Tijesto je elastično i kiflice se lagano pripremaju, nakon pečenja iznutra budu mekane a izvana fino hrskave. Poseban šarm imaju oni dijelovi koji se malo više karameliziraju. Kiflice možete poslužiti uz neki fini liker ili popodnevnu kavu ali i uz čašu mlijeka ili čaja. Odlične su svježe ali i kada odstoje.
Sastojci (za oko 60 kiflica):
900 g glatkog brašna
½ žličice soli
250 g maslaca (sobne temperature)
40 g svježeg kvasca
2 žlice šećera
600 ml mlijeka
1 cijelo jaje
1 žumanjak
1 bjelanjak
1 šalica (smeđeg) šećera
malo cimeta u prahu
Priprema:
1. U šalicu stavite malo toplog mlijeka, dodajte razmrvljeni kvasac i 2 žlice šećera pa promiješajte i ostavite 10 minuta na toplom mjestu.
2. Brašno prosijte, posolite i promiješajte pa u njega utrljajte maslac sobne temperature.
3. Dodajte pripremljeni kvasac, jaje, žumanjak i preostalo toplo mlijeko pa umijesite tijesto.
4. Tijesto ostavite pokriveno na toplom mjestu oko 45 minuta.
5. Dignuto tijesto prebacite na radnu površinu (po potrebi pospite brašnom) i formirajte u valjak.
6. Režite tijesto na manje komade i oblikujte u kuglice veličine oraha. Od ove količine tijesta možete dobiti oko 60 kuglica.
Tanju možete pratiti na njenom blogu Cookam i guštam i Facebook stranici.