gastro postao
Tarte fine aux pommes - najjednostavnija, fina, tanka pita od jabuka i lisnatog tijesta, klasik francuske kuhinje
Brzo se priprema, nema puno sastojaka, jednostavna je i jako ukusna. Savršena za situacije kada vam treba nešto slatko a niste baš raspoloženi za predugo zadržavanje u kuhinji.
Moram napomenuti da je ovo vrlo tanka pita, puno tanja od onih debeljuškstih pita s bogatim nadjevom između dva sloja tijesta, kakve su kod nas najuobičajenije.
Za ovu pitu treba nam:
Sastojci:
- 250 g lisnatog tijesta
- 3 jabuke
- 50 g mekanog maslaca
- 2 žlice šećera
- 1 vrećica burbon vanilija šećera
- malo cimeta
Priprema:
- Tijesto tanko razvaljajte na papiru za pečenje, izrežite ga u krug promjera 28 cm, izbodite vilicom i malo zadignite rubove.
- Prebacite tijesto skupa s papirom u lim za pečenje.
- Jabuke operite, izdubite im sredinu, ogulite i naribajte (na "mandolinu") ili ih nožem tanko narežite.
- Složite jabuke po tijestu, tako da se dijelom preklapaju i premažite mekanim maslacem. Pomiješajte šećer s cimetom i vanilin šećerom pa pospite po jabukama.
- Stavite u vruću pećnicu i pecite na 200°C oko 20-30 minuta, dok se šećer na jabukama ne karamelizira i pita dobije lijepu boju.
- Poslužite toplo, po želji uz kuglicu sladoleda.
Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštam i Facebook stranici