Kolumne 29. studenoga 2018.

VINOcom 2018. - Tko nije bio ne zna što je propustio

foto: Dragi Vođa
gastro postao gastro.24sata.hr
Prošle godine sam se prvi dan VINOcoma razvalio k’o Mladen Grdović i shvatio da nemam niti jednu fotku sa sajma. Nitko mi nije rekao da moram ispiti guc, promućkati u ustima i onda ispljunuti vino. U Čučerju se vino ne baca. To je smrtni grijeh. Drugi dan sam došao teturajući odraditi svoj posao i rekao sam sebi: ”Zore ne dočekao, ako me VINOcom ikad više vidi!”

Kako su moji svi Katolibani, naučili su me još kao malog da treba opraštati pa sam ja odlučio oprostiti sam sebi. Na greškama se uči. Rekao sam: ”Doći ćeš na VINOcom, odradit ćeš prvi dan fotkanje i sve što ide uz to, a drugi dan ćeš se ubit’ k’o krava".

Čim sam ušao u hotel Esplanade, zaskočila me ekipa iz Feravina: ”Pa di si Dragi Vođa? Daj fotkaj naš štand, objavi nešto o nama. Nismo škrti, platit’ ćemo koliko treba. Dika, Grasecco – hrvatski prosecco…, Advent je na vratima. Samo da nam skoči prodaja da dobijemo božićnicu i regres. Plizz Vođo?”

 | Author: Dragi Vođa foto: Dragi Vođa

Iako su mi bili s Graseccom sponzori u spotu Maje Bajamić, htio sam im reći: ”Moli se u Crkvi!”. Na njihovu sreću, tada sam ugledao zgodnu i simpatičnu Luciju kako drži ogromnu bocu vina DIKA i pomislio sam u sebi: ”Jel’ to skraćeno od DIKAN?… Ako ih ne izreklamiram, smanjit će im se promet. Neće imati za plaće. Ne bi bilo zgodno da mladoj dami daju otkaz zbog mene. Zima dolazi. Sjetih se odmah one tužne priče ”Djevojčica sa žigicama”. Lucija ne zaslužuje takvu sudbinu. Smilovao sam se i objavio im 2 fotke. Prisjela vam božićnica na Božić 2018.!

Pokraj Feravina je bio štand Kutjeva. Mislim da su jedino oni shvatili da je prvi dan VINOcoma ujedno i CRNI petak. Doduše, nisu imali neki popust od 70% na svoje proizvode, ali su zato imali crnu LIV. Kad netko ima dva fakulteta i izgleda k’o Rosario Dawson, zaslužuje biti ovjekovječen mojom kamerom.

 | Author: Dragi Vođa foto: Dragi Vođa

U tom trenutku je do štanda došao Ivan Jug i zamolio me: ”Vođo brate… Spomeni da sam najbolji sommelier u Hrvatskoj i spomeni restoran NOEL, PLIZZ!” Kasnije sam načuo razgovor između njega i Matka Kovačića iz vinarije Kutjevo. Matko: ”Kakvo ti je naše vino? Što piješ ovih dana?” Ivan Jug: ”Iskreno da ti kažem, pun mi je kufer svega. Mislim da ću se vratiti korijenima. Ribar, Venus, Peristil… Želim samo malo mira i bocu kole uz kanistar vina iz mog djetinjstva.”

 | Author: Dragi Vođa foto: Dragi Vođa

Ne može se cijeli dan piti bez dobre mesne podloge. Zaletio sam se do šatora s prehrambenim delicijama da bacim nešto u kljun. Moja glad me koštala 20 kn. Naime, toliko sam morao ubaciti u škrabicu za humanitarne svrhe da se dočepam ovih kobasica :)

 | Author: Dragi Vođa foto: Dragi Vođa

Bilo je tu i domaćih delicija. Pršuti, sirevi kobasice, med… Sve je nekako odisalo domoljubnom atmosferom:)

 | Author: Dragi Vođa foto: Dragi Vođa

Korlat je osim vrhunskih vina predstavio i sjajne rakije i likere. Eto, sad nitko više ne može reć’ da sam neprofesionalan i da nisam pisao o vinima. PS: Badel me nije platio za ovu reklamu. 

 | Author: Dragi Vođa foto: Dragi Vođa

U jednom trenutku sam primijetio kako netko gravira čašu. Bio sam toliko oduševljen da sam zaboravio uzeti vizitku pa sad ne znam o kome je riječ. Znam da sam neprofesionalan, ali meni je samo na pameti bilo – Jel’ bi mi mogla ona na čašu od Lino Lade ugravirati: ČUČERJE FOREVER?

 | Author: Dragi Vođa foto: Dragi Vođa

 | Author: Dragi Vođa foto: Dragi Vođa

U međuvremenu mi se pridružila kolegica Mia Markač koja je stručnjakinja za vina. Bila je i ove godine moj mentor na VINOcomu. Taman se fotkala s Krešimirom Ivančićem koji je naravno napomenuo: ”Dragi Vođa, molim te spomeni Griffin pjenušava vina. Ostao mi je novčanik doma, ali sljedeći put ti platim. Majke mi.”

 | Author: Dragi Vođa foto: Dragi Vođa

Navratio sam s Miom kasnije do Benvenutija na malvaziju i da oprostite na izrazu, pre... muškat. Anno Domini Malvazija, Anno Domini Teran, San Salvatore muškat, Corona Grande… 

 | Author: Dragi Vođa foto: Dragi Vođa

Mia mi je preporučila i Markusov Dingač koji me oduševio. Berba 2016. Neću previše ulaziti u detalje.

Probali smo i sjajna vina vinarije Galić koja je nedavno imala spektakularno otvorenje nove vinarije u Kutjevu. Pino crni, Crno 9… Da niste bili škrti i da ste izdvojili svega 200 kn za VINOcom, znali bi o čemu pričam:)

 | Author: Dragi Vođa foto: Dragi Vođa

Oduševio me je Grk vinarije Bire. Grk je hrvatska autohtona sorta vinove loze koja uspijeva i postiže izvrsne rezultate na pjeskovitom i suhom tlu Lumbarde na Korčuli. Frano Milina Bire pokrenuo je uzgoj autohtone bijele sorte Grk te prvi put nakon 100 godina revitalizirao terasaste tradicionalne vinograde na tom području. Njegov vinograd je ujedno i prvi ekološki vinograd na otoku.

 | Author: Dragi Vođa foto: Dragi Vođa

Mia mi je također preporučila i vinariju Cossetto. Probali smo njihovu malvaziju i MOZAIK. Sort: Merlota(60%), Cabernet sauvignona(20%) i Borgonje(20%). Najveću pozornost nam je privukla etiketa, odnosno mozaik. Izvorni rad slavnog slikara Ede Murtića.

 | Author: Dragi Vođa foto: Dragi Vođa

Probali smo puno toga, ali kako da ja to sve spomenem kad nitko ništa ne plaća? Hito sam čak biti i profesionalan pa sam poslao upit Miji da mi da par stručnih komentara na vina koja smo probali. Ona mi je odgovorila: ”Ajde sutra pliz, tek sam stigla u Novi Sad”. Nemam ja vremena do sutra. Objava ide danas s Mijom ili bez nje. Kako se Mija do sad nije javila, članak je takav, kakav je. Površan:)

VINOcom je bio krcat, pogotovo u subotu kada su ljudi čekali u redu ispred Esplanade, tako da bi organizatori komotno mogli i povećati cijenu ulaznice s 200 na 400 kn. Isplati se doći i platiti više. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.