Kolumne 65 prikaza 15. travnja 2015.

Tart s mortadelom i cvjetovima tikvica

Tart s mortadelom
Darko Kontin
Cvjetovi tikvica postali su dovoljno zanimljivi i pa su sada dustupni i u većim supermarketima, a ne samo u vlastitom vrtu i na tržnicama

Ako cvjetove tikvica niste još isprobali, to možete učiniti i izvan njihove sezone, a ako niste sigurni kako predlažem vam recept koji će vam sa ili bez cvjetova tikvica biti sigurno ukusan.

Sastojci:

250 g polubijelog brašna Tip 850

125 g maslaca

2 jaja

1 čajna žličica sode bikarbone

320 g mortadele s maslinama

200 g kiselog vrhnja

100 g ljubičastog luka

80 g posnog svježeg sira

cvjetovi tikvice (nekoliko komada po želji)

sol, papar, origano

Postupak tart s mortadelom | Author: Darko Kontin Darko Kontin

Priprema:

1. Prvo napravite tijesto za tart. U 250 grama polubijelog brašna dodajte čajnu žlicu sode bikarbone, čajnu žlicu soli i 125 grama hladnog maslaca. Maslac prstima provlačite kroz brašno sve dok se cijeli u njega ne ukomponira. Zatim dodajte 1 cijelo jaje te zamijesite rukama čvrsto tijesto.

2. Kada ste zamijesili tijesto zamotajte ga u rastezljivu foliju i stavite u hladnjak na minimalno 30 minuta.

3. Kada je tijesto odležalo razvaljajte ga na pobrašnjeloj površini na debljinu od 0,5 cm i u oblik protvana ili kalupa u kojem ćete pripremati ovaj tart. Ja sam koristio kalup veličine 22x22 cm. Vilicom ispikajte tijesto kada ga postavite u kalup i prije nego počnete stavljati nadjev.

4. Narezanu mortadelu s maslinama i narezani ljubičasti luk posipajte po tijestu, a preko njih origana po želji.

5. U posebnoj posudi pomiješajte kiselo vrhnje i jaje, te smjesu začinite s čajnom žlicom soli i pola čajne žlice papra. S dobivenim preljevom prelijte luk i mortadelu.

6. Preko svega namrvite svježi posni sir i posložite cijele oprane cvjetove tikvica. Po potrebi začinite sve s još malo soli.

7. Tart pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 45 minuta.

Dobar tek!

Darka možete pratiti i na njegovom blogu Darkova Web kuharica te na Facebook stranici.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.