Kolumne 07. travnja 2015.

Tortice od sira s marcipanom i čokoladom

Tortice-od-sira-s-marcipanom-i-čokoladom
foto: Matejka Buča
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon Uskrsnih blagdana, svima nam je pomalo dosta kolača i teške hrane.

No u našoj kući, eto, uvijek ima nešto slatko. Ovaj puta donosim nešto malo drugačije – lagani cheesecake obogaćen pastom od badema i bogatom čokoladnom kremom. Inače nisam ljubitelj kombinacije čokolade i svježeg sira, no ovdje je sir aromatiziran marcipanom koji se, pak, odlično slaže s čokoladom. Obožavam marcipan i mogla bih ga jesti onako samog, a u ovim kolačićima on je vrlo blagog okusa pa su pogodni i za one koji nisu baš njegovi ljubitelji. Ovu slasticu možete raditi i u obliku jedne velike torte, no u tom slučaju sastojke za podlogu poduplajte, a kreme napravite s 50% više sastojaka.

Za 18-20 komada

Vrijeme pripreme: 3 sata s hlađenjem

Podloga:

  • 100 g keksa
  • 50 g maslaca

Srednji sloj:

  • 100 g marcipana
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 300 g krem sira
  • 60 g maslaca
  • prstohvat soli

Čokoladni sloj:

  • 150 g čokolade sa 70% kakaa
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 50 g šećera u prahu

Priprema:  

Tortice-od-sira-s-marcipanom | Author: Matejka Buča foto: Matejka Buča
  1. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  2. Ukoliko imate metalni kalup za muffine, obložite ga košaricama. Ukoliko imate silikonski, dovoljno je da ga premažete maslacom. Svi sastojci neka vam budu sobne temperature.
  3. Kekse usitnite u sjeckalici pa pomiješajte s omekšalim maslacom. Utisnite na dno svakog kalupa oko 1 žlicu smjese. Poravnajte zadnjom stranom žlice.
  4. Marcipan naribajte ili usitnite u sjeckalici pa izmiksajte redom sa šećerom, jajima, soli, omekšalim maslacem i krem sirom.
  5. U svaki kalup, preko keksa ulijte oko 2-3 žlice kreme, tako da vam kalup bude pun do 3⁄4. Pecite 15- 17 min, tj. Dok sir ne počne pucati i dobivati boju. Izvadite i ohladite do sobne temperature.
  6. Čokoladu otopite pa pomiješajte sa kiselim vrhnjem i šećerom. Na svaki kolačić rasporedite oko 1 žličicu čokoladne kreme.
  7. Sve zajedno ohladite barem 2 sata tj. Dok ne budete sigurni da su se i sir i čokolada stvrdnuli. Pažljivo izvadite iz kalupa i ukrasite po želji. Dobar tek!

Napomene:

U čokoladnoj kremi umesto kiselog vrhnja možete staviti i slatko vrhnje – u tom slučaju možete i smanjiti količinu šećera. Kekse možete koristiti koje želite – ja sam stavila Plazmu, možete Petit buerre, Grancereale, integralne kekse...

Matejku možete pratiti i na njezinom blogu Life Tastes Like ChocolateFacebook stranici i Youtube kanalu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.