostavni kolač od pudinga, keksa i šumskog voća jednom žlicom vraća nas u djetinjstvo Foto: KASANDRA DRAGANIĆ

Možemo si zamisliti da ovdje provedemo cijeli dan, što uz ribnjak, što na terasi ovog restorana, a vlasnici su se pobrinuli za veliki parking, ali i dječje igralište. Valja napomenuti da je mjesto i pet friendly pa smo mi u miru ručali dok se naš pas igrao sa psom iz susjedstva. 

Bili u prolazu ili na nekom od popularnih avanturističkih izletišta na Papuku, svakako svratite i do Starih fenjera i isprobajte njihove riblje specijalitete.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.