No u našoj kući, eto, uvijek ima nešto slatko. Ovaj puta donosim nešto malo drugačije – lagani cheesecake obogaćen pastom od badema i bogatom čokoladnom kremom. Inače nisam ljubitelj kombinacije čokolade i svježeg sira, no ovdje je sir aromatiziran marcipanom koji se, pak, odlično slaže s čokoladom. Obožavam marcipan i mogla bih ga jesti onako samog, a u ovim kolačićima on je vrlo blagog okusa pa su pogodni i za one koji nisu baš njegovi ljubitelji. Ovu slasticu možete raditi i u obliku jedne velike torte, no u tom slučaju sastojke za podlogu poduplajte, a kreme napravite s 50% više sastojaka.
Za 18-20 komada
Vrijeme pripreme: 3 sata s hlađenjem
Podloga:
- 100 g keksa
- 50 g maslaca
Srednji sloj:
- 100 g marcipana
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 300 g krem sira
- 60 g maslaca
- prstohvat soli
Čokoladni sloj:
- 150 g čokolade sa 70% kakaa
- 150 g kiselog vrhnja
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Ukoliko imate metalni kalup za muffine, obložite ga košaricama. Ukoliko imate silikonski, dovoljno je da ga premažete maslacom. Svi sastojci neka vam budu sobne temperature.
- Kekse usitnite u sjeckalici pa pomiješajte s omekšalim maslacom. Utisnite na dno svakog kalupa oko 1 žlicu smjese. Poravnajte zadnjom stranom žlice.
- Marcipan naribajte ili usitnite u sjeckalici pa izmiksajte redom sa šećerom, jajima, soli, omekšalim maslacem i krem sirom.
- U svaki kalup, preko keksa ulijte oko 2-3 žlice kreme, tako da vam kalup bude pun do 3⁄4. Pecite 15- 17 min, tj. Dok sir ne počne pucati i dobivati boju. Izvadite i ohladite do sobne temperature.
- Čokoladu otopite pa pomiješajte sa kiselim vrhnjem i šećerom. Na svaki kolačić rasporedite oko 1 žličicu čokoladne kreme.
- Sve zajedno ohladite barem 2 sata tj. Dok ne budete sigurni da su se i sir i čokolada stvrdnuli. Pažljivo izvadite iz kalupa i ukrasite po želji. Dobar tek!
Napomene:
U čokoladnoj kremi umesto kiselog vrhnja možete staviti i slatko vrhnje – u tom slučaju možete i smanjiti količinu šećera. Kekse možete koristiti koje želite – ja sam stavila Plazmu, možete Petit buerre, Grancereale, integralne kekse...
Matejku možete pratiti i na njezinom blogu Life Tastes Like Chocolate, Facebook stranici i Youtube kanalu.