Kolumne 07. siječnja 2015.

Starinske kiflice sa šećerom

Starinske kiflice
foto: Tanja Klaić
gastro postao gastro.24sata.hr
Tanja nas je vratila u prošlost sa starinskim kiflicama bez nadjeva sa šećerom

Tijesto je elastično i kiflice se lagano pripremaju, nakon pečenja iznutra budu mekane a izvana fino hrskave. Poseban šarm imaju oni dijelovi koji se malo više karameliziraju. Kiflice možete poslužiti uz neki fini liker ili popodnevnu kavu ali i uz čašu mlijeka ili čaja. Odlične su svježe ali i kada odstoje.

Sastojci (za oko 60 kiflica): 

900 g glatkog brašna

½ žličice soli

250 g maslaca (sobne temperature)

40 g svježeg kvasca

2 žlice šećera

600 ml mlijeka

1 cijelo jaje

1 žumanjak

1 bjelanjak

1 šalica (smeđeg) šećera

malo cimeta u prahu

 

Priprema:

1. U šalicu stavite malo toplog mlijeka, dodajte razmrvljeni kvasac i 2 žlice šećera pa promiješajte i ostavite 10 minuta na toplom mjestu.

2. Brašno prosijte, posolite i promiješajte pa u njega utrljajte maslac sobne temperature.

3. Dodajte pripremljeni kvasac, jaje, žumanjak i preostalo toplo mlijeko pa umijesite tijesto.

4. Tijesto ostavite pokriveno na toplom mjestu oko 45 minuta.

5. Dignuto tijesto prebacite na radnu površinu (po potrebi pospite brašnom) i formirajte u valjak.

6. Režite tijesto na manje komade i oblikujte u kuglice veličine oraha. Od ove količine tijesta možete dobiti oko 60 kuglica.

Tanju možete pratiti na njenom blogu Cookam i guštam i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.