Kolumne 15. rujna 2015.

Tanka pita s jabukama i lisnatim tijestom

Tarte fine
Tatjana Pastuović Klaić
gastro postao gastro.24sata.hr
Tarte fine aux pommes - najjednostavnija, fina, tanka pita od jabuka i lisnatog tijesta, klasik francuske kuhinje

Brzo se priprema, nema puno sastojaka, jednostavna je i jako ukusna. Savršena za situacije kada vam treba nešto slatko a niste baš raspoloženi za predugo zadržavanje u kuhinji.

Moram napomenuti da je ovo vrlo tanka pita, puno tanja od onih debeljuškstih pita s bogatim nadjevom između dva sloja tijesta, kakve su kod nas najuobičajenije.

Za ovu pitu treba nam:

Tarte fine priprema | Author: Tatjana Pastuović Klaić Tatjana Pastuović Klaić

Sastojci:

  • 250 g lisnatog tijesta
  • 3 jabuke
  • 50 g mekanog maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 1 vrećica burbon vanilija šećera
  • malo cimeta

Priprema:

  1. Tijesto tanko razvaljajte na papiru za pečenje, izrežite ga u krug promjera 28 cm, izbodite vilicom i malo zadignite rubove.
  2. Prebacite tijesto skupa s papirom u lim za pečenje.
  3. Jabuke operite, izdubite im sredinu, ogulite i naribajte (na "mandolinu") ili ih nožem tanko narežite.
  4. Složite jabuke po tijestu, tako da se dijelom preklapaju i premažite mekanim maslacem. Pomiješajte šećer s cimetom i vanilin šećerom pa pospite po jabukama.
  5. Stavite u vruću pećnicu i pecite na 200°C oko 20-30 minuta, dok se šećer na jabukama ne karamelizira i pita dobije lijepu boju.
  6. Poslužite toplo, po želji uz kuglicu sladoleda.

Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštam i Facebook stranici 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.