Ako cvjetove tikvica niste još isprobali, to možete učiniti i izvan njihove sezone, a ako niste sigurni kako predlažem vam recept koji će vam sa ili bez cvjetova tikvica biti sigurno ukusan.
Sastojci:
250 g polubijelog brašna Tip 850
125 g maslaca
2 jaja
1 čajna žličica sode bikarbone
320 g mortadele s maslinama
200 g kiselog vrhnja
100 g ljubičastog luka
80 g posnog svježeg sira
cvjetovi tikvice (nekoliko komada po želji)
sol, papar, origano
Priprema:
1. Prvo napravite tijesto za tart. U 250 grama polubijelog brašna dodajte čajnu žlicu sode bikarbone, čajnu žlicu soli i 125 grama hladnog maslaca. Maslac prstima provlačite kroz brašno sve dok se cijeli u njega ne ukomponira. Zatim dodajte 1 cijelo jaje te zamijesite rukama čvrsto tijesto.
2. Kada ste zamijesili tijesto zamotajte ga u rastezljivu foliju i stavite u hladnjak na minimalno 30 minuta.
3. Kada je tijesto odležalo razvaljajte ga na pobrašnjeloj površini na debljinu od 0,5 cm i u oblik protvana ili kalupa u kojem ćete pripremati ovaj tart. Ja sam koristio kalup veličine 22x22 cm. Vilicom ispikajte tijesto kada ga postavite u kalup i prije nego počnete stavljati nadjev.
4. Narezanu mortadelu s maslinama i narezani ljubičasti luk posipajte po tijestu, a preko njih origana po želji.
5. U posebnoj posudi pomiješajte kiselo vrhnje i jaje, te smjesu začinite s čajnom žlicom soli i pola čajne žlice papra. S dobivenim preljevom prelijte luk i mortadelu.
6. Preko svega namrvite svježi posni sir i posložite cijele oprane cvjetove tikvica. Po potrebi začinite sve s još malo soli.
7. Tart pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 45 minuta.
Dobar tek!
Darka možete pratiti i na njegovom blogu Darkova Web kuharica te na Facebook stranici.