Uvijek mi je bilo zanimljivo kako ljudi različito započinju dan. Dok sam trenirala odbojku, često sam se morala rano dizati i ići na trening. Čim bi zazvonila budilica, bila sam na nogama, ali mi je uvijek trebalo dugo da zaspim. Neke članice moje ekipe su mogle zaspati čim bi im glava dotakla jastuk, ali ih ništa nije moglo probuditi. One su mi bile najsimpatičnije jer spadaju u grupu ljudi koji uporno odgađaju budilicu za 5, 10, 15 minuta. Onda se ustanu i protrče kroz kuću i izađu s jednom šlapom, obučeni u pidžamu i češljem u kosi. Nikada mi nije bilo dosadno s njima.
Nakon buđenja slijedi doručak i moj najdraži obrok u danu. Naravno da mene uvijek više zanima hrana od bilo koje druge teme. Baš “čudno”, rekli bi sarkastično moji prijatelji.
Mislim da doručak ima velike veze s navikom a navike kreću od malena. Nedavno sam baš na svojem blogu objavila primjere školskih užina iz različitih zemalja za usporedbu. Nažalost nema primjera svih zemalja, ali to bi bilo još zanimljivije za usporediti. Moja užina u školi se svaki dan mijenjala i bila je prilično raznovrsna, ali i dalje nije sadržavala ni približno dovoljno povrća, za razliku od azijskih zemalja koje se fokusiraju na juhama i povrću. Kao što rekoh, jako su mi zanimljivi načini na koje ljudi započinju dan.
Zabrinjavajuće je da većina odraslih ljudi ne doručkuje ujutro. Gotovo svi su izjavili da nemaju vremena za pripremu doručka pa se ni ne zabrinjavaju njime. Jednostavno popiju kavu i ručaju malo ranije. Zato većina ljudi i mrzi jutra jer se nemaju čemu veseliti. Znači da svako jutro izgubimo? Realno svako jutro smo čangrizavi ako ne jedemo i samo čekamo da prođe, što znači da gubimo taj prekrasan dio dana. Zar nije to tužno? Ja mislim da je to jako tužno i da nema smisla. Mislim da ima više smisla jesti ujutro prekrasnu hranu i biti zauvijek sretna osoba.
Loša vijest je da je prilično lagano upasti u kolotečinu loše prehrane, ali dobra vijest je da ćete u ovom tekstu naći popis najboljih mjesta u Zagrebu na kojima možete naći svoj doručak.
1. Dežman bar
U poznatom Dežmanovom prolazu već dugo nije dosadno. Dežman bar je prava poslastica u pravom smislu te riječi. Radno vrijeme počinje u 08:00 h i imaju raznoliku ponudu. Nude divne paštete, plate sa sirevima i lososom, sendviče, croissante, tartove i kolače. Sve cijene možete pronaći na njihovoj web stranici. Veliki ‘like’ za tu opciju. Kada ugostitelj stavi svoje cijene dostupne svima, onda znate da se ne šali sa svojim proizvodima. Plus imaju odličnu Cogito Coffee kavu i bezglutenski kruh.
2. Korica
Kao što ime kaže, vaš doručak ovdje će vjerojatno uključivati kruh i bit ćete jako sretni zbog toga. Rade od 07:30 do 20:00 h i u ponudi imaju croissante, pite, kolače i zobene keksiće. Preporučujem croissant od badema (9,80 kn) i baguette od pršuta (12,50 kn). Molim, i drugi put. Hrsk, hrsk.
3. Kava tava
Kava tava je provjereni doručak, imate više opcija. Palačinke su daleko najpopularnije i najsimpatičnije, ali osim njih, možete se odlučiti i za tost sendviče ili empanade. Veliki plus jer poslužuju doručak cijeli dan, od 07:00-23:00 h i cijene variraju od 16- 45 kn.
4. Choco cafe
Choco cafe ima dvije lokacije, jedna se nalazi blizu Ljubljanice a druga u Sopotu. Obje nude odlične palačinke uz veliki izbor dodataka. U ponudi nude kolače, sladolede, sendviče i salate. Za doručak možete izabrati između jaja s hrenovkom, omleta šunka-sir, tosta ili engleskog doručka. Ovisno o gladi, doručak ćete ovdje platiti od 14- 28 kn. Svaki utorak imaju promociju na doručak u iznosu od 20 % popusta. Rade od 07:00 -24:00 h radnim danom i 08:00-24:00 h vikendom.
5. Mala kavana
Ovdje doručak možete naručiti od 08-12 h i to u obliku menija. Meni s dva croissanta uz dodatke, kavom i cijeđeni sok od naranče ćete platiti 35 kuna. Kuhano jaje, jogurt, zrnati sir, pecivo i sezonsko voće uz kavu i cijeđeni sok od naranče će biti skuplji za 10 kuna od prvog menija. Osim menija možete izabrati i jaja na oko, kajganu, omlet, smoothieje ili kolače.
Ovo su mojih top 5, ali uskoro na mom blogu ćete naći i detaljniji popis. Primam nominacije i prijedloge. Možete mi poslati poruku ili koristiti hashtag na društvenim mrežama.
Ostanite fini i kreativni uz Oh Fudge.