Kolumne 11. ožujka 2015.

Uskrsni lolipopsi

Uskrsni lolipopsi
foto: Nataša Pralica
gastro postao gastro.24sata.hr
Bliži nam se Uskrs, tako da možemo početi razmišljati kako bih upotpunili svoju blagdansku trpezu.

Kada spomenemo sam Uskrs prvo pomislimo na jaja, šunku, luk, hren i ostalo.... ali priznat ćemo da nam je bitna i poslastica na kraju svega. S obzirom da u posljenje vrijeme sve intezivnije razmišljam o uskrsnim kolačima, tako je došla ideja o simpatičnim pilićima. Moram priznati da sam se po prvi puta upustila u pripremu popsa, ali zadovoljna sam sa krajnjim rezultatom. Obično se za umakanje loptica koristi smijesa Candy melts, ali uspjelo je i s bijelom čokoladom koju sam bojala.

Sastojci:

180 g karamel bombona

250 g šećera

3 jaja

250 g margarina

300 g mljevenog keksa

200 g bijele čokolade

štapići

jestiva boja

malo ticcino smjese za dekoraciju

 

Priprema:

1. Karamel bombone, šećer i jaja stavite zajedno kuhati na srednju vatru. Kada se sve istopi kuhajte još 5 minuta, stalno miješajte.

2. Sklonite s vatre, dodajte narezani margarin koji miješate dok se istopi.

3. Ubacite mljeveni keks i sve sjedinite.

4. Stavite smjesu u hladnjak oko 2 sata da se stegne

5. Kada izvadite iz hladnjaka, žličicom zahvatite smjesu od koje među dlanovima napravite kuglicu. Kuglice odlažite na tacnu s masnim papirom.

6. Vratite kuglice u hladnjak dok pripremite čokoladu.

7. Bijelu čokoladu istopite na pari, kada sklonite s vatre dodajte žutu boju.

8. Svaki štapić umočite u pripremljenu čokoladu i ubodite svaku kuglicu.

9. Vratite u hladnjak oko 15 min da se štapić s čokoladom zalijepi za kuglicu.

10. Nakon što izvadite kuglice iz hladnjaka, umačite ih u čokoladu, dobro ocijedite višak pokretima gore-dolje i ubodite štapiće s kuglicom u stiropor.

11. Nakon što obojate ticcino, razvaljajte ga i okruglim nastavkom za ukrašavanje šlagom vadite ticcino koji ćete koristiti za dijelove pileta. Za oči je potrebno među dlanovima napraviti malenu kuglicu.

12. Vratite u hladnjak da se sve stegne.

Natašu možete pratiti i na blogu Kolaci.biz te na Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.